Dertleri Mescid-i Aksa

Düzenleyen:
Dertleri Mescid-i Aksa

Ramazan Haberleri

Müslümanlar namaz kılmasın diye Halilürrahman Camii’nin yarısından fazlasını sinagoga çeviren Yahudiler, aynı şeyi Mescid-i Aksa’da da yapmayı planlıyor.

Osman SAĞIRLI

Dünyada üç dinin de kutsal kabul ettiği Kudüs’te Müslümanlar garip yaşıyor. Filistinlilerin ikamet ettikleri Batı Şeria’da çevredeki boş alanlar her gün yeni kurulan Yahudi yerleşim merkezleri ile doldurulurken, Müslümanların sıklıkla ziyaret ettiği Halilürrahman Camii’nde dışarıda ezan okunamıyor. Hazreti İbrahim’in cami içerisindeki türbesi ise sadece Ramazan-ı şerifte ziyaret edilebiliyor.  
Yahudi bir doktorun 1994 yılında sabah namazında cemaati tarayarak 21 kişinin ölümüne sebep olduğu olaydan sonra uzun bir süre cami ibadete kapatıldı. Bu sırada Yahudiler, cami içerisinden İbrahim aleyhisselamın kabrinin hemen yanında bulunan Yusuf ve Yakup aleyhimesselamın türbelerinin bulunduğu alanı portatif bölmelerle ayırarak kapattılar. Burada Müslümanların namaz kılmalarına engel olunarak, caminin yarısından fazlası sinagoga çevrildi. Yahudiler aynı şeyi Mescid-i Aksa’da da yapmayı planlıyor. 
Bu sebeple Mirasımız Derneği, Türkiye ve Filistin’deki Müslümanların Mescid-i Aksa’yı daha sık ziyaret ederek, kutsal mabedin her daim ibadet edenlerle dolu olması için gayret sarf ediyor. Müslümanların Kudüs’e gelerek Mescid-i Aksa’yı ziyaret etmelerini, burada namazlarını eda etmelerini isteyen Mirasımız Derneği yöneticileri, aynı zamanda imkânsızlıklar sebebiyle Filistin topraklarından Mescid-i Aksa’ya ulaşım imkânı olmayanları da otobüslerle mahallelerinden alarak camiye taşıyor. Batı Şeria’daki Hazreti İbrahim’in Halilürrahman Camii içerisindeki türbesi ise ramazan ayında ziyaretçi akınına uğruyor. Hicri 1438 yılının ramazan ayında İbrahim, İshak, Yusuf ve Yakup aleyhimüsselamın kabir ve sandukalarının bulunduğu Halilürrahman Camii’ne her gün binlerce ziyaretçi geliyor. Yahudi yönetimi Müslümanları arka sokaktan dolaştırarak camiye alırken, girişte turnike metoduyla camiye girişler, müze havasında sağlanıyor. Bu camide yaşanan bölünmenin Mescid-i Aksa’da yapılmaması için bütün Müslümanları Kudüs şehrine davet eden Mirasımız Derneği, bir yılda Hristiyanlardan milyonlarca ziyaretçi gelen Mescid-i Aksa’ya, Müslüman ülkelerden yüz binler mertebesindeki ziyaretçi sayısının artırılmasını tavsiye ediyor.
Lüks grup hacı adaylarının kutsal topraklara gitmeden önce Mescid-i Aksa’yı ziyareti de önceden olduğu gibi hac programlarına alınmasını tavsiye eden dernek yöneticileri Türkiye’den yapılan Kudüs turlarının arttırılması için Kültür Bakanlığının teşvik sağlamasını istiyor. Hâlen Mescid-i Aksa Camii’nin yönetimi, Ürdün Vakıflar Müdürlüğü sorumluluğunda bulunuyor. Bu arada Filistin topraklarında Osmanlıdan yadigâr binlerce çeşme, su yolu, sur, burç, kale parçaları, camiler ve vakıf eserleri bulunuyor. Halilürrahman Camii’nin yakınında bulunan Sultan Abdülhamid Han’ın hacı adaylarının ihtiyaçlarını görmeleri için yaptırdığı tarihî bir su kuyusu da onarılmayı bekliyor. Bir Filistinli vatandaşın bakkal dükkânı arkasında bulunan kuyunun yeniden ihyası ve Halilürrahman Camii civarında çeşitli düzenlemeler için Türkiye’nin TİKA vasıtasıyla Kudüs’te çalışma yapmasını isteyen bölgedeki Müslümanlar, bu hususta Türkiye’nin İsrail ile diplomatik görüşmelerinin netice vereceğine inanıyorlar.

Dertleri Mescid-i Aksa

300 BİN KİŞİYLE CUMA

Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa, ramazanın ikinci cuma namazında doldu taştı. Namaza, yaklaşık 300 bin mümin katıldı. 

Düzenleyen:  - Ramazan
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...