Böyledir Kırçova’nın eşsiz sahurları...

Düzenleyen:
Böyledir Kırçova’nın eşsiz sahurları...

Ramazan Haberleri

Balkanların köklü şehirlerinden Kırçova’da sahurlar tam bir şölen havası içinde geçiyor. Soydaşlarımız teravih namazını müteakip dernek binasında toplanıyor ve sahurlarını birlikte yapıyorlar. Her evden bir tepsi geliyor ve takriben masanın üzerinde yirmi çeşit yemek oluyor.

İrfan Özfatura KIRÇOVA

Bakın Kırçovalılar Dayanışma Derneği Başkanı Nusret Aras mahalli yemekleri nasıl anlatıyor: “Sofralarımızın olmazsa olmazları arasında havalinin meşhur kuru fasulyesi var. Biz kuru fasulyeyi helvelendirmeyi severiz, toz biber ile tatlandırır, asla domates atmayız. Yufkaları tek tek saçta pişirip peynir ve yumurtayla ıslattığımız bir nevi su böreği eksik olmaz. Bilhassa bayramlarda baklavadan içi bayılanlar açılsın diye verilen yoğurtlu sarmısaklı kukalina sahurda da yenir. Mısır unundan yapılan bakırdene hem rengi ile bakırı andırır ve mutlaka bakır kaplarda yapılır. Bu arada petulisa (bizdeki lokma) mutlaka olur. Triliçenin ünü sınırlarımızı aştı ama en az onun kadar lezzetli olan revanilerimiz, süli (sulu) tatlılarımız (ki gelinler büyüklerinden öğrendikleri gibi yaparlar), gül tatlısı, cevizli konak tatlısı, tereyağlı şekerpare ve pandispanya tanınmayı bekliyor.”

 

Düzenleyen:  - Ramazan
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...