Hamilelikte iyot alarmı

Hamilelikte iyot alarmı

SAĞLIK Haberleri

İyot ihtiyacının en yüksek olduğu ülkeler arasında Türkiye üst sıralarda yer alıyor. Gebelikte iyot ihtiyacı 2 katına çıkar.

İyot ihtiyacının en yüksek olduğu ülkeler arasında Türkiye üst sıralarda yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalar da ülkemizdeki iyot eksikliğini gözler önüne serdi. Dünyadaki birçok ülkede iyot eksikliğinin önlenmesi için başlatılan çalışmalarda kullanılan sıvı iyot İodays'le Türkiye'ye geldi. Tüketimi kolay olan sıvı iyot vücudun ihtiyaç duyduğu miktarı karşılıyor. İyot eksikliğinin neden olduğu hastalıklarla mücadele sıvı iyotun Türkiye'ye gelmesiyle daha etkin şekilde yapılmaya başlandı.

Hamilelikte ihtiyaç 2 kat artıyor

Hamilelerdeki iyot ihtiyacını en iyi ortaya koyan çalışma ise Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ile İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinin 3 binden fazla gebeyi kapsayan araştırmayla bilimsel olarak yapıldı. Araştırmaya göre anne adaylarının yüzde 90'ınında iyot eksikliği bulunuyor. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Faik Erdoğan, hamilelere ve süt veren kadınlara günlük aldığı gıdalara ek olarak 150 mikrogram iyot alması gerektiğini tavsiye etti.

Prof. Dr. Erdoğan, şunları söyledi: "Gebelikte iyot ihtiyacı 2 katına çıkar. Gebelik öncesi triod hormonlarında hiçbir sıkıntısı olmayanlarda bile hamilelik sonrasında sorunlar görülebilir. Bu nedenle mutlaka iyot kullanılmalıdır. Bazen tuz kullanımının azaltılması gereken tıbbi nedenler ortaya çıktığında gebeler yeterince iyot alamaz. Yaptığımız araştırma da gebelerde iyot alımının yetersiz olduğunu gösterdi. Oysa yeterli iyot almayan annelerin bebeklerinin zeka düzeyinin ortalama 13 puan düşük olduğunu gösteren araştırmalar mevcut."

Emziren anneler de almalı

Prof. Dr. Erdoğan, emziren anneler için de iyot desteği gerektiğini belirterek, "İyot anne sütüyle bebeğe geçtiği için annenin yeterli iyot alması hem kendisi hem de bebeği için gereklidir. Bu nedenle emziren anneler de bebeğine süt vermeye devam ettiği sürece iyot takviyesi almalıdır" şeklinde konuştu.

İyot açığını İodays kapattı

Avrupa'dan sonra Türkiye'de de satışa sunulan sıvı iyot hamilelerin ihtiyaç duyduğu iyot eksikliğini kısa sürede çözüyor. Sıvı iyot sadece bir tık ötede www.iodays.com

İlandır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...