Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

O parayla dünyayı gezerdin

O parayla dünyayı gezerdin

SAĞLIK Haberleri

Türkiye'de 14 milyon sigara kullanıcısı bulunuyor. Peki sigara bağımlılığınızın size ne kadara mal olduğunu biliyor musunuz?

Gökhan Kaya ANKARA
Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de sigara içen 14 milyon tiryaki için test modülü hazırladı. Sigarayı bırakmayı düşünenlere önce maliyet hesabı çıkarılıyor. Sigara içme sıklığı ve yıl hesabı yapılarak, “sigara parasına otomobil alırdın”, “1 yıllık özel okul ücretini öderdin” ve “dünyayı gezerdin” gibi sonuçlarla tiryakilerin sigarayı bırakmaları teşvik ediliyor. Test, “www.havanikoru.org.tr” adresinden sunuluyor. Testte, tiryaki için sigarayı bırakacağı uygun tarih seçiliyor. Daha sonra “ne kadar bağımlıyım?” testi başlıyor. Bu testte her gün sigara içme sıklığı, ilk sigarayı içme zamanı, hasta olunduğunda sigara içilip içilmediği soruluyor. Verilen yanıtlara göre bağımlılık oranı düşük, orta ve yüksek olarak sınıflandırılıyor. Daha sonra sigaranın maliyeti hesaplanıyor. Hesap modülünde, “Günde kaç paket sigara içiyorsunuz?” ve “Ne kadar zamandır sigara içiyorsunuz?” soruları yöneltiliyor. Hesapta, sigara paketi 9 TL olarak ele alınıyor. Günde bir paket sigara içen bir tiryaki 50 yılda sigaraya 164 bin 250 TL ödüyor. Bu parayla ev, motoryat ve arsa alınabileceği alternatif olarak sunuluyor. Özel okul ücreti, dünya ülkeleri gezisi, otomobil, pırlanta set, lüks salon takımı, motosiklet, 2 kişilik yurt dışı tatili, dizüstü bilgisayar, büyük ekran 3D led tv, takım elbise, mini fırın, fotoğraf makinesi, ev sinema sistemi, klima, kahve makinesi, akıllı telefon da alternatifler arasında yer alıyor. “İlk sigaranızı uyandıktan ne kadar sonra içiyorsunuz?” ve benzeri 10 soruda bağımlılık ölçülüyor. Yanıtlar alınıyor. Yanıtlara göre, “bırakmaya hazırsınız” ya da “bırakmaya hazır değilsiniz” gibi sonuçlar veriliyor. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...