Cep beyin tümörü sıklığını artırdı

Düzenleyen:
Cep beyin tümörü sıklığını artırdı

SAĞLIK Haberleri

4.5 G’ye geçiş hazırlıklarının yapıldığı şu günlerde kablosuz iletişim cihazlarının sağlığa etkisi tartışılıyor. Uzmanlar, teknoloji arttıkça zararlarının da arttığını vurguluyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Özellikle 20 yaşından önce cep telefonu kullanmaya başlayanlarda 30’lu yaşlara gelindiğinde 5 kat daha fazla beyin tümörü saptandığı bildirildi. Bebeklerin ve çocukların görsel nesnelere daha fazla tepki vermesinden dolayı anne babaların çocuklarını sakinleştirmek için akıllı telefon ve tabletleri kullandığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Cep telefonları ve diğer kablosuz cihazlar çocuklarda ve 20 yaş altı gençlerde çok daha hassas bir kullanımı gerektiriyor. Cep telefonuyla konuşurken öncelikle duyma sinirleri etkileniyor. Radyasyonun zararlı etkisinin büyük bir kısmı direkt kafaya dayalı olan telefonun beyni ısıtması sonucu oluşuyor. Konuşma esnasında yayılan radyasyon çok derin olarak emiliyor. Bu emilim kafatası kemikleri büyüklere oranla daha ince olan çocuklarda daha fazla zarar veriyor” dedi. 
HASTALIK RİSKİ 2 KAT ARTTI 
Yapılan bilimsel çalışmalarda 3G teknolojisinin eski teknolojilere oranla beyne çok daha fazla zarar verdiğini ortaya çıkardığını söyleyen Dr. Hale Gökmen ise “Özellikle tümör ortaya çıkarma süresi eski telefonlarda 25 yılken, yeni jenerasyon telefonlarda bu süreç 10 yıl gibi daha kısa bir süre olarak hesaplanıyor” diyor. Cep telefonu kullanımında yaş faktörünün yanı sıra kullanım süresinin de önemli bir etmen olduğunu söyleyen Dr. Gökmen, 10 yıldan daha fazla cep telefonu kullanmanın telefonun kullanıldığı tarafta bir beyin tümörü tanısı alma riskini iki kat artırdığını belirterek, mobil tehlikeden korunmak için tedbir alınması gerektiğini bildirdi.

Az çeken yerde konuşmayın

¥ Cep telefonu ve mobil cihazları kullanırken izolasyonu iyi yapılmış bir kulaklık kullanmaya özen gösterin. 
¥ Cep telefonu konuşmalarınızı en az seviyede tutun. Örneğin, evdeyken hatlı telefon kullanmaya özen gösterin. Başucunuzda telefon ile asla uyumayın. Yastığınızın altına koymayın.
¥ Çok iyi çeken yerler dışında cep telefonu kullanmayın. Az çeken yerde radyasyon daha çok yayılmaktadır.
¥ Vücudunuzda cep telefonu taşımayın. Özellikle cepte taşıma kısırlığa neden olabilir. 
¥ Toplantı, otobüs gibi kalabalık olan yerlerde mümkünse cep telefonu ile konuşmayın. Özellikle çocukların yanında telefonunuzu kapalı tutun.
¥ Arabada ya da çelik konstrüksiyonlu binalarda radyasyon daha fazla olur. Arabada 
sürekli istasyon arayan 
bir telefonun daha çok radyasyon yaydığını unutmayın. 
Aynı durum bluetooth için de geçerlidir.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...