Ramazanda sigarayı bırakmak daha kolay

Düzenleyen:
Ramazanda sigarayı bırakmak daha kolay

SAĞLIK Haberleri

Bingöl Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Bingöl İl Tütün Kontrol Kurulu üyesi Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, Ramazan ayının sigara bırakmak isteyenler için çok iyi bir fırsat olduğunu belirterek, “İftara kadar değil, sonsuza kadar sloganıyla sigara bırakılmalıdır" dedi.

Sigara kullanımının dengeli beslenmenin karşısında en büyük engel olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, sigaranın hiçbir sorunu çözmeyip, aksine birçok sağlık problemine neden olduğunu söyledi.Sigaradan uzak durmakla bir hayatın kurtarıldığı, en güzelinin ise bu hayatın sigarayı bırakan kişinin kendi hayatı olduğunu ifade eden Yurt, "Sigaranın henüz bilinen sayısız zararlarının yanında bireyin beslenme şekli ve alışkanlıkları üzerinde de birçok olumsuz etkileri mevcuttur. Sigara kullanımının dengeli beslenmenin karşısında en büyük engel olduğu unutulmamalıdır” diye konuştu.Yapılan istatistiklere göre sigaranın azaltılarak bırakılmasında başarı oranının yüzde 6 iken, aniden bırakılmasındaki başarı oranının ise yüzde 80 olduğuna değinen Yurt, “Ramazan'ın manevi atmosferine girdiğimiz bu günlerde sigara içmenin haram olduğu fetvasının da etkisiyle üstün bir irade anlayışı gösterilmek suretiyle sigara bırakmalarda artış beklenmektedir” ifadelerini kullandı.

“MUTLAKA SAHUR YAPIN” 

Yeterli ve dengeli beslenmeye de vurgu yapan Yurt, Ramazan boyunca yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesini ve aşırı sıcaklıkların etkisiyle artan terlemeye karşı yeterince sıvı alınması gerektiğini belirtti. Oruç tutanların mutlak suretle sahur yapmaları gerektiğini belirten Yurt, şunları söyledi: 
“Gece metabolizma hızı yavaşladığından vücudun yağlanma hızı ve dolayısıyla kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı ve sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir.” 

“UZUN SÜRELİ TOKLUKTA YUMURTA ÇOK ÖNEMLİ”

Oruç tutarken açlık ve susuzluğu önlemek için gün boyu tok tutacak gıdalara öncelik vermek gerektiğini kaydeden Yurt, “Yumurta, uzun süreli tokluk hissi sağlayan en önemli besinlerdendir. Kaliteli protein içermesinin yanında tok tutucu özelliği fazla olan yumurtanın sahurda tüketilmesine dikkat edilmelidir” dedi. 
İlk oruçta baş ağrısını önlemek için sahurda hurma tüketilmesi gerektiğini ifade eden Yurt, "Çok değerli bir gıda maddesi olan hurma, Ramazan'ın vazgeçilmezlerindendir. İlk oruçta vücut açlığa alışmadığı için ilk gün kan şekerinin azalmasından kaynaklanan baş ağrısı için kan şekerini dengeleyen ve artıran hurmanın tüketilmesi son derece önemlidir. Hurma sadece iftar için değil, sahur için de oldukça değerli bir besindir. Sahurda tüketilecek birkaç adet hurma vücuda gün boyunca gerekli olan enerjiyi ve mikro besin elementlerini sağlayacak hem de tokluk hissini verecektir. Kan şekerinden kaynaklanan baş ağrılarının önlenmesinde ve özellikle de sindirim sisteminin düzenli çalışmasında kayısı ve üzüm hoşafını da sahurda ihmal etmemek gerekmektedir” şeklinde konuştu. 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...