Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yumurtayı çiğ yemeyin

Düzenleyen:
Yumurtayı çiğ yemeyin

SAĞLIK Haberleri

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan yumurta, neredeyse her yemeğe girebilme özelliğiyle en çok tüketilen gıdaların başında geliyor.

Ziyneti KOCABIYIK

Anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan pek çok besin öğesini bulunduran yumurtanın “zehir” hâline gelmemesi için doğru tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, özellikle çiğ yumurta tüketimi konusunda ikazda bulundu. Saner, “Yumurta içerdiği A, D, E ve B grubu vitaminlerinin yanı sıra yine içinde bulundurduğu kolin sayesinde de çeşitli vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynar. Temel besin kaynaklarımızla karşılaştırıldığında yumurta, protein içeriği yüksek gıdalar sınıfında ilk sıralarda yer alıyor. Ancak iyi bir şekilde pişirilmelidir. Özellikle şeffaf kısmının beyazlayana kadar pişirilmesi Salmonella bakterisinin bertaraf edilmesi açısından önemlidir. Yumurta kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada ise tamamı katılaşır. Çiğ yumurta tüketilmesini önermiyoruz” dedi.

KIRIŞIKLIĞA DA İYİ GELİYOR

Yumurtanın kabuk altı zarının cilde esnekliğini veren madde olan kolajen içerdiğini hatırlatan Samim Saner, “Pek çok kozmetik firması yumurta kabuk altı zarlarını dünyanın en ucuz kolajen kaynağı olarak kullanmaktadır. Düzenli olarak haşlanmış yumurtanın üstünde yer alan zarı soymadan tüketirseniz, cilt esnekliğini ve kırışıklık azaltıcı etkisini gözle görülür şekilde hissedebilirsiniz” diye konuştu. Yumurta sarısındaki kolesterol oranının yüksek olduğunu ve kolesterol hastalarının dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatan Saner, “Orta büyüklükte bir yumurta 210 mg kolesterol içerir. Bunun neredeyse tamamı yumurta sarısında bulunur. Yüksek kolesterol sorunu yaşayan insanların günde bir yumurta sarısından fazla tüketmesi önerilmez. Ancak yumurta akını rahatlıkla yiyebilirler” dedi. 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...