Kulak çınlaması tümör belirtisi

Düzenleyen:
Kulak  çınlaması tümör belirtisi

SAĞLIK Haberleri

Kafa tabanında oluşan tümörler, görme sinirleri ve denge merkezine baskı yaparak görmeyi, işitmeyi ve dengeyi bozuyor. Hastalar yürümede dengesizlik yaşıyorlar.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Günlük hayatımızda basit gibi görünen birtakım belirtilerin kafa tabanı tümöründen kaynaklanabileceği bildirildi. Beyin tümöründen farklı olarak ortaya çıkan ve başka hastalıklarla karıştırıldığı için erken dönemde teşhis edilemeyen kafa tabanı tümörleri yürümede dengesizlik, yüzde ağrı, kulak çınlaması, burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı gibi belirtiler veriyor. 
Genellikle iyi huylu olan kafa tabanı tümörlerinin yavaş ilerlediğini ve erken dönemde belirti vermediğini anlatan Memorial Şişli Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Gökhan Akdemir “Her yaşta ortaya çıkabilen bu hastalık ilerleyen dönemde yüzde şiddetli ağrı ve kulak çınlaması ile kendini gösterir” dedi.
LEKE VE ET BENLERİNİ HAFİFE ALMAYIN
Kafatası tabanında gelişen tümörlerin çeşitleri olduğunu ve belirtilerinin de buna göre değiştiğini söyleyen Prof. Dr. Akdemir, yaşlılığa bağlı olduğu düşünülen et beni tarzı benlerin ve genellikle beyin, kulak ve kulak çevresinde gelişen sütlü kahverengi lekelerin de tümör belirtisi olabileceğine dikkat çekti. 
BURUNDAN MÜDAHALE
 Tümörün beynin kabuğunda yerleşmesi durumunda, kafatası kubbesinin kaldırılarak ameliyat edildiğini söyleyen Prof. Dr. Akdemir, kafa tabanındaki yerleşimlerde cerrahi müdahalelinin beyinde hasara yol açabileceğine dikkat çekti. Teknolojideki gelişmeler sayesinde anatomik olarak zor bir bölgede bulunan tümörlerin endoskopik yöntemle, hedefe yönelik tedavi edildiğini belirten Prof. Dr. Akdemir “Nöronavigasyon adını verdiğimiz bir tür yön bulma sistemi ile beyine zarar vermeden burundan, gözlerin arkasından, kulağın içinden, boyundan ve geniz bölgesinden girerek ameliyatı gerçekleştiriyoruz. Böylece cerrahi işlem sırasında koku alma, görme ve yüz hareketleri gibi sinirler zarar görmüyor” dedi.

Hasta ilk olarak göz hekimine başvuruyor

Genellikle iyi huylu olan kafa tabanı tümörleri, gelişim hızı yavaş olduğu için erken dönemde genellikle belirti vermediğini ve başka hastalıklarla karıştırılabildiğini söyleyen Prof. Dr. Gökhan Akdemir “Hastalar şikâyetler ortaya çıktığında ilk olarak göz ya da kulak burun boğaz doktorlarına vururlar. Kapsamlı bir nörolojik muayenenin ardından bilgisayarlı tomografi, beyin tomografisi ve MR gibi radyolojik tetkiklerin ardından teşhis konulabilir. Fonksiyon kaybı yaşamadan tedbir alabilmek için erken dönemde yakalamak çok önemli. Erken teşhiste ise şu belirtileri atlamamak gerekir:
¥ Çift veya bulanık görme
¥ İşitme kaybı veya kulakta çınlama
¥ Burunda akıntı veya tıkanıklık
¥ Yürümede dengesizlik gibi belirtiler
verebilmektedir. 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...