Alban Mea: Muslera'yı çözdüm avladım

Alban Mea: Muslera'yı çözdüm avladım

SPOR Haberleri

“Kardeşim bir Muslera hayranı. Ona zayıf yönlerini sordum, o da bana 'Senin en güçlü tarafın' dedi.”

HASAN SARIÇİÇEK
O bir aktivist torunu… Futbolun istikrar sembolü… Ortalama yılda 30 maçı var, son 4 sezonda 106 karşılaşmaya çıkmış; 28 gol atıp, 18 asist yapmış, özetle tam bir takım oyuncusu. Nitekim Almanya ikinci liginden Paderbon'u 12 golle, Bundesliga'ya taşımış özel bir oyuncu. Bu sezon da 5 maçta, iki gol, iki asisti var. Golcü mü, bu kişi, tam olarak değil; orta sahada sol açık oynuyor ama Galatasaray'ın dünyaca ünlü kalecisi Muslera'yı mağlup edecek kadar son vuruş ustası. 
Kosova'da doğmuş, direnişçi bir dedenin (Tahir Meha) torunu olmasına rağmen ailesi ile birlikte savaştan kaçıp, Almanya'ya yerleşmiş. Futbolun alt yapısını da burada almış. Ancak İstanbulspor ve Trabzonspor forması giyen Alban Bushi ile Galatasaray'dan Lazio'ya transfer olan Lorik Cana gibi Arnavutluk Milli Takımı'na yükselip burada 5 maça çıkmış; 2 gol atmış. T.Konyaspor'un istikrar sembolü oyuncusu Alban Meha'dan söz ediyoruz.  İlk bakışta mücadeleci yanını öne çıkaran Meha ile Konya'da buluştuk ve Türkiye serüvenini konuştuk. Neler mi konuştuk, buyurun keyifli sohbete…
Tek vuruş ustalık ister
“Gol, değerdir; hiçbir değer çalışmadan kazanılmaz. Golcüler de değerlidir ama birçok gol atmama rağmen ben golcü değilim, orta saha oyuncusuyum. Fakat iyi yaptığımı bildiğim bir şey var, duran top ustasıyım. Muslera'yı avlayan o vuruşları yapabilmek için de idmanlardan sonra en az bir saat frikik çalışırım. Çünkü son vuruşlar da, tek vuruşlar da ustalık ister.”
Kocaman için Konya'yı seçtim
“Almanya 1. ve 2. Lig takımları ile Türkiye'de iki Süper Lig, Suudi Arabistan ve Katar takımlarından teklifler almama rağmen Konyaspor'u tercih ettim. Çünkü Konya mistik bir şehir. Mevlana Celaleddin-i Rumi, Sadreddin'i Konevi, Şems-i Tebrizi gibi büyük simaları ile tanınan bir şehir. Ayrıca Aykut Kocaman'ın adını Almanya'da iken duymuştum. Üst düzey futbol oynamış, centilmen, başarılı ve güçlü oyunculara fırsat veren bir teknik adam, diye. Onunla çalışmak istiyordum, diğer teklifleri itip, Kocaman'la çalışmayı kabul ettim. İyi ki de etmişim.”
Yavaş yavaş yükseleceğiz
Konyaspor'un eski futbolcusu Belaruslu Hleb'in “Türk antrenörlerin taktik bilgisi zayıf sadece koşan futbolcu istiyorlar. Hiçbir derinlik anlayışları yok” eleştirisinin aksine Meha, bir Aykut Hoca hayranı… 
“Kocaman insan ve teknik adam olarak mükemmel biridir. Maç hazırlığı, analizleri ve taktikleri müthiş, futbolcudan ne istediğini biliyor, oyuncu planlamasıyla en iyi şekilde takıma fayda sağlamaya çalışıyor. Maç içindeki hamleleri de yerinde ama Konyaspor'un gücü belli; bir Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ya da Trabzonspor değil. Konyaspor olarak yavaş yavaş bir yere geleceğiz. Takım olarak bunun için çalışıyoruz. Geçen sezondan daha iyi bir derece elde etmek için çalışıyoruz.” 
Muslera'yı kardeşime sordum
- Muslera gibi bir kaleciye attığın frikik golü için ne diyeceksin? 
“Muslera'ya attığım o gol çalışılmış bir goldü. Kardeşim Felix, bir Muslera hayranı, onu iyi takip eden biri. Felix'e maçtan önce 'Muslera'nın en zayıf yanı ne' diye sorduğumda 'senin en güçlü yanın' cevabını verdi. Galatasaray kalecisinin uzaktan atılan şutlara karşı ne kadar zayıf olduğunu anlattı. Ben de bir hafta boyunca antrenmanlarda o gol için çalıştım. Takım frikik kazandığında hemen topun başına geçtim ve Muslera'nın uzanamayacağı sol köşeye vurdum. Tam düşündüğüm gibi top, gitti ve gol oldu.”
Ama Galatasaray'ın o maçı farklı kazandığını hatırlatıyoruz…
“Doğru, 4-1 kaybettik maçı… Bir şutum da üst direkten döndü. Maçın ikinci yarısında daha iyi olan taraf bizdik ama tecrübe farkı işte. Sonuçta Galatasaray, bu ligde defalarca şampiyon olmuş ve Avrupa'da kupa kaldırmış bir takım.” 
Top sizi sevmeli
Volkan Şen'in Konya'da oynanan Türkiye-Letonya maçında kaçırdığı golleri hatırlatıp, son vuruşlardaki başarısının sırrını soruyoruz.
“Ben her idman bitiminde ekstradan bir saat frikik çalışırım. Final vuruşları; futboldaki en özel ve zor olandır. Eğer bu özellik her futbolcu da bulunsaydı, maçlar hentbol karşılaşmasına dönerdi. Oysa futbol futboldur ve bu oyunda pozisyona girmek gol atmak kadar önemlidir. Beni şaşırtan şu; Volkan Şen'in o kadar pozisyona girmiş olması ödüllendirilmiyor da kaçırdıkları eleştiriliyor. Biz futbolcular böyle pozisyonlar için 'top seni sevmeli' deriz. Eğer top sizi sevmemiş ve bir de gününde değilseniz, işiniz zor.”
Türk futbolcusu istikrarsız
- Türk Milli Takımı ve Türk futbolcusu hakkında ne düşünüyorsun?
Yine tebessüm kaplıyor Meha'nın yüzünü… “Çözmek zor” diye ekliyor, ”Hollanda'yı futbol ve skor olarak ezen takım, finallere gider ve orada derece yapar. Ama beni asıl şaşırtan şey, Türkiye gerçekten çok yetenekli futbolculara sahip. Bunu karşılıklı oynarken ya da Süper Lig maçlarını izlerken görüyorum. Hatta bu oyuncular, 'Avrupa'da büyük takımlarda rahatlıkla oynar' diye bir kanaat oluşuyor insanda ama bir hafta sonra bakıyorsun o futbolcu yok sahada, benim burada anlayamadığım şey bu. Bir Alman futbolcuda bunu asla göremezsin.”
- Arnavutluk Milli Takımı ve oradaki geleceğin hakkında ne düşünüyorsun?
Arnavutluk futbolu hakkında çok şey bilmiyorum, şu anda da Milli Takım'ın başında bir İtalyan teknik adam görev yapıyor; Giovanni De Biasi. Bunu ona sormak lazım.
Her türlü fanatizmden nefret ederim
Meha ve ailesini Yugoslavya'dan Almanya'ya göçe zorlayan savaş onu çok etkilemiş... Bu konudaki tespitleri çarpıcı;  “Savaşın galibi yoktur; kazananları vardır… Ama onlar savaşan taraflar değildir, sizi savaşa zorlayanlardır. Ben, ülkesi, insanları ve geleceği için direnen bir dedenin torunu olarak, mücadelenin anlamını çok iyi bilirim ama her türlü fanatizmden nefret ederim. Futbolu, barış için seçtim. Tıpkı, Konya'yı mistik havası için seçtiğim gibi. Bu ülkede ve şehirde kendimi çok mutlu hissediyorum...”
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...