Uluslararası Futbol Birliği Kurulu, futbolun yeni kurallarını açıkladı

Düzenleyen:
Uluslararası Futbol Birliği Kurulu, futbolun yeni kurallarını açıkladı

SPOR Haberleri

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu, 1 Haziran'dan itibaren yürürlüğe girecek kuralları açıkladı. Yeni kurallar, 130 yıllık oyun tarihindeki en geniş revizyon olma özelliğine sahip.

Futbolda oyunun kurallarını belirleyen Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB), yeni oyun kurallarını resmen açıkladı. 2016-17 sezonundan itibaren yürürlüğe girecek değişiklikler kural kitabının yeni nüshasına eklendi. 1 Haziran'dan itibaren yürürlüğe girecek olan yeni düzenlemelerin IFAB'ın 130 yıllık tarihindeki en geniş kapsamlı revizyon olduğuna dikkat çekildi.

HAKEMLER NİYET OKUYACAK

En önemli değişiklik 'üçlü cezalandırma' olarak adlandırılan ve çok tartışılan uygulama ile ilgili olanıydı. Bariz gol şansını engelleyen futbolcuya kırmızı kart veriliyor, oyundan atılan futbolcu bir maç sonra otomatik cezalı duruma gelirken, rakip bir de penaltı kazanıyordu. Bundan sonra bu tip pozisyonlarda kasıt aranacak ve son adam pozisyonundaki rakibini engelleyen isim direkt kırmızı kart görmeyecek. Harekette kasıt olmaksızın rakibin bariz gol şansı engellendiyse sarı kartla yetinilecek. Yani bir anlamda hakemler niyet okuyacak.

GOL ŞANSINI ENGELLERSE KIRMIZI KART GÖRECEK

Rakip takımın golünü ya da bariz gol şansını kasti elle oynamak suretiyle kesen futbolcu, bu hareketi sahanın neresinde yaparsa yapsın kırmızı kart görecek.

Diğer bazı değişiklikler şöyle:

- Artık santrada topu ileri doğru başlatma zorunluluğu son buldu ve oyun istenilen yöne doğru başlatılabilecek.
- Bir futbolcu eğer kornerden kendi kalesine gol atarsa bu geçerli sayılmayacak, rakip takım oyuna korner atışıyla başlayacak.
- Sarı veya kırmızı kartlık hareketlerde sakatlanan oyuncular bundan böyle kenara gelme zorunluluğu olmaksızın saha içinde tedavi görebilecekler.
- Hakemler bir maç başlamadan önce de herhangi bir oyuncuya kırmızı kart gösterme hakkına sahip olacak.
- Gol olduğunda hücum eden takımdan bir oyuncu kalenin içerisindeyse ofsayt olarak nitelenebilecek.
- Kaleye doğru giden topa futbolcular dışında birisi ya da bir cisim dokunursa, hakem gol kararı verebilecek.

Düzenleyen:  - SPOR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...