Şampiyonlar Ligi canavarı: Pepe

Düzenleyen:
Şampiyonlar Ligi canavarı: Pepe

SPOR Haberleri

Real Madrid’in bir stoper için ödediği en yüksek bonservis ücreti Pepe’ye ait. Portekizli’nin bir diğer rekoru ise, İspanyol devinde 10 sezon boyunca aralıksız forma giyen tek yabancı oluşu.

Hilmi Hakan Kahraman
hhkahraman@trscouts.com

İsmini ünlü bilim adamları Johannes Kepler ve Alphonse Laveran’dan alan Kepler Laveran Lima Ferreira (Pepe) henüz 19 yaşında ülkesi Brezilya’dan Portekiz Ligi ekiplerinden Maritimo'ya transfer oldu. Burada geçirdiği istikrarlı 2 sezonun ardından dikkatleri üzerine çekerek 2004 yılında 2 milyon avro karşılığında Porto'ya geçti. O dönemin son Şampiyonlar Ligi şampiyonu Porto'daki ilk sezonunda 21 maça çıktı. İlk sezonunda Kıtalararası Kupa ve Portekiz Süper Kupası şampiyonluğu yaşayan Pepe, sonraki iki sezonunda savunmanın değişilmez isimlerinden biri oldu. Bu dönemde 2 Portekiz Ligi, 1 Portekiz Kupası ve 1 Portekiz Süper Kupası şampiyonluğu elde etti.  

Pepe, 2007 yazında 30 milyon avro karşılığında Real Madrid'in yolunu tuttu. Bu rakam, Real Madrid'in bir stoper için ödemiş olduğu en yüksek bonservis bedeli olma özelliğini taşıyor. Pepe’nin bir diğer rekoru ise Real Madrid kulübünde 10 yıl aralıksız forma giyen tek oyuncu olması. Fazla şans bulamadığı ilk sezonunda, La Liga ve İspanya Süper Kupası şampiyonluğu yaşadı. Sonraki iki sezon Pepe adına kâbus gibi geçti. 2009 yılındaki Getafe maçında, rakip oyuncu Casquero'yu tekmeleyen ve Juan Albin'e yumruk atan Pepe 10 maçlık rekor bir cezayla karşı karşıya kaldı. Olaydan sonra verdiği bir röportajda maçtaki hatasını kabul eden Pepe, Casquero’dan özür diledi. O dönemde futbolu bırakmayı dahi düşündüğünü ifade eden Pepe’nin, özellikle son yıllarda agresifliğini kontrol etmeyi başardığını ve kırmızı kart sayısını düşürdüğünü söyleyebiliriz. 

2010 yazında kendisini Porto'ya transfer eden Jose Mourinho'nun takıma katılmasıyla Pepe için de yeni bir dönem başlıyordu. Real Madrid, Mourinho yönetiminde çok büyük başarılar elde edemese de; o dönemde "Tiki-Taka" sistemiyle Dünya futbolunu domine eden Barcelona'nın bu sistemini çökertti diyebiliriz. Porto’ya Ricardo Carvalho’nın bıraktığı büyük boşluğu doldurmak için transfer edilen Pepe, yıllar sonra Carvalho ile Real’de çok iyi ikili oluşturdu ve Mourinho'nun sisteminde kilit bir rol edindi. Barcelona maçlarında alışık olmadığı ön libero mevkiinde görev alan oyuncu, sert oyun yapısıyla ve yaptığı taktik faullerle Barça'nın pas bağlantılarını tıkadı. O dönemde Barcelonalı oyuncular tarafından yoğun eleştirilere maruz kaldı. Sonrasında Real Madrid’de Ancelotti ve Zidane gibi teknik direktörle çalışan Pepe son 4 yılda kazanılan 3 Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuna ciddi manada katkı verdi.  

Aslen Brezilyalı olan ancak genç yaşta transfer olduğu Portekiz’de vatandaşlık alarak Portekiz forması giyen Pepe, Cristiano Ronaldo’nun lideri olduğu Portekiz Millî Takımı ile birçok turnuvaya katıldı ve Euro 2016 şampiyonluğuna ulaştı. Katıldığı 3 Avrupa Şampiyonası'nda da turnuvanın kadrosuna seçilen Pepe, son olarak geçtiğimiz ay Rusya’da düzenlenen Konfederasyon Kupası’nda da Portekiz Millî Takımı kadrosundaydı. TrScouts platformu olarak Pepe’nin Beşiktaş’ın savunma sertliğini ve kalitesini oldukça yukarı çekecek, gerek performans gerekse Avrupa Kupası tecrübesi anlamında takıma büyük katkısı olacak bir oyuncu olduğuna inanıyoruz. Yıllık ücreti kulüp ortalamasının oldukça üstünde olsa da Avrupa Kupalarında başarılı olmak istendiği için bu yatırımların yapılması belli ölçüde anlaşılabilir. 

Not: TrScouts Portekiz gözlemcisi Ufuk Can Meydan’a katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

KÜNYESİ: 

Doğum Yeri: Maceio (Brezilya)
Doğum Tarihi: 26.02.1983 (34 Yaşında)
Boy - Kilo: 1,88 m - 81 kg
Mevcut Piyasa Değeri: 3 milyon €
Maksimum Piyasa Değeri: 30 milyon € (2007)
Kariyer: Takım Sezon Maç Gol
Maritimo 2002-04 / 66 - 3
Porto 2004-07 / 88 - 8
Real Madrid 2007-17 / 334 - 15
Portekiz 2007- / 86 - 5
 
Artıları: 
 
∂ İkili mücadelelerde ve hava toplarındaki başarısı.
∂ Tecrübesiyle takıma liderlik edebilecek kapasitede olması.
∂ Şampiyonlar Ligi tecrübesi.
∂ Duran toplarda rakip kalede ciddi tehdit oluşturabilmesi.
∂ Yakın arkadaşı Ricardo Quaresma'yla birlikte oynayacak olması.
∂ Savunmadan oyun kurma becerisi ile orta sahayı rahatlatabilmesi.
∂ Oyun içinde yüksek konsantrasyona sahip olması.
∂ Yanında oynayacak stoperin performansını ciddi biçimde artırma ihtimali.
 
EKSİLERİ: 
 
∂ Sık sakatlanması ve son sezonunda sakatlık sebebiyle birçok maç kaçırması.
∂ Agresif oyun yapısı.
∂ İlerleyen yaşı.
∂ Yüksek maaşı.
Düzenleyen:  - SPOR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...