Meteroloji uyardı! 11 ilde kuvvetli kar yağışı bekleniyor...

Meteroloji uyardı! 11 ilde kuvvetli kar yağışı bekleniyor...

YAŞAM Haberleri

Meteoroloji'den alınan son hava durumu tahminine göre İstanbul'da sıcaklık artarken Konya, Ankara, Eskişehir, Sivas, Kayseri ve Aksaray'da kar yoğun olacak

İstanbul'u terk eden kar yağışı yurdun bir çok yerinde etkisini fazlasıyla sürdürüyor. Uzmanlar kuvvetli kar yağışının beklendiği iller konusunda açıklamalarda bulundu, işte son gelişmeler...Meteoroloji İşleri Müdürlüğü'nün resmi sitesinde yer alan son hava durumu tahminine göre 11 ilde bugün kar yağışı etkili olacak. Afyonkarahisar, Uşak ve Denizli'de karla karışık yağmur şeklinde görülecek yağışlar, Konya, Kayseri, Aksaray ve Sivas çevreleri ile Eskişehir'in doğu, Ankara'nın güney ve batı kesimlerinde kar şeklinde görülecek. İstanbul ve İzmir için önümüzdeki hafta yağışlı bir hava ve haftasonu için ise sıcaklıkların yükseleceği tahminleri yapılıyor. Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahminler Müdürü Ahmet Uçar haftasonu için beklenen hava durumunu açıkladı. Yurdun Doğu bölgelerinin yağışlı bir havanın etkisine girdiğini belirten Uçar, yoğun kar yağışlarının başladığını ve bugün de devam edeceğini söyledi.

Son hava durumu tahminlerine göre gelecek hafta başına kadar yurt genelinde önemli bir yağış beklenmiyor. Hava sıcaklıklarının ise haftasonundan itibaren yurt genelinde biraz artacağı tahmin ediliyor. Sıcaklıkların 1 hafta boyunca mevsim normalleri civarında seyredeceğini belirten Uçar, "Gelecek hafta ortasından itibaren İstanbul, İzmir gibi illerin yer aldığı batı bölgelerinin yağışlı sistemin etkisine gireceği ve yağışların genellikle yağmur şeklinde olacağı tahmin ediliyor" dedi.

Hatay'da soğuk hava ve don

Yayladağı ilçesinde soğuk hava ve don nedeniyle ekili birçok ürün zarar gördü.
Yayladağı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Ballı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede geçtiğimiz hafta etkili olan karın ardından don yaşandığını belirtti.
Hava sıcaklıklarının düşük olması nedeniyle birçok ürünün zarar gördüğünü ifade eden Ballı, "Özellikle dağlık bölgede yer alan mahallelerimizde bugüne kadar hiç yaşanmamış bir don olayıyla karşılaştık. Çiftçilerin açık alanlara ektikleri marul, dere otu, buğday, fiğ ve seralarda ekili ürünleri dondan büyük zarar gördü. Bir çoğunun da tarım sigortası olmadığından zararları karşılanamayacak" diye konuştu.
Aydınbahçe Mahallesi'nde, tütüne alternatif olarak ekilen ve yılda iki kez ürün alınan dere otunda büyük zarar olduğunu kaydeden Ballı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekipleriyle ürünlerin zarar gördüğü bölgelerde inceleme yaptıklarını, toplam miktarın önümüzdeki günlerde netlik kazanacağını söyledi.
Dere otu yetiştiricilerinden Süleyman Açar, bu bitkinin dönümünden bin 200 lira kazandıklarını belirtti.
Yalnızca Aydınbahçe Mahallesi'nde 100 çiftçinin yaklaşık 300 dönüm dere otu ektiğini belirten Açar, "Don nedeniyle tüm ürünlerimiz kurudu. Tarlalarda lastik yakarak önlem almaya çalıştık ama çözüm olmadı. Maddi durumumuz iyi olmadığından tarım sigortamızı yaptıramadık. Tüm mal varlığımız bu üründü. Yetkililerden yardım talep ediyoruz" dedi.

50 GÜN SÜRECEK!


Son 20 yılın en soğuk kışı geliyor


23 Ocak'tan itibaren son 20 yılın en çetin kışı başlıyor. Belli bölgelerde 3 metre kar dahi bekleniyor. Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse, 23 Ocak'tan sonra Türkiye'ye yeni soğuk hava ve kar yağışı geleceğini ve son 20 yılın en çetin kışının yaşanacağını açıkladı. Şu ana kadar elde edilen verilerin ışığında kasım ayında dile getirdiği "Asıl kışın 20 Ocak sonrası başlayacağı" yönündeki öngörüsünün geçerliliğini koruduğunu da söyleyen Köse, İstanbul ve Türkiye için asıl kışın daha yeni başladığını ve Mart ayının sonuna kadar süreceğinin tahmin edildiğini nbsp;belirtti.

BUGÜN KAR YAĞIŞI HANGİ İLLERDE VAR?
Meteoroloji Müdürlüğü'nün resmi sitesinde yer alan bugüne ilişkin hava durumu tahmininde 4 bölge için kar ve karla karışık yağmur uyarısı yer alıyor.
Yapılan son değerlendirmelere göre Batı Akdeniz, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu'nun doğusu yağışlı bir havanın etkisinde olacak. Yağışların genellikle karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı bildirildi. Kar ve karla karışık yağmur görülecek iller ise şöyle sıralandı;
-Afyonkarahisar (kar ve karla karışık yağmur)
-Uşak (kar ve karla karışık yağmur)
-Denizli (kar ve karla karışık yağmur)
-Muğla (yağmur ve sağanak yağış)
-Konya (Kar yağışlı)
-Kayseri (Kar yağışlı)
-Aksaray (Kar yağışlı)
-Sivas (Kar yağışlı)
-Ordu (Kar yağışlı)
-Tokat (Kar yağışlı)
-Eskişehir'in doğusu (Kar yağışlı)
-Ankara'nın güney ve batı kesimleri (Kar yağışlı).
Yağışların; genellikle karla karışık yağmur ve kar, Batı Akdeniz kıyıları, Doğu Karadeniz kıyı kesimi ile Muğla ve Ordu çevrelerinde yağmur şeklinde olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu bölgelerde yer yer kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı ile birlikte pus ve sis bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...