3 liraya devr-i âlem

Düzenleyen:
3 liraya devr-i âlem

YAŞAM Haberleri

25 yaşında, öğrenci... Türkiye yetmedi, dünyaya açıldı. 43 ülkeyi günlük 1 avroya gezen Bestami Köse’nin, bu macerası günden güne büyüyor

Mahmut ÖZAY - Hatay doğumlu Bestami Köse rutin hayatındaki zincirleri kırmaya çalışan 25 yaşında bir yolcu. İstanbul Üniversitesi Eskiçağ Dilleri ve Kültürü bölümü öğrencisi... 12.5 yıldır yollarda. Fermuarı aşınmış bir çadır ve her an gitmeye hazır bir sırt çantasıyla yaşıyor. Daha önce, beyaz yakalı bir kafe çalışanıyken okuduğu kitaplarla, izlediği filmleri çocukluk hayalleriyle birleştirerek bu yolu seçmiş. Şu ana kadar 43 ülke ve Türkiye'nin 81 ilini gezdi. Üstelik bunları yaparken çok paraya ihtiyaç duymuyor. Dünyanın en pahalı ülkesinde günde 1 avroya krallar gibi geçiniyor. Plansızgezgin.net isimli bir sitesinde yaşadıklarını yazıyor. Facebook'ta Interrail Türkiye adlı yollara düşme hayali olan binlerce aktif gezginin olduğu bir grubun da yöneticisi. Bu maceranın devamını Bestami Köse anlatsın isterseniz...
3 liraya devr-i âlem
Ne zamandan beri seyahat ediyorsunuz?

Son 10 senedir yaz ayları ve boş zamanlarında. 2.5 senedir ise her gün yolda olan ve Norveç'i görmeye kadar giden bir hikaye.
Seyahat etmek sizde nasıl tutku haline geldi?
Okuldan dolayı yıllarca ailemden uzakta bir hayat sürdürdüm. Tanıdığım gezginlerin ortak hikâyesidir aileden uzak büyümek veya bir kişiye ait hissetmemek. Bu his sizde de oluşmaya başladıysa seyahat etmek bağımlılık yapacaktır. Sokakta yürürken aldığın hazzın, elleri açıp yollara, doğaya şükretmenin verdiği huzurun tarifi yok. "Neden yollardasın?" sorusunun da cevabıdır bu.
3 liraya devr-i âlem
Bugüne kadar kaç ülke gezdiniz? Bu ülkeler hangileri?
Avrupa ülkeleri, Fas, Cezayir, Filistin, İsrail, İran, Sri Lanka, Rusya, Hindistan, Gürcistan gibi ülkelerle birlikte 43 ülke ve Türkiye'nin 81 ilini gezdim, gezmeye devam ediyorum. Bu yazı yayımlandığında muhtemelen Nepal'de Himalayalar'a tırmanıyor olacağım.
Rotanızı nasıl belirliyorsunuz?
Gelişi güzel yaşayıp bir yere gitmekten, daha çok yolun keyfini çıkarmaya çalışıyorum. Pek rotaları olan bir insan değilim. Bir ülkeye gittiğimde ucuz nasıl gidilir, ucuz neler yapılır, o ülkeye ait bilinmeyen güzellikler nereler, o ülkenin yerel halkıyla nasıl sohbet edebilirim bunları bulmaya çalışıyorum. Bir gece evde uyurken -40 derecede Kars'a muhteşem manzarasıyla Doğu Ekspresine atlayarak çay içip gelen bir çevreye sahibim.
Seyahatlerinizi nasıl finanse ediyorsunuz?
Norveç'te hiç tanımadığın bir balıkçı kulübesinde uyumak için, İran'ın en meşhur güzel yemeklerini yemek için paraya ihtiyacımız olmadığını hepimiz biliyoruz. Çok cüzi miktarlarla geziyorum ve çevreme de bunu anlatıyorum. Dünya turuna çıkarken aldığım 2 vize vardı. Hindistan ve Schengen... Ülkelerin çoğuyla vize anlaşması olduğu için sorun çıkmadan giriş yapıyorsunuz. Vize isteyen ülkelerin çoğu da kapıda veriyor zaten. Pasaport ise, bu işin en kolayı. 10 yıllık bordo pasaportum var. Son gezime çıkmadan önce sadece uçak biletimi almıştım Madrid'e. Uzun süre kargo uçaklarını takip edip en ucuzunu aldım. Pek uçak kullanmam. Tren ve ya da otostop tercihim. Bir gezide couchsurfing (internet üzerinde faaliyet gösteren uluslararası bir misafirperverlik servisi) veya çadır kullandığınız zaman gideriniz yüzde 70 azalacaktır.
En son nereye gittiniz?
Dünya turundan önce en son İsrail ve Filistin'i gezdim. İnsanlık tarihinin başladığı, 3 dinin kutsal kabul ettiği Kudüs topraklarında olmak ilginçti. Büyüleyici bir şehir Kudüs. Kalbim kaldı orada. Bayılıyorum o şehre.
En çok hangi ülkeyi sevdiniz?
Hepsi güzel ama Norveç bir başka. Kuzey ışıklarından fiyortlarına, Trolltunga'dan Pulpitrock'a Avrupa'nın en güzel ülkelerinden biri. Ülkenin her tarafından şelaleler akıyor. Nereye dönsen etkileyici bir manzara, ağzı açık geziyorsunuz.
Bundan sonrası için planlarınız nedir?
Hayalim; bir sırt çantası sırtıma alıp gitmekten fazlası değil. Kültüründe Evliya Çelebi, Barış Manço gibi büyük gezginleri barındıran bu ülke insanına anlatabildiğim kadar yolda olmanın güzelliğini anlatmaya devam etmek istiyorum.
Bu gezilerinizi kitaplaştırmayı düşünüyor musunuz ya da bir macera programı?
Kitap yazmaya başladım. 1 seneden fazladır uğraşıyorum ama vaktim olmuyor. Dünya o kadar güzel ki etrafa bakmaktan, tuşlara bakmaya fırsat olmuyor. Dünya turundan önce birkaç ciddi program teklifi aldım. Dünya turu ile program çekmek arasında seçim yapmak zorundaydık. Dünya turunu seçmek zor olmadı. Ama insanlara sosyal medya üzerinden yeterince destek olduğumu düşünüyorum.
Nereye kadar sürecek. Bu işin 'Nirvana'sı nedir?
Hepimiz mutluluk için yaşıyoruz. Yol, bir öğretmendir. Kulak çekmez, sopa vurmaz, bazen uyarır ama sonra sarılır size. Bu işin 'Nirvana'sı olacağını düşünmüyorum. Baudelaire'inin bir sözü var; "Nerede değilsem orada iyi olacakmışım sanıyorum..."
Senin yerinde olmak isteyen binlerce kişi var, onlara ne söylemek istersiniz?
Öncelikle baba parası yiyen, şu an oturduğu koltukta film izleyen, bu röportajı okuyan kimseden fazla param yok. Dünyanın en pahalı ülkesinde günde 1 avro ile krallar gibi geçiniyorum. Eğer bir kişi gerçekten dünya turu yapmak istiyorsa, bahanelere sığınmadan hazırlıklarına başlamalı. Vizesi, çantası, hazırlıkları bu işin en kolayı. Yolun öğrettiği ve gösterdiği en özel şey; bu iş sandığınız kadar zor ve güvensiz değil. Yol açık, yola çık.3 liraya devr-i âlem
Bestami Köse 
3 liraya devr-i âlem
3 liraya devr-i âlem
3 liraya devr-i âlem
3 liraya devr-i âlem
Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...