Türkler yaptı, ABD polisi kullanacak

Düzenleyen:
Türkler yaptı, ABD polisi kullanacak

YAŞAM Haberleri

Yerli teknoloji firması Ekin Technology'nin geliştirdiği akıllı devriye aracı Patrol, her yıl 35 bin kişinin ateşli silahlarla öldürüldüğü ABD'de silah seslerini tespit edip, şüpheli paketi belirleme ve radyasyon ölçümü yapacak

AMSTERDAM-ÖMER TEMUR
Türkiye'nin en büyük yerli teknoloji firmalarından biri olan Ekin Technology, geliştirdiği akıllı devriye aracı Patrol ile Amerika'da cinayetlerin önüne geçecek. Her yıl 35 bin kişinin ateşli silahlarla öldürüldüğü ülkede polisin en büyük yardımcısı olmaya hazırlanan Patrol aynı zamanda terör saldırılarına karşı şüpheli paket tespiti ve radyasyon ölçümü yapacak. 
Ekin Technology Yönetim Kurulu Başkanı Akif Ekin, kendi geliştirdikleri yazılımla ve sensörlerle polis araçlarının üzerindeki tepe lambalarını akıllandırdıklarını belirterek, "Üzerinde bizim geliştirdiğimiz 40 megapiksel bir kamera bulunuyor. Şehrin MR'ını çekiyor. Plakaları görüyor, yüzleri tanıyabiliyor, araçların hızlarını görebiliyor. Patrol ile kaydedilen görüntüleri tekrar çağırabiliyorsunuz. Mesela şüpheli paketin kimin bıraktığını anında geriye giderek görebiliyoruz. Polisin sistemiyle entegre şekilde çalışıyor. Önden 20 metreyi tarıyor. Sağ ve sol tarafı tarıyor. Sistem ambulansa ve metrobüse de entegre edilebilir" dedi. Ekin, Patrol'ün Fransa İsviçre ve Almanya'da testleri başarıyla geçtiğini, Amerika'dan da ilk siparişi aldıklarını söyledi. Patrol'ün 10'dan fazla ülkede kullanıldığını anlatan Ekin, "3 yıl önce çıkardığımız Patrol'le bugün Orta Doğu, Kazakistan ve Azerbaycan'da çok başarılıyız. Bu alanda dünyada rakibimiz yok" dedi. Amerika'da şu anda Miami'de test sürüşlerine başladıklarını belirten Ekin, "Amerika'yla çok yoğun şekilde görüşmelerimiz var. Orada yakın zamanda bir ofis açacağız. ABD'nin şöyle bir avantajı var. ABD'de 15 bin tane polis teşkilatı var ve polisin bağlı olduğu şerif teşkilatları bulunuyor. Bu teşkilatlar birbirinden bağımsız şekilde çalışıyor. Onlarla ayrı ayrı görüşebiliyoruz. Florida'da başlıyoruz. İlk siparişi aldık. Teksas'la da çalışacağız. Oraya da geniş çaplı bir sistem kuracağız" diye konuştu.
911'E TÜRK KATKISI
ABD'nin acil servis birimi 911'i geliştiren şirketle birlikte çalıştıklarını ifade eden Akif Ekin şu bilgileri verdi: "ABD'de yılda 32 bin kişi trafik kazasında hayatını kaybediyor. 35 bin kişi ise silahla öldürülüyor. Silah sesinin sadece yüzde 5'i şikayet ediliyor. Yüzde 95'i ise kayda geçmiyor. Patrol geçtiği bölgedeki silah seslerini kaydedecek. Araç silahın geldiği yeri ve mesafeyi tespit edecek. Bu şekilde kentlerin silah haritasını çıkaracağız. Emniyet teşkilatı da devriyelerin buna göre planlayabilecek. Silahın en çok ateşlendiği yerlerde daha fazla devriye görevlendirilecek. Ayrıca bu araçlar geçtiği yerlerdeki radyasyon oranını da ölçümleyecek. Amerikalılar için şu an bir numaralı tehdit radyasyon. Radyasyonun da haritasını çıkaracağız."

Türkler yaptı, ABD polisi kullanacak

MOBESE'nin babası 
İstanbul'a MOBESE sistemini kuran Ekin Technology, bugün Türkiye’deki MOBESE kameralarında yüzde 75 oranında pazar payına sahip. Abu Dhabi, Ankara, Bakü, Dubai, Stuttgart, İstanbul, New York ve Ottawa’da merkez ve ofisleri bulunan firma yazılım konusunda da iddialı. 110 milyon liralık cirosunun yüzde 80'inin ihracattan sağlayan Ekin Technology Türkiye'de yazılım ihracatı yapan en büyük ikinci firma konumunda.  

GÖZÜNÜ SÜRÜCÜSÜZ OTOMOBİLE DİKTİ
İleride sürücüsüz otomobillerde yer almak  istediklerini belirten Akif Ekin, "Patrol'le sürücüsüz araçlar aslında aynı teknolojiyi kullanıyor. Orada da yeniliklerimiz olacak. Türkiye'nin de bu alanda yatırım yapması gerekiyor" dedi.

 

Türkler yaptı, ABD polisi kullanacak
Dünyada bir ilk: Akıllı devriye bisikleti

Ekin Technology Patrol’deki deneyim ve tecrübesini bisiklete de taşıdı. Dünya lansmanı Amsterdam'da düzenlenen Intertraffic Fuarı’nda yapılan “Ekin akıllı devriye bisikleti“ (Ekin smart patrol bike), park halindeki araçlar ile saatte 200 km hızla giden araçların bile hızlarını ve plakalarını bisiklet üzerinden takip etme imkanı sunuyor. Elektrikle çalışan ve saatte 75 km hız yapan akıllı devriye bisikletinin menzili ise 100 kilometre. ‘Akıllı devriye bisikleti’ ile, kanun uygulayıcı birimler, motorlu taşıtların limitlerini aşan alanlara dahi girerek denetleme görevini yapabilecekler. Bu sayede trafik sıkışıklığı olan yollarda veya kalabalık içinde bile kolaylıkla hareket edebilecekler. 

 

 

Abu Dhabi'de trafikten ölümler yüzde 35 azaldı 
Ekin Technology “akıllı” araçlarının yanı sıra trafik denetleme sistemlerinde de çözümler sunuyor. Abu Dhabi 'ye kurduğu akıllı trafik lambası ile trafik kazalarının yüzde 35 azaltan firma İsveç polisiyle de görüşüyor. 2020'ye kadar trafikteki ölüm sayısını sıfıra indirme hedefleyen İsveç, bunu Patrol ile gerçekleştirmeyi planlıyor.

 

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...