Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bu caminin benzeri yok

Düzenleyen:
Bu caminin benzeri yok

YAŞAM Haberleri

Mimar Sinan'ın yaptığı Kılıç Ali Paşa Camii'nden esinlenerek inşa edilen Esenler'deki cami, Osmanlı mimarisine uygun kesme taşlardan inşa ediliyor.

Ahmet Bilge İSTANBUL - İHA

Cumhuriyet tarihinin ilk taş camisi, tuğla demir ve çimento kullanılmadan Esenler'e yapılıyor. Mimar Sinan'ın yaptığı Kılıç Ali Paşa Camii'nden esinlenerek inşa edilen cami, Birlik Mahallesi'nde bir hayırsever tarafından bağışlanan bin metrekarelik alan üzerine inşa ediliyor. Osmanlı mimarisine uygun olarak kesme taşlardan yapılan caminin ana kubbesinin her iki yanında şerefeli iki tane minare bulunuyor. Minarelerin çevresinde de üç tane küçük kubbeler yer alıyor. Mimarisi ve estetiği ile ilgi uyandıracak caminin ön ve yan cephelerinde de kemerler yer alıyor. Esenler'e değer katacak olan taş caminin şadırvanı, avlusu ve çevre düzenlemeleri de camiye uygun bir şekilde tasarlanacak. Caminin yapımını sürdüren İnşaat Mühendisi Kadir Fındıklıoğlu, yüzyıllarca ayakta kalabilecek bir eser yapmaya çalıştıklarını ifade etti. Fındıklıoğlu, “Tıpkı ecdadımızın metoduyla bu cami inşaatını yapmaktayız. Bizim amacımız sadece cami değil aynı zamanda bir eser kazandırmaktır. Bu cami Cumhuriyet tarihinin ilklerinden biridir” dedi. Cami inşaatının müteahhidi Mehmet Tekne, “Buraya getirilen taşlar el işçiliğiyle işlenmektedir. Neredeyse her bir bloku 500 kilo ya da bir ton olan taşlar bir birine horasan harcı, zıvana ve kurşunla tutturulmaktadır. Yaklaşık 2.5 yıldır devam eden inşaatın yüzde doksanı tamamlanmış durumdadır muhtemelen bir yıl sonra bitirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu. Caminin yapımını üstlenen Hak Vakfı Başkanı Fahrettin Akyazıcı, "Şu aşamaya kadar 9 milyon TL bir harcama yapıldı. Şadırvanı çevre düzenlemesi içerisinin dizaynı derken toplam maliyet 15 milyon TL’yi bulacak” dedi.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...