Gözlük kullananlar kimin oyuncağı?

A -
A +

SGK emeklisi olarak çocuğa alacağım gözlük için gözlükçüye gittim. Hem çerçeve hem cam hakkımız olduğundan bu yıl tam değişiklik yapacaktık. Reçete ve fiş örneği ektedir.
Gözlükçüye gitmeden gözlük ve cam hakkımız olup olmadığını internetten kontrol ederek yola çıktık. Gözlükçüde satıcı kardeşimiz önce hakkımız olup olmadığını kontrol etmek istedi. Bekledik. "Çerçeve alma hakkınız dolmuş" derken hakkımız olduğunu söyleyince lafı çevirip "evet var" dedi. Cam ve çerçeve alacağız derken bize 3-5 tane çekmeceden çıkardığı çerçeveleri gösterdi. Oradan aradığımızı bulamadık. Birkaç tane daha çıkardı. SGK onları veriyormuş. Yıllar yılı SGK gözlükleri hem antika olur nedense.
Gözlükçünün bahanesi SGK'nın yıllarca 37,80 TL fiyat vermesi imiş. Hiç zam gelmediğinden gösterdikleri çerçevede antika sayabileceğiniz türden. Diğer gözlükler 100 TL'den başlayıp tutturulur fiyata kadar gidiyor. Neyse 10 TL katkı payı 20 TL cam payı derken "cam hakkımız?" dediğimizde ise "SGK reçetedeki astigmat camlarda yüksek numara olduğundan hak tanımıyormuş" diye cevap aldık. "Katkı payı pekâlâ emekliyim" dedim. "Onu devlet benden alıyor" deyince "Tamam onu almayız, 20 TL cam parası alırız" dedi. (Ses çıkarmasam 10 TL'yi de alacaktı)
"Neden cam parası, hakkımız vardı ve 0,5 diyoptrilikten fazla artmış" diye itiraz ettiğimizde aldığımız cevap. "İşte 0,50'den yüksek olduğu için" dedi. 0,50'den aşağıya cam hakkımız yok, yukarısı oldu yine hakkımız yok. (Anlayan anlatsın)
Verdiğim 20 TL'nin fişini aldım. Gözlüğü ertesi gün aldık. Ancak itirazlarımızdan mıdır nedir. Çok soğuk bir alışveriş yaptık. Gözlüğü plastik bir kutuya koyarak teslim ettiler. Hakkını arayan emekliye tavır bu... O sırada yine emekli eşi bir hanım gözlük yaptırmış 200 TL verdiler. Onlara lüks gözlük kabı, cam spreyi ve bolca güler yüz gösterdiler. :)
SGK ve Gözlükçüler Derneğine soruyorum:
*"Hakkınız dolmuş" sözü ne demek? "Gözlük ve cam hakkınız var" yerine "dolmuş" deyince bir oyun oynanacak mıydı? *Son yönetmelikle 0,50 diyoptrilikten düşük cam değişimlerine ücretsiz değişim olmuyor? Bunu zaruri kabul ettik, peki, 0,50'den yukarısı neden olmuyor? *37,80 TL gözlük hakkı yüzünden gözlükçülerce yıllarca oynanan antika gözlük önerisi neden denetlenmez. *Gözlükçülerin müşterilere gösterdiği SGK çerçeveleri 5/10 TL'ye piyasadan alınabilecek durumda iken neden bizler mağdur ediliyoruz. Ve zorla daha pahalı gözlük satılmasına muhatap oluyoruz ve insana yakışır gözlük tercih etme hakkımız yok. *Emekliden katkı payı alınmamasına rağmen neden bu bedel isteniyor. İtiraz edince "tamam o bizden" denilerek insanlar aptal yerine konuluyor. *Gözlükçüler her suçu SGK'ya atıyor. Kendileri sütten çıkmış ak kaşık mıdır? *Bunların denetlenmesi olmuyor mu? *Gözlükçü enflasyonu yaşanırken aynı kişiye ait birden fazla gözlükçünün açılma sebebi ile tekelcilik mi oynanıyor? *SGK'nın fiyat politikası neden "müşteriyle çatışma" şekline dönüyor? Kazanamıyorsanız bu işi yapmak zorunda mısınız? *SGK'lıyı hor görecekseniz neden SGK'lıya hizmet veriyorsunuz?
      Erol Kara-İstanbul

Şikâyet ediyorum "Selçuklu eserlerini yok ediyorlar"

Kamuoyuna açık mektuptur. Sivas ile Divriği ilçesinde yaşanan çarpık gelişmeleri ilgili bakanlık ve makamların takdirine arz ederim.
İlçemizin Abuçimen Mahallesinde usulsüz kaldırım taşı döşendi. Para heba oldu. Cadde ve sokaklar temizlenmiyor. Yeşil alanlara konulan panolar belediye başkanının fotoğrafları ile süsleniyor. Çarşı ve Cumhuriyet alanı hükümet önü oto park gibi kullanılıyor. Trafik kurallarına uygun planlı oto park yok. Sebze hali var kullanılmıyor, tüm sebzeciler çarşı içinde satış yapıyor. Esnaf trafiği tehlikeye sokacak şekilde yaya yolları işgal etti. Bunun sorumlusu kim olacak?
Tüm yolcu taşıyan minibüs satış yapan toptancı arabaları çarşı içinde trafiği tehlikeye sokuyor. Divriği çarşısı mevcut imar planında tescil edilmiş, gelin görün ki yanıcı ve patlayıcı maddeler çarşıda satılıyor.
Şehir imar planı uygulanarak Divriği çekici bir ilçe haline getirilmiyor. Aksine gecekonduların yaygınlaştığı çarpık bir imar uygulaması ile Halk Partisi kendi seçmen sayısını artırmak ve seçim sonuçlarını kendi lehine çevirmek için köylerden adam getirip yerleştiriyor. Bu kurnazlığı ilgili bakanlara şikâyet ediyorum. Divriği'de en tehlikeli gelişme şudur ki tarihî su değirmeni üzerine toprak doldurup kapattılar. Çaltı Irmağı'nın doğal yapısını bozdular. Kemerli köprüleri Selçuklu eserlerini toprağın altına gömdüler. Birini yıktılar. Tüm kamuoyu önünde ilgili bakanlıklara şikâyet ediyorum.
        Mehmet Aydın-Divriği/Sivas

Sürücü Eğitmenliği Kursu Hakkında

12.09.2014 Cuma günü köşenizde yayınlanan 'Sürücü Eğitmenliği Kursu Düzenlensin' başlıklı habere cevaptır. Geçen yıl Mayıs ayından beri sürücü kursu düzenlenmiyor deniliyor. Halbuki İstanbul Bahçelievler İlçesinde görev yapan bir öğretmen olarak bizler 24.03.2014 ile 30.05.2014 tarihleri arasında düzenlenen 96 saatlik kurs sonucu yaklaşık 1200 öğretmen sertifikalarımızı almış bulunmaktayız. Bilgilerinize arz ederim.
          Rumuz: "Öğretmen"

Teşekkür ediyorum

22 Eylül 2014 Pazartesi günü bu köşede derdimizi yayınlayan Feridun Ağabey ve bu yazıda emeği geçen arkadaşlara gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ediyorum.
     Huzur Oto- Erzurum

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.