Dünya Şampiyonası'nda podyuma çıkan tek kadın rallici: Michelle Mouton

A -
A +

2008’de Dünya Ralli Şampiyonası’nda (WRC) alt kategori olan Fiesta Sporting Trophy’de erkeklerin arasında lider durumdayken Murat Tosun, Michelle Mouton’la röportaj yapmamı teklif etmişti. O zaman Audi için Türkiye’ye gelen Mouton yani kahramanımla tanışma hikâyem böyle başladı. Sonra kızıyla beraber geldiği İstanbul’da keyifli iki üç saat geçirdik. Ondan tam 1 yıl sonra kopilotu Fabrizia Pons ile İtalya’da yarışmak nasip oldu. Düşünün Dünya Şampiyonası’nın efsane ikilisi ile tanışmak hayalim ne noktalara gelmişti. O heyecanı hâlâ bugün unutamıyorum. 

Şimdi 9 yıl sonra, en son 2010’da ülkemizde yapılan Dünya Ralli Şampiyonası’na yeniden kavuşma hayaliyle aday yarış olarak düzenlenen Marmaris Rallisi’nde tekrar buluştuk. Bu defa benim oğlum yanımdaydı, Mouton da anneanne olmaya hazırlanıyordu. 

Dünya Şampiyonası'nda podyuma çıkan tek kadın rallici: Michelle Mouton

Tanımayanlar için şöyle bir özet geçebilirim; Michelle Mouton 23 Haziran 1951’de Fransa’nın Grasse şehrinde doğdu. 1974-1986 yıllarındaki ralli kariyerinde 50 yarışa katıldı ve 9 kere podyuma çıktı. Toplamda 4 yarış kazandı. 1982’de Dünya Ralli Şampiyonluğunu son yarışta bir şanzıman arızası sebebiyle ucundan kaçırdı. 1985 yılında Amerika’nın ünlü Pikes Peak Tırmanma yarışını kazandı. Şu an FIA (Uluslararası Otomobil Federasyonu) Kadın Komisyonu Başkanlığı ve Dünya Ralli Şampiyonası menajerliği gibi birçok aktif görevde bulunuyor. Bugün hâlâ motor sporları dünyasındaki en büyük başarıya sahip kadın. Rekoru da kolay kolay kırılamayacak gibi. Beni en etkileyen yanı ise kendinden emin ve net cevapları. Özellikle de yarıştaki keşkelerini sorduğumda “Dün dündür, bugün bugünü yaşamak lazım” cevabı. Keyifli pazarlar diliyorum. Bu arada Dünya Ralli Şampiyonası da tekrar ülkemize dönüyor. Hem turizm hem de spor için muhteşem bir fırsat. Başta Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Başkanı Serkan Yazıcı olmak üzere emeği geçen herkese kocaman teşekkürler.

Dünya Şampiyonası'nda podyuma çıkan tek kadın rallici: Michelle Mouton

Yarışmaya nasıl başladınız?

Bir arkadaşım kopilotu olmamı istedi ve ben de kabul ettim. 14 yaşından beri otomobil kullanmayı biliyordum. Otomobil özgürlük, bağımsızlık, hareket ve seyahat anlamına geliyordu. Sadece 2-3 ralli kopilotluk yaptım sonra da babam seni pilot koltuğunda görmek istiyorum dedi ve bana yarış aracı aldı. Size 2008 yılında yaptığımız röportajda anne olmayı sormuştum. O zaman verdiğiniz cevap “1986’da yarışmayı resmen bıraktım ve kızım Jessi 1987’de doğdu. Benim kafamda hep ralliyi bir gün bırakmak vardı. Ben hep bir çocuk istiyordum. Bir gün zamanı geldiğinde ralliyi bırakıp çocuk yapacağımı biliyordum” olmuştu.

Sizce anne olarak bir kadının aynı seviyede yarışabilmesi mümkün mü? 

Çok zor bir soru. Deneyimle cevaplanabilir sadece. Kaskı ve eldivenleri takınca belki her şey unutuluyor, yine hızlı gidebilirsiniz ama mutlaka kafanızın bir yerinde daha az risk almayı hatırlatan bir sorumluluk hissi olur. Ben anne olduktan sonra sadece çöl rallilerinde yarıştım o yüzden o hissi yaşamadan sadece tahmin edebiliyorum.

Dünya Şampiyonası'nda podyuma çıkan tek kadın rallici: Michelle Mouton

Kızınız ralli ile ilgileniyor mu?

Bence annesini taklit etmekten başka yapacak çok fazla şeyi var.

1982’de şampiyonluğu çok ucundan kaçırdınız. Hiç keşkeleriniz oldu mu?

Hiçbir keşkem yok. Tabii ki 1982’de şampiyonluğu bir şanzıman yüzünden ucundan kaçırmak üzücüydü. 

Ralli yıllarınızdan hatıra olarak bir şey saklıyor musunuz?

Hiçbir şey. Sadece fotoğraf koleksiyonum var. Hatta o zamanlardan kalma yarış kıyafetim bile yok, sadece yakın zamanda girdiğim yarışlarda kullandığım tulumlar duruyor. Ben koleksiyon yapmayı sevmem, anı yaşamayı seviyorum. 

Dünya Şampiyonası'nda podyuma çıkan tek kadın rallici: Michelle Mouton

Bugüne kadar sizin kadar başarılı bir kadın rallici olamadı sizce sebebi nedir?

Ben böyle bir şeyi planlamadım, ünlü olmak istemedim. Fransa’da başarılı olduğum için Fiat Fabrika Takımı’ndan teklif geldi. Oradaki en iyi pilot Fransa’nın en iyisiydi. Başarılı olmalıydım. Onun hızını yakalamak için sürekli çabaladım. Sonra Audi beni aradı ve kendimi Dünya Şampiyonası’nda buldum. O zaman dört çeker bir otomobilin neye benzediğini bile bilmiyordum. Bu defa da bambaşka ve daha zorlu bir mücadele beni bekliyordu. Burada yanımda efsane Hannu Mikkola vardı. Sonra geçmeye başladım. Neden olmasın dedim? Ama hiç kariyer yapmayı, rallici olmayı planlamamıştım .  Bence benim bu kadar kolay bırakabilmemin sebebi de bu, çünkü beklentisiz yarıştım. Sadece çok güzel zaman geçirdim, çok iyi bir sonuç elde ettim tabiî ki ama bıraktığımda her şey geride kaldı. Bugünü yaşamalısınız, dünü düne bırakmak lazım. 

Peki gelecek nesilden ümitli misiniz? Yakın gelecekte dünya şampiyonasında podyumda bir kadın rallici görebilir miyiz?

Bence doğru yönde ilerliyor çalışmalarımız. Benim şansım erkeklerle aynı seviyede imkânlara sahip olmuş olmamdı. Çok kadın yarıştı ve denedi ama sen de çok iyi biliyorsun ki aynı şansa sahip olmuyorsunuz. Benim ise Hannu Mikkola ile aynı otomobilim vardı mecburdum başarılı olmaya.

Dünya Şampiyonası'nda podyuma çıkan tek kadın rallici: Michelle Mouton

Geçmişten sizi en çok mutlu eden anlarınız neler?

Her şey. O kadar güzel vakit geçirdik ki, ayrım yapamıyorum. Kopilotum Fabrizia Pons ile iki kadın olmamız çok büyük bir şanstı. Eldivenleri takınca erkeklerle aynı seviyede bambaşka bir dünyada oluyorduk, otomobilden indiğimizde ise yine iki kadındık.

Dünya Ralli Şampiyonası Türkiye’ye yeniden geliyor. Sizce etaplar nasıl? Bu karar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Daha önceden de WRC’ye ev sahipliği yapmış bir ülkesiniz. Çok güzel olacağını düşünüyorum. Antalya’daki etaplar da muhteşemdi, Marmaris’teki bazı muhtemel etapları gördüm ve çok güzeller. Marmaris’e Audi için 2008 yılında kızımla beraber gelmiştim. Burayı da çok sevdim. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.