Birleşik Arap Emirlikleri terörü finanse mi ediyor?

A -
A +
Son iki yazımda Birleşik Arap Emirlikleri’nin, kara para aklanmasına emlak sektörü üzerinden nasıl izin verdiğini yazdım. Uluslararası yaptırıma uğrayan ve kara listede bulunan bazı isimler BAE’deki emlak sektörü üzerinden kara para aklıyorlar ve bu aklama işine BAE müsaade ediyor. C4ADS (Center for Advanced Defense Studies) kurumunun çalışması ve ortaya çıkardığı gerçekler son derece mühim. 
C4ADS, Dubai'nin emlak sektöründeki sistemsel zaafları ve yasa dışı suçlu aktörlerin ticari faaliyetlerini genişletmek için uluslararası finansal sisteme erişimini engellemek üzere tasarlanan yaptırım yasaklamalarından kaçınırken bu tür pazarlardan yararlanmalarını sağlayan çeşitli yöntemleri incelemiş. Bu vaka çalışmaları, sıkı olmayan düzenleme ve yaptırımların, özellikle gayrimenkul olarak kara para aklamaya karşı savunmasız olan sektörlerde, yalnızca ekonomik etkinin ötesine nasıl geçtiğini göstermektedir. Sonuç olarak Dubai'nin emlak piyasasının yasa dışı sermaye için bir cennete dönüşmesi, küresel istikrar ve güvenlik için geniş kapsamlı etkilere sahip. Yolsuzluk, suç ve teröre küresel olarak destek verme işlemlerini mümkün kılar ve kolaylaştırır.
Bu rapor, yalnızca kendi isimleriyle BAE'de mülk sahibi olan ABD tarafından yaptırıma tabi bireylere odaklanmış. Bununla birlikte, yasa dışı aktörlere ilişkin son derece dar ve en yüksek riske sahip olan bir alt küme sunmaktadır. Bu nedenle bu vaka çalışmaları, BAE'nin emlak piyasasına ilişkin potansiyel yasa dışı faaliyetin sadece bir kısmını temsil etmektedir. Bu raporda sunulan örnekler İngiltere, Avustralya, Katar ve ABD dâhil olmak üzere çeşitli sorunlu yargı bölgelerinde emlak varlıklarını manipüle eden çok daha büyük ve yaygın bir dizi suçlu ve kaçak aktörün yalnızca küçük bir örneği niteliğindedir. Dubai ile ilgili olarak belirtilen göstergeler ve tipolojiler dünyanın her yerindeki yüksek riskli emlak piyasalarında da geçerlidir. Örneğin, Amhaz kardeşler ve temel yaptırım dışı iştirakleri BAE ve Lübnan'daki 132 şirketi kurmuş ve bunlara ek olarak BAE'deki 69.6 milyon dolar değerindeki mülkleri ve ABD'deki birçok yargı alanında bulunan mülkleri elinde tutmuş.
Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri kapsamında gösterilmeyen ve çarpıtılan mülk maliyetlerinin ise hesaplanabilmesi mümkün olmamaktadır. Bu maliyetler, dünyada gerçekleştirilen yolsuzluk işlemlerinden bazılarının doğrudan kolaylaştırılmasını da içerecek şekilde, elitleri zenginleştirmenin çok ötesine uzanmaktadır.
•​ Suçlular geniş bir düzenleyici boşluktan yararlanırlar; burada çoğu yargı yetkisi, emlakçılarını ve sigorta şirketlerini, kara para aklamayı önleme raporlarına veya düzenleme şartlarına tabi tutmaz ve yalnızca mali hizmetler ve bankacılık sektörlerinde standart olarak kabul edilen güvenceler kullanılır. Özellikle savunmasız emlak piyasalarında hükûmetler, yüksek riskli müşterileri tespit etmek ve gereken durum tespitlerini sunmak için daha iyi prosedürler geliştirmelidir. Örneğin bankacılık sektöründe zorunlu olan “Müşterinizi Tanıma” kontrollerinin uyarlanması bu konuda faydalı olabilir.
•​ Yasa dışı aktörler, gerçek mülkiyet sahiplerini, kabuk şirketleri, kurumsal adaylar ve aile ortaklarının kullanımı dâhil olmak üzere çeşitli yöntemlerle gizlemektedir. Satış sırasında gerçek alıcının kimliği ile ilgili ilave sahiplik bilgilerinin talep edilmesi ve saklanması, gayrimenkul sektöründeki düzenleme ve uygulama çabalarına önemli ölçüde yardımcı olacaktır. Birleşik Krallık'taki Yeri Açıklanamayan Servet Emirleri gibi gelişmiş yasal araçlar ile sahiplik bilgilerinin eşleştirilmesi, çeşitli hükûmetlerin gayrimenkul piyasalarında yasa dışı sermayeye yaptığı yatırımı tespit etme, takip etme ve sonuç olarak gerekli işlemleri gerçekleştirme kapasitesini küresel olarak artırabilir.
•​ Yasa dışı amaçları için emlak piyasasını manipüle etmek isteyen kişiler kanunlardaki açıklardan faydalanmaktadır. ABD Hazine Müsteşarlığı Mali Suçları Takip Merkezi (FinCEN), gayrimenkul sektörü için kara para aklama önleme rehberliği ve raporlama gereklilikleri yayınlamış olmasına rağmen, bu gereklilikler son yıllarda tutarlı bir şekilde uygulanamamış ve herhangi bir standart kontrolün fiilî uygulaması zorunlu kılınmamıştır. Coğrafi Hedefleme Emirleri (GTO'lar) ABD'de bu tür bilgileri toplamak için ilk sistematik çabayı temsil etmektedir ve GTO'lar altında belirlenen gayrimenkul işlemlerinin %30'dan fazlasında alıcı veya yardım sahibi daha önce Şüpheli Bir Faaliyet Raporunda (SAR) tanımlanmıştır...
Sonuç olarak, iyi düzenlenmiş bir emlak sektörü, yasa dışı yatırıma izin vermenin çok ötesine geçmektedir ve terör ve organize suçtan yolsuzluğa ve çatışma finansmanına kadar en yüksek küresel tehdit düzeyini doğrudan kolaylaştırmaktadır. Bu tehditlerin engellenmesi için özellikle dünya çapındaki lüks emlak piyasalarında mevcut olan bilgi boşluklarının kapatılması yoluyla uluslararası finans sisteminin denetlenmesi ve izlenmesinde önemli iyileştirmeler yapılması gerekmektedir.
Birleşik Arap Emirlikleri kara para aklanmasına yardımcı olarak neyi amaçlıyor? Uluslararası terörü mü finanse ediyor? İlerleyen zamanlarda BAE uluslararası mahkemelerde yargılanabilir. Karmaşık ilişkileri, zamanla ortaya çıkacaktır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.