Muasır medeniyet demişken

A -
A +
Gelişmiş bir devlet olmak demek vatandaşını koruyabiliyor olmak demektir. Hükümetlerin en temel vazifesi vatandaşlarının güvenliğini sağlayacak önlemler almaktır.
20. yy bir terör çağı oldu.
Terör… Kelime anlamı korku demek. Terörizm ise şiddet üzerinden, sivillerin hayatına kastederek siyasi amaçlarına ulaşma yolu. Demokrasiye, sivilliğe ve siyasete karşı vahşeti ve barbarlığı seçme stratejisi.
20. yy tüm dünya için bir terör yüzyılı oldu. Din, etnisite ve ideoloji üzerinden şiddet meşrulaştırıldı.
Soğuk savaş döneminin en önemli terör kaynaklarından biri ise sosyalizm idi.
Terörizmin hedefinde sadece gelişmekte olan, istikrarsız ülkeler yoktu. Demokrasinin ve medeniyetin beşiği olarak görülen ülkeler de bu barbarlığın hedefi oldu.
Peki bu ülkeler teröre karşı nasıl bir tepki verdi?
İngiltere’nin efsanevi lideri Margaret Thatcher Sinn Fein temsilcilerinin televizyona ve radyoya çıkmasını yasakladı. Tam 6 sene boyunca bu siyasi partinin üyelerinin seslerinin duyulması yasaklanacaktı.
ABD’de11 Eylül’den sonra çıkan Patriot yasası ile milyonlarca insan dinlendi. Guantanamo da askeri hapishane olarak kullanılmaya bu dönemde başlandı.
Paris’te yaşanan saldırılar sonrası tüm ülkede geçerli bir olağanüstü hâl ilan edildi. Mahkeme kararı ve savcı izni olmadan ev baskınları yapılabiliyor. Aynı şekilde aramalar, gözaltılar mümkün. Ve insanlar ev hapsine konabiliyor.
Peki ya terör siyaset ilişkisi?
2003 yılında İspanya’da üst mahkeme ayrılıkçı ETA örgütünün siyasi kanadı olan Batasuna partisini kapattı. Bunu Bask dilinde yayın yapan Euskaldunon Egunkaria gazetesinin kapatılması ve gazetede çalışan 10 kişinin tutuklanması izledi.
ABD’de ise 46 sene önce Vietnam savaşına karşı kurulan weather underground grubunun o zamanki üyelerinden biri olan Bill Ayers 2008 yılındaki seçimin ana konularından oldu. Ayers ile Obama’nın tanışık olması önce Clinton daha sonra McCain tarafından sertçe eleştirildi. Obama Ayers’in geçmişini kınadığını ve kendisi ile bir yakınlığının olmadığı yönünde açıklama yapmak zorunda kaldı.
Şimdi Türkiye’yi düşünün.
İntihar bombacısı anmasına giden vekil.
Terör övgüsü yapan üniversite hocası.
İntihar bombacısı öven gazeteci.
Muasır medeniyet demek teröre, barbarlığa, vahşete sıfır tolerans demek.
Bunun da vakti geldi gibi görünüyor… 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.