Bu zafer kimin?

A -
A +

Azerbaycan, 28 yıl sonra Ermenistan'ı savaş meydanında yendi. Şımarıklığa dersini verdi. İşgalciliğin hesabını gördü. Birleşmiş Milletler'in aldığı dört "Karabağ'dan çık" kararına uymayan Ermenistan cezasını buldu.

Hiç şüphe yok ki bu zafer, yakın tarihin en önemli hadiselerinden biri olarak tarihe geçti.
Ermenistan, anlaşmaya uyacak mı, vadettiği topraklardan çekilecek mi, bir şey söylemek için erken.
Bu savaş önemli neticeler doğurdu.
Kazananları ve kaybedenleri  vardı.

Kim kazandı?

BİR: İlham Aliyev... Otuz yıldır işgal altındaki topraklarının büyük kısmını kurtardı. Hocalı mazlumlarının intikamını aldı. Azerbaycanlıların gözünde yenilemez görülen Ermenistan'ı savaş meydanlarında tarumar etti. Millî birliği tescilledi. Tarihe 'Karabağ Fatihi' olarak geçti. Hem dostlarının hem düşmanlarının gözünde saygınlık kazandı.
İKİ: Recep Tayyip Erdoğan... Azerbaycan'a sonuna kadar askerî ve siyasi yönden destek çıktı. Türk dünyasının cılız açıklamalarına inat "Kendi göbeğimizi keseceğiz" diyerek hem İlham Aliyev'e hem Azerbaycan halkına güç verdi. Batı'dan gelen seslere kulak tıkadı. Türk dünyasının önemli bir davasına mührünü vurdu. Irak, Suriye, Libya olduğu gibi bu coğrafyada Türkiyesiz politika yapılamayacağını ispat etti. Türk silah teknolojisinin, bilhassa SİHA'larının başarısını bir defa daha dünyaya gösterdi. Türk Cumhuriyetlerindeki Rus rüzgârına çarşı "Türk dalgası" oluşturdu. Nahçıvan'dan bir koridorla Türkistan'a yol açtı.
ÜÇ: Vladimir Putin... Paşinyan yönetimine arka çıkmadı. Çatışmanın seyrini bekledi. Müsait zamanda müdahale etti. Tampon olma bahanesiyle Karabağ'a askerini konuşlandırdı. Suriye ve Libya gibi sancılı bölgelerin yanında Karabağ'da da söz sahibi oldu. Paşinyan'ın düşmesinin yerine Rus yanlısı bir hükûmetin gelmesinin önünü açtı.

Kim kaybetti?

BİR: Nikol Paşinyan... Karabağ Savaşının mutlak kaybedeni Ermenistan Başbakanı Paşinyan. Rusya'ya güvenerek Azerbaycan'ı taciz etti, kışkırttı. Yine hiçbir şey olmayacağını düşündü. Fakat bu sefer sert kayaya çarptı. Binlerce askerini kaybetti. Tankları, topları yok oldu. Milyarlarca dolar zarar etti. İstikrarsız olan ülkesini bunalıma soktu. Yakında istifa etmesi kesin gözüyle bakılıyor.
İKİ: Diaspora... Karabağ savaşından sonra Ermenistan'a destek çıkan Fransa başta olmak üzere bazı Batı ülkeleri ve Ermeni diasporası ağır hayal kırıklığına uğradı. Türkiye'de Garo Paylangiller üzüntü yaşadı.

Aradakiler

Ermenistan'a örtülü destek veren İran, Azerbaycan Karabağ'da yenilseydi zor duruma düşecek, ülkedeki Türkler ayaklanacaktı. İran durumu kurtardı.
Rusya'nın operasyon alanında yer alan ve ilk günden Azerbaycan'a destek çıkan Gürcistan, iyi ilişkilerin kapısını açtı…

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.