KİPALI ANGLOSAKSON BROTHERS VE ‘YÜZÜ OLMAYAN ADAM'

A -
A +

"Küçük bir birimin, hatta tek bir kişinin bile, koca bir ordunun altından kalkamadığı sorunu başarıyla çözdüğünü görmek beni hayrete düşürmüştü..."
Vladimir Putin'in, daha lise yıllarında KGB binasına gidip, karşısına çıkan ilk görevliye "İstihbaratçı olmak istiyorum" demesinin arkasındaki sebep işte bu cümledeki hayat görüşüydü.
O görevli ilk başta "nazik" bir şekilde yolladığı Putin'i üniversitede okuduğu sırada buldu.
Babası da aslında KGB mensubuydu. Belki tam olarak istihbaratçı denemezdi ama kuruma düzenli olarak bilgi taşıyan biriydi. Leningrad'da oturdukları 20 metrekarelik ev apartmandaki en büyük daireydi. Yaklaşık 200 daireli koca apartmanda telefonları olan tek aile de onlardı. Telefon, istihbaratın her zaman en önemli aparatıdır malum.
Çok zor şartlarda okudu. Çocukluğunu neredeyse bitişik dairedeki yaşlı Musevi çiftin yanında geçirdi. Rusya Devlet Başkanı olarak biyografisi hazırlanırken bu Musevi çifti gerçek ailesi gibi gördüğünü söyleyecekti.
Haksızlıklara tahammülü olmayan, ipsiz sapsız gezip başkalarını rahatsız eden insanlara "ceza"yı, devam ettiği dövüş sporları sayesinde hemen oracıkta kesen bir kişiliğe sahipti.
Hukuk okudu, KGB'de etkin görev aldıktan sonra Doğu Almanya'nın Dresden şehrine gitti. Berlin Duvarı'nın yıkılışına ve Doğu Almanya'nın çözülüşüne tanıklık etti.
Rusya'nın çalkantılı yılları başlamıştı. Dönüşte Leningrad Şehir Konseyi Başkanı Anotoli Sobçak'ın danışmanlığına yükseldi ve siyasi kariyerine ilk adımı attı.
Yeltsin iktidara geldikten sonra Putin kendisine bir yol çizmeye çalıştı ama sonunda KGB'de kalmaya devam etti.

NEMSOV İLE PUTİN'İN KESİŞEN YOLLARI
Rusya'da geçen cuma gecesi Kremlin'in hemen dibindeki Vasilyevskiy Spusk Meydanı'nda dört kurşunla öldürülen Boris Nemsov ise o sıralarda Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in hemen yanı başındaydı. Yönettiği kentlerde başarılı liberal ekonomik reformlara imza atması nedeniyle yıldızı hayli parlamıştı. Üstelik Yeltsin'i çevreleyen Yahudi asıllı ailelerden oluşan oligarşi, anne tarafından Yahudi olan Nemsov'u destekliyordu. Milletvekiliydi ve Parlamento Başkan Yardımcılığı'na dek yükseldi. Ona, Yeltsin'in yerine gelecek kişi gözüyle bakılıyordu.
Ancak Yeltsin'in yakın dostu zengin iş adamı Boris Berezovski tuhaf bir biçimde Putin ile tanışmış ve ondan çok etkilenmişti. En yakın arkadaşı Galina Starovoytova'ya -ki daha sonraları o da öldürülecekti- ballandırarak Putin'i anlatıyordu. Berezovski, içine düştüğü alkol batağı, Rusya'nın kangrenleşmeye başlayan sorunları nedeniyle ülkeyi yönetemez hale gelen Yeltsin ile Putin'i sonunda tanıştırdı ve onu seçimlerden iki ay önce iktidarı Putin'e devretmesi konusunda ikna etti.
1999 yılının son gecesi, Putin geleneksel yılbaşı konuşmasını yapmak üzere, Rusya'nın yeni Devlet Başkanı olarak televizyonlardan Rus halkına hitap etti.
O vakitten beri de iktidarda.
Yeltsin'den bıkan Batı'nın bu ciddi adamdan ilk başlarda çok umutlu olması ise Putin'in kendini saklama ve görünmez olabilme başarısından başka bir şey değildi.
Batı, Putin ile gerçek anlamda tanıştığında iş işten geçmişti. O farklıydı. Çocukluğunu geçirdiği Musevi çifti ailesi olarak gören ama küresel odakları yönlendiren Yahudi sermayesinin Rusya'ya girişine yasak koyan da aynı Putin'di.

PUTİN'İ HAFİFE Mİ ALIYORLAR?
Şimdi, her türlü yaptırıma rağmen "hizaya getiremediği" Putin'in ülkesini karıştırmak üzere harekete geçmiş görünüyorlar.
Evet, bu kusursuz cinayeti kim işlemişti? Putin böyle bir cinayetin bu konjonktürde üzerine kalacağını hesap edemez bir acemilikte mi? Yüzde 1 bile oy alamayan bir siyasetçinin öldürülmesi inandırıcı mı?
Putin'in bunu siyasi sipariş ve provokasyon olarak nitelemesi ise farkındalığının göstergesi.
Cinayetin hemen arkasından olay yeri incelemesi yapıldığı esnada çevrede toplanan insanların elinde binlerce döviz ve flama bulunması, önceden ciddi bir hazırlık yapıldığını ortaya koyuyor.
Aslında Kremlin'in hemen dibindeki meydanda Boris Nemsov'a sıkılan dört kurşunla iletilen mektuptaki göndericinin adresi zaten belli.
Bu adresi en iyi bilen ise hiç kuşkunuz olmasın ki Rusya'da Putin, Türkiye'de ise Erdoğan'dır.
Bir de şu var.
Rusya ile olan ilişkiler tehlikeli bir oyuna dönüşürse bundan herkes zararlı çıkar.
Not: Yüzü Olmayan Adam-Masha Gessen adlı Rus-Amerikan bir gazetecinin Putin üzerine kitabı. Çok subjektif yargılar içermesine rağmen önemli ipuçları veren bir kitap.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.