10 Kasım kıyafeti altında ezilen aileler ve Bakan Selçuk’a bir öneri

A -
A +
Anlatacağım olay İstanbul’daki bir okulda geçti. Aktaran da eski Orta Öğretim genel müdürlerinden biri. Torununun gittiği okulda 10 Kasım öncesi sınıf öğretmenleri bir mecburiyet getirmişler. Tüm öğrenciler 10 Kasım günü siyah kıyafetlerle ve ayakkabılarla okula gelecekler. Ceketlerin içine giyilecek tişört de Atatürk fotoğrafı baskılı olacak. Öğrenciler bu talebi ailelerine iletince anne babaları almış bir düşünce. Olan var, olmayan var. Emekli müdür bile az çok durumları iyi olduğu hâlde “Şimdi durup dururken bir siyah iskarpine para vermeyelim” diye çocuğa kendisine hayli bol gelen babasının ayakkabısını giydirmişler.
Millî Eğitim okullara böyle bir mecburiyet getiriyor mu? Hayır!
Peki, bunu yapan sınıf öğretmenleri bu cüreti nasıl bulabiliyor?
Yine Millî Eğitim Bakanlığı ve il müdürlüklerinin demokrat tutumlarından aldığı cesaretle.
Bu okulda dar gelirli ailelerin içine düştüğü durumu düşünebiliyor musunuz?
Allah’tan “Çocuğuma Atatürk baskılı tişört ve siyah elbiseyle iskarpin alamadım” diye intihar eden bir baba olmadı.
İroni yapıyorum. Hani bir yalan üzerine “Oğluna okulun istediği formayı alamadığı için intihar eden adam” dramının üzerinde tepinmişlerdi ya onu hatırladım.
Böyle olaylar ve başıbozukluklar bir hayli çok. Kendi kızımdan biliyorum. İlkokulda en az 10 adet “Atam” şiiri ezberletildi ama bir tane bile çevre, yaşlılara saygı, yardımlaşma gibi konuları içeren şiirler yoktu. Müdürlerin ve Millî Eğitim’in okullara hâkim olamadıklarının göstergesi bu.
Maalesef konuştuğum öğretmenler “Bugünden yarına kökten bir değişiklik beklemiyoruz ama misal gelecek yılın kitaplarının yeniden yazılması için bir komisyon kurulduğu ve çalışmalara başlanıldığı haberini de duymak istiyoruz” diyorlar.
Bakan Ziya Selçuk’un insanda bıraktığı izlenim çok olumlu.
Ama kendisine naçizane bir önerim var. İş yaptıkça konuşursa çok daha iyi olur.
Örnek olarak Berat Albayrak’ı göstereceğim.
O, Bakan Selçuk gibi muhalefetin avans verdiği bir isim değil. Aksine başından beri yoğun saldırıların hedefi. Sürekli alay edildi. Damat olması zaten işe 1-0 yenik başlamasının sebebiydi. Bazı eleştiriler de haksız değildi ve Berat Albayrak çok fazla konferansa veya toplantıya katılıp uzun uzun konuşmaktaydı.
Berat Bey bunu son aylarda değiştirdi iş bazlı konuşmaya başladı. Örneğin ekonomik bir gelişme varsa ya da bir karar alınmışsa onun haberini verdi.
Optimar’ın son yaptığı araştırmaya bakıyorum. Vatandaşlara yöneltilen “Doların 7,2’den 5,43’e inmesinde kim etkili?” sorusuna verilen cevaplardan yüzde 40,5’i Erdoğan’ı gösterdi. Çok doğal bu. Ama arkasından gelen isim yüzde 30 ile Berat Albayrak.
Sayın Ziya Selçuk’a bir mukayese olsun diye değil misal olsun diye bu örneği verdim. Umarım bundan olumsuz anlam çıkarmaz.
 
FUAT UĞUR'UN DİĞER YAZISI İÇİN TIKLAYIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.