​OKYANUS ÖTESİNDE ÇALKANTILI GÜNLER YAŞANIYOR Siber saldırılar ABD seçimlerine etki edecek mi?

A -
A +
Doç. Dr. Ali Murat Kırık
 
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi 
Dijital İletişim Araştırmacısı
murat.kirik@marmara.edu.tr
 
ABD’de yaklaşan başkanlık seçimleri öncesinde birtakım spekülasyonlar ve komplo teorileri ortaya çıkmaya başladı. Microsoft, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Rus, Çinli ve İranlı siber korsanların bu seçimlerde yer alan kişileri ve kuruluşları hacklemeye çalıştığını iddia etti. Microsoft’a göre Rus siber korsanlar, ABD siyasi kampanyalarına girme ve seçimi manipüle etme noktasında büyük çaba sarf ediyor.
 
ABD'de başkanlık ve kongre seçimlerine sayılı günler kala tartışmalar giderek artmaya başladı. 3 Kasım'da yapılacak olan seçimlerde milyonlarca Amerikalı, ülkeyi dört yıl idare edecek olan başkan için oy kullanacak. İki parti arasında geçecek olan seçimde Cumhuriyetçilerin adayı ABD’nin mevcut Başkanı Donald TrumpDemokratların adayı ise eski Başkan Yardımcısı Joe Biden
ABD, koronavirüsün de tesiriyle oldukça çalkantılı günler geçiriyor. Ayrıca, Minnesota eyaletinde George Floyd isimli siyahi vatandaşın gözaltı sırasında polis tarafından boğazına basılarak öldürülmesinin protestoları, özellikle sanal ortamda hâlâ devam ediyor. Trump, bütün bunları düşünmekle birlikte herkesin uzaktan oy kullanmasını sağlayan “postayla seçim” sisteminin ön seçimlerde büyük karışıklıklara yol açtığını ifade ederek seçimlerin ertelenmesini istiyor. Ancak ABD’de seçimlerin ertelenmesi için Kongre kararı gerekiyor. Dolayısıyla bu durum şu an için ihtimal dâhilinde görülmüyor.
 
2016 SEÇİMLERİNDE NELER OLMUŞTU?
 
Seçimler hakkındaki tartışmalar bunlarla sınırlı değil. Siber saldırılar da ABD’nin gündeminde. Bunu anlamak için ABD’deki 2016 seçimlerine kısa bir geri dönüş yapmak gerekiyor. O dönemde başsavcılar, 50 milyon internet kullanıcısının kişisel verilerinin kötüye kullanılmasıyla alakalı olarak büyük bir soruşturma başlatmıştı. İş dünyası ve siyasi partilere hizmet sunan bir veri analiz şirketi olan Cambridge Analytica’nın şahsi verileri kullanmak için Facebook'un hizmet şartlarını ihlal ettiğini ortaya koyan New York Times Raporu’nun ardından şirket, Facebook'tan uzaklaştırılmıştı. Ayrıca şirketin CEO’su Alexander Nix, politikacılara rüşvet verdiği veya onları tuzağa düşürdüğü iddialarının ardından, Analytica’nın yönetim kurulunca şirketten uzaklaştırılmıştı. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ise sorumluluklarını yeterince yerine getiremediğini belirterek "Bu bir hataydı; benim hatamdı özür dilerim. Facebook'u ben başlattım, ben işlettim ve burada olanlardan ben sorumluyum" şeklinde özür dolu bir açıklama yapmıştı.
 
HACKERLAR ABD SEÇİMLERİNİ HEDEF ALDI MI?
 
Şimdi yaklaşan başkanlık seçimleri öncesinde yine bir takım spekülasyonlar ve komplo teorileri ortaya çıkmaya başladı. Microsoft, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Rus, Çinli ve İranlı siber korsanların bu seçimlerde yer alan kişileri ve kuruluşları hacklemeye çalıştığını iddia etti. Microsoft’a göre Rus siber korsanlar, ABD siyasi kampanyalarına girme ve seçimi manipüle etme noktasında oldukça büyük çaba sarf ediyor. Microsoft’un web sitesinde paylaşılan gönderide, "Yaptığımız araştırma, yabancı faaliyet gruplarının 2020 seçimlerini hedefleyen çabalarını hızlandırdığını açıkça ortaya koyuyor" şeklinde ifadelerde bulunuldu. Microsoft'un sofistike bilgisayar korsanlığı gruplarını takip eden çok başarılı ekipleri bilinmekte.
ABD İç Güvenlik Bakanlığı Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı Müdürü Chris Krebs ise yaptığı açıklamada, "Oylama altyapısının sürdürülmesine veya işletilmesine hiç kimsenin dâhil olmadığını ve seçim sistemleri üzerinde belirlenmiş bir etki olmadığını” ifade etti.
 
İKİ ADAY DA HEDEFTE Mİ?
 
İşin enteresan yanı iddialara göre hem Başkan Donald Trump hem de Joe Biden'ın kampanyaları siber saldırıların hedefinde… Microsoft, Rus hacker grubu Strontium’un çoğu ABD siyasi partileriyle bağlantılı 200'den fazla grubu hedef aldığını duyurdu. (Strontium, Rusya'nın GRU askerî istihbarat servisine bağlı olduğu iddia edilen bir siber saldırı birimidir. Aynı zamanda “Fancy Bear” olarak da anılmakta.) Microsoft'un araştırmacıları, 18 Ağustos ile 3 Eylül arasındaki sadece iki hafta içinde, bu siber korsan grubunun Tor adı verilen internet tarayıcısı aracılığıyla saldırıları gizleyerek 28 kuruluşta 6.912 e-Posta hesabını hedef aldığını belirtti. Ancak Rusya bu saldırı haberlerini yalanlamakta. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov, Kremlin'in hiçbir zaman diğer ülkelerin seçimlerine müdahale etmeye çalışmadığını belirtiyor.
 
Microsoft'un Çinli bilgisayar korsanlarının hedeflediği kişinin Trump değil de Biden olduğunu ifade etmesi de dikkat çekici bir diğer iddia olarak karşımıza çıkıyor. Buna ek olarak; Biden'in uzun süredir dış politika danışmanlığını yürüten ve eski bir dışişleri bakan yardımcısı olan Antony J. Blinken de, “Çin devletinin dört yıl daha Başkan Trump'ı tercih etmesinin çok açık sebepleri var” sözlerini sarf etti. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian ise Microsoft'un "Çin'e karşı hiçbir sebeple suçlamada bulunmaması gerektiğini" söyledi.
 
TRUMP, TİKTOK’U CASUSLUKLA SUÇLAMIŞTI
 
Yine hatırlanacağı üzere Google, haziran ayında Çin ve İran'dan başka ülkelerin de siber saldırı girişimlerini tespit ettiğini açıklamıştı. Ancak, Trump ve üst düzey ulusal güvenlik yetkilileri Rusya'nın müdahale tehdidini küçümserken, Çin’i daha büyük bir tehdit olarak değerlendirmiş; hatta TikTok konusunda radikal adımlar atılmasını istemişti. Trump'a göre, TikTok ve diğer Çin menşeili uygulamalar ABD vatandaşları hakkında veri toplayarak kendileri için millî güvenlik tehdidi oluşturmakta. Aplikasyonun sahibi ByteDance şirketi, TikTok’u ABD’deki firmalardan birine satmazsa, son mühlet dolduktan sonra ABD firmalarının onunla iş yapması tamamen engellenecekti. Fakat bazı uzmanlar, Başkan Trump'ın bir sosyal medya web sitesini gerçekten kapatma veya hizmet sağlayıcılardan siteye erişimi engellemesini isteme gücüne sahip olmadığını söylemekteydi. Ama beklenen oldu; ABD Ticaret Bakanlığı, "ulusal güvenliği koruma" iddiasıyla Çinli şirketlere ait sosyal medya aplikasyonları olan TikTok ve WeChat'in ülkede indirilmesinin yasaklandığını duyurdu. Artık bu uygulamaların mobil uygulama mağazaları aracılığıyla para transferi ve ödeme hizmet sağlamasına izin verilmeyecek. Zaten ABD yetkilileri ile politikacılar, TikTok aracılığıyla ByteDance tarafından elde edilen kişisel verilerin Çin hükûmetine aktarılabileceğine dair endişelerini sürekli dile getirmekteydi. Bu kararla Çin’in manipülasyon riski minimum düzeye indirgenmiştir.
 
SEÇİMLERE YENİ BİR MÜDAHALE MÜMKÜN MÜ?
 
Microsoft yetkilileri bu seçim dönemi için şimdiye kadar hackleme çabalarının başarılı olduğuna dair hiçbir delil bulamadıklarını söylediler. Fakat şirket yetkilileri Rusya'nın genel operasyonlarıyla ilgili sınırlı vizyonları olduğunu kaydetti. Kesin olarak hiçbir bilginin sızdırılmadığını veya Rusya'nın ne yapabileceği hakkında net çıkarımlarda da bulunamadılar.
ABD’deki iddialara göre Ruslar, bu yılki seçimleri baltalamak için 2016’dakinden daha sofistike bir yöntem kullanıyor ve bu sefer ABD içindeki, hatta dışındaki grupları kaosa sürüklüyorlar. Yine aynı iddialara göre Kremlin destekli sahte hesaplarla sosyal medyaya akın ediyor ve “Black Lives Matter” (Siyahların Hayatı Önemlidir) gibi konulardaki ırksal ayrılıkları körüklüyorlar.
 
DİJİTAL DÜNYADA GÜVENDE OLMAK KOLAY DEĞİL
 
Özetle Microsoft yaptığı iddia ve açıklamalarda Rusya'nın devlet destekli bilgisayar korsanları vasıtasıyla ABD seçimlerine bağlı siyasi partilere, kampanyalara, danışmanlara ve diğerlerine karşı siber saldırılar düzenlediğini, 2016'da olduğundan daha ayrıntılı aldatmacalar kullandığını iddia etti. Daha şimdiden Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump ile Demokratların başkan adayı Joe Biden arasında geçecek seçim öncesi yaşanan siber saldırılar ve kişisel veri ihlalleri yine gündemde ilk sırayı tuttu. Doğrusu, dijital dünyada %100 güvenli olmak gibi bir durum asla söz konusu değildir. Hâlihazırda devam eden siber saldırıların ABD’deki seçim sonuçlarını manipüle edeceği ihtimali çok da uzak değildir… Sosyal medyada gerçekleşen algı yönetimi de seçimin gidişatına etki edecek bir diğer etmen olarak karşımıza çıkmaktadır. Teknoloji çağındayız, hâliyle siber korsanlar her fırsatı lehlerine çevirecek potansiyele sahiptir. Şu bir gerçek ki; internet ortamında da büyük bir mücadelenin yaşanacağı açık bir şekilde görülüyor… İlerleyen yıllarda “büyük verinin” önemi bir daha çok ortaya çıkacak. Bakalım gelecek bizlere neleri gösterecek ve ABD seçimlerinde ibre kimin lehine dönecek…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.