Bir ‘VAR’mış bir yokmuş!

A -
A +

Önce şu malum VAR’dan başlayayım... Hani şu ekran sayesinde maç içinde önemli kararların alındığı yenilik. Ben buna karşıydım. Neden mi? Hakemin sahadaki tek patronluk dönemini sona erdirecek, dolayısıyla da futbol taaa kalbinden katledilmiş olacaktı. Bize anlatılanlardan bunu anlamıştım. Ancak ne var ki bu Dünya Kupası işin aslını ortaya çıkardı. Şimdi mi ne düşünüyorum. Bu VAR işe yarar bir uygulama olmuş. Ama en önemlisi, tabii ki bence, son kararı yine de hakemin vermiş olabileceği gerçeğidir. Bir merkezde konuşlanmış ekran görevlileri hakemin kulaklığına, “Şu pozisyona bir daha bak. Biz bir şeyler gördük” diye uyarıda bulunuyor. Hakem de, şayet tereddüt etmiş ise tabii ki, gidip saha kenarındaki ekrandan izliyor. Ve de son kararı yine kendisi veriyor.
Şimdi çok çarpıcı yaşanmış bir olayı dile getireyim. Bizim Cüneyt Çakır, son maçında merkezden “Penaltı var galiba!” diye gelen uyarı üzerine saha kenarındaki ekrana gitti ve yaptığı inceleme sonucunda da “Penaltı yok, devam!” diyerek vermiş olduğu kararın doğru olduğunu bir kere daha kanıtlamış oldu. Yani son karar maçın hakeminin oldu.
Şimdi gelelim işin tehlikeli olacağı yere... Bizim ligde uygulanmaya başlandığında bu yenilik, iddiaya girerim ki kulüp başkan ve yöneticilerini, tribünleri, hatta spor basınını müthiş bir kavgaya sürükleyebilir. Çünkü yukarıdaki cümlede değindiklerim Rusya’da tribünleri dolduran binlerce futbolu bilen taraftarlardan daha iyi bilirler (!) bu işi... Burada bizim hakemlerin yüreğini yenilemeleri de gerekiyor. Veya güçlendirmeleri... Bunda da federasyonun, hatta daha da yukarıların desteği de şarttır. Önemli bir yere daha vurgu yapayım. Şu ekran başındaki hakem takımı var ya, onların ciddi şekilde koruma altında tutulmaları gerekir. Tabii ki sahadaki ekrana giden hakeme de Allah yardımcı olsun!
İşte başlığımdaki “Yok” kısmı bu son paragrafla bağlantılıdır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.