Teheccüd ve teheccüde kalkmak

A -
A +
Teheccüd, gecenin üçte ikisi geçtikten sonra, kılınan namaza denir.
 
Sual: Teheccüd ne demektir, vakti ne zamandır ve bu vakitte ibadet yapmanın, namaz kılmanın fazileti nedir?
Cevap: Teheccüd, gecenin üçte ikisi geçtikten sonra, kılınan namaza denir, imsak vaktinden önce kılınır. Teheccüd, uykuyu terk etmek demektir. Peygamber efendimiz muharebelerde, harpte bile, teheccüd kılardı. Kaza namazı borcu olanlar, teheccüd zamanında, kaza namazı kılmalıdır. Böylece hem kaza namazı borcu ödenir, hem de teheccüd sevabına kavuşulur.
Teheccüd zamanında tövbe, istiğfar etmek, Allahü teâlâya iltica etmek, yalvarmak, günahlarını düşünmek, ayıplarını, kusurlarını hatırlamak, kıyametteki azapları düşünüp korkmak, Cehennemin sonsuz acılarından titremek lazımdır. Af ve mağfiret için çok yalvarmalıdır. O zaman ve her zaman yüz kerre;
“Estağfirullahel’azîm ellezî lâ ilâhe illâ hüv el hayyel kayyûme ve etûbü ileyh” demeli ve manasını düşünerek söylemelidir.
Bunu ikindi namazlarından sonra yani tesbihlerden ve duadan sonra yüz defa okumalıdır. İstiğfar duası abdestsiz de okunabilir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Kıyamette, sayfasında çok istiğfar bulunanlara, müjdeler olsun!) Muhammed Ma’sûm-i Fârûkî hazretleri, ikinci cildin 80. mektubunda buyuruyor ki:
“Belalardan, sıkıntılardan kurtulmak için, istiğfar okumak çok faydalıdır ve tecrübe edilmiştir. Ölümden başka, her dertten kurtarır. Eceli gelenin de, ağrısız, sıkıntısız ölümüne yardım eder. Her sıkıntıdan kurtaracağı ve rızkı arttıracağı, hadis-i şerifte bildirildi. Her farz namazdan sonra, bunu üç kerre okumalı ve namazın sonunda, duadan sonra yalnız Estağfirullah diyerek yetmişe tamamlamalıdır.”
İstiğfarı ve bütün duaları, manalarını düşünmeden, temiz kalb ile söylemezse, yalnız ağız ile söylerse, hiç faydası olmaz. Ağız ile üç kerre söyleyince, temiz kalb de söylemeye başlar. Günah işlemekle kararmış olan kalbin söylemesi için, ağız ile çok söylemek lazımdır. Namaz kılmayanın ve haram lokma yiyenin kalbi simsiyah olur. Böyle kalbler de söylemeye başlaması için, ağız ile en az yetmiş kerre söylemelidir.
Duha yani kuşluk vakti, hiç olmazsa iki rekat namaz kılmak lazımdır.
Teheccüd ve kuşluk namazlarının en çoğu oniki rekattir. Nafile namazlarda, gece iki rekatte, gündüz dört rekatte selam verilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.