15 TATİL ÖNCESİ 15 KARNE HEDİYESİ

A -
A +

Üç gün sonra çocuklar karne alacaklar. Herkes notları bilse de cuma akşamı evlerde mutlaka bir karne muhabbeti olacak.

Anne babalar yaşlandıklarında çocuklarının karne notlarını hatırlamazlar. Ama şundan emin olun! Çocuklarınız karne günü yaptığınız konuşmaları ömür boyu unutmayacaklar.
Sizin için büyüklerimden öğrendiğim, kulağıma çalınan, düşündüğüm, yazdığım cümlelerden bir hediye paketi hazırladım.
Çocuklarınıza cuma günü güzel bir karne günü hatırası hediye etmek için istediğinizi kullanabilirsiniz.
           ***
1- Seni sevmem için bir şey yapman gerekmiyor. Zaten yapacağını yapmış ve benim evladım olmuşsun. 
2- Okulda başarılı olup olmaman sana olan sevgimi azaltıp, çoğaltmaz. Sen okuldan sağ salim geldiğin her gün ben Allah'a şükrediyorum.
3- Derslerine çalışırsan mutlu olurum. Yeterli gayreti gösterdikten sonra aldığın not beni ilgilendirmez. Sen nasıl ki beni mezun olduğum okul veya aldığım maaşla değerlendirmiyorsan, ben de seni notlarınla değerlendiremem.
4- Seni sınıftaki başka öğrencilerle kıyaslayamam. Eğer günün birinde seni derslerinde daha iyi bir arkadaşınla kıyaslarsam, sen de beni, benden daha başarılı veya daha zengin bir tanıdığımızla kıyaslayabilirsin.
5- Notları yüksek, karakteri alçak bir çocuk olmanı istemem! Hayattaki en önemli şey iyi insan olabilmektir. Sen iyi insanın tarifini doğru kaynaklardan öğren ve gayret et. Gerisi teferruattır.
6- Okulda arkadaşlarınla veya öğretmenlerinle problem yaşayabilirsin. Bu problemleri mümkünse kendin çözmeye çalış. Bugünlerde her tökezlediğinde koluna girersem, ben yanında olmadığım zaman dengeni bulamazsın. 
7- Abur cubur bilgilerle beslenenler obez bir ruha sahip olurlar. Bu yüzden biraz kitap diyeti yap. Onlarca kişisel gelişim kitabı okuyarak harcayacağın zamanı, “Kendin için istemediğini başkası için de isteme” hadis-i şerifini anlamaya çalışarak harca. Ruhun için en iyi egzersiz programı tefekkür etmektir.
8- Öz güvenle kibir arasındaki ince çizgiyi gözet. Kibrin en büyük alameti başına buyruk iş yapmak, hiçbir şey sormamaktır. Nefsinle tanışırsan her işini büyüklere danışırsın.
9- Yalnız kalmaktan korkma! Sürekli birileriyle olmak isteyen insanlar genelde zayıf insanlardır. Vaktinin kıymetini bilenler için yalnızlık fırsattır.
10- Boş durma ama biraz sakin ol! Eylemlerin düşünceni kuşatmasın. Hayatın her anında bir şeyler yapma telaşında olan insanlar muhtemelen bir şeylerden kaçıyorlardır. Telaşının altını biraz kıs ki, sabrın hemen taşmasın. 
11- GSM operatörlerinin konuşma tarifelerini incelediğin kadar, kendi konuşma tarifeni de incele. Dünyadaki bütün konuşmalarına fatura geleceğini unutma. Faturasını ödeyebileceğin kadar konuş.
12- İleride yükselmek için sakın birilerinin sırtına basma! Kariyer merdiveninde tırmanırken ardında onlarca kırık kalp bırakan bir iş adamının yükü, sırtında onlarca kilo taşıyan bir hamalın yükünden çok daha ağırdır. Bunu unutma!  
13- Sakın yerinin doldurulamayacağını düşünme! Dünyada anne babalığın dışındaki her pozisyon dolar. Hem de koltuk soğumadan!
14- Değer vermek-dua almaktan daha güzel bir alışveriş yoktur. O yüzden çevrendeki insanlara değer ver ve onlardan dua iste.
15- Ben yaşlandığımda bayramlarda tatile gitmek yerine beni ve diğer büyüklerini ziyaret et. Çünkü "her şey dâhil" tatil paketlerine anne baba duası dâhil değildir. Zamanın çok yavaş aktığı o bayram sabahlarında bizi bir zil sesine muhtaç bırakma!  
 
 
Bİ’ŞEY SORABİLİR MİYİM?
 
Babası Orhan’a notları iyi olursa karne hediyesi olarak yeni bir bisiklet alacağını söyler. Bunu duyan Orhan’ın aklına aşağıdakilerden hangisi gelebilir?
a) Eski bisiklet de fena değil. O zaman ders çalışmama gerek yok.
b) Şuna karne ödülü desek nasıl olur? Hediye şarta bağlı verilmez.
c) Geçen sene tablet almıştı. Bu sene bisiklet. Mezun olana kadar bir araba alırım artık.
d) Öğrenmek tek başına değerli değil demek ki! Ödülle değerlendirmeye çalışıyorlar.
e) Hepsi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.