Pandemi anneleri...

A -
A +
 
Sevgili günlük,
Bugün yine çok hareketli geçti. Sabah kalkıp kahvaltı hazırladım. Selin kahvaltısını yapınca onu okula götürdüm. Servis yok malum… Ama bugün yüz yüze eğitim yokmuş. Karıştırmışım. Koşarak eve döndük.
Canlı derslerin başlamasına yirmi dakika vardı ama evdeki diğer iki canlı hâlâ uyuyordu. Alper hemen kalktı. Türker’i yerde sürüyerek banyoya soktum. Beş dakika içinde kahvaltıya oturduk. Ama çocuklar daha yumurtayı bitiremeden dersler başladı. Tabaklarına biraz peynir ve çikolatalı ekmek koyup gönderdim. Biri salona, biri oturma odasına, biri de yatak odasına geçtiler. Ben de mutfakta oturup gazeteyi okumaya başladım.
Bu sırada Selin’in öğretmeni aradı. Dün akşam Selin’le ödev yapmıştık. Kız çok zorlanmış, “Biz bu konuları görmedik” falan demişti sürekli ödevi yaparken. Meğer 6. sınıfa giden Türker’in ödevini 4. sınıfa giden Selin’e yaptırmışım. Neyse, öğretmene durumu açıklayıp telefonu kapattım. Selin’in defterini bulup sayfanın fotoğrafını çektim ve Türker’in öğretmenine gönderdim.
Bu sırada Alper geldi mutfağa. Tabletin şarjı bitmiş. Tableti alıp şarja taktım, benim telefonu çocuğa verdim. Ama derse bağlanamadı. Gidip yatak odasından onlarca farklı şifrenin yazılı olduğu kağıdı buldum. Oradan Alper’in canlı ders bağlantısı için kullanıcı adı ve şifreyi bulup girdim.
Gazeteyi tekrar elime aldım ama daha beş dakika geçmeden Alper tekrar geldi. “Babam arıyor” deyip telefonu uzattı. Ekranda matematik dersi var. Olasılık hesaplarını anlatıyor hoca. “Hocam, bir kadın var ekranda” sesleri arasında kamerayı kapatıp, dersten çıktım. Ve eşimi geri aradım.
Okuldan aramışlar eşimi. “Türker derste uyuyakaldı, uyandırın hemen!” demişler. Salona koştum. Çocuk koltukta kaykılmış uyuyor. Canlı dersten gülme sesleri geliyor. Hemen kamerayı kapatıp çocuğu uyandırdım. Bir güzel de azarladım. Sonra mutfağa geldim. Alper mutfakta beni bekliyor. “Oğlum, ne bekliyorsun? Girsene dersine” dedim. “Anne, telefon sende” dedi. Tabletin şarjına baktım. %3. Mecburen telefonu verdim tekrar.
Gazetenin birinci sayfasını bitiremeden üçü birden teneffüse çıktılar ve on dakika boyunca koridorda kavga ettiler. Ben gazeteyi yine okuyamadım. Bu arada tabletin şarjı %14 olmuş. Tableti Alper’e verip telefonu aldım.
On küsur tane WhatsApp mesajı gelmiş. Bir kâğıt alıp üçe böldüm. Her bölümün üst kısmına çocukların isimlerini yazdım. Öğretmenlerden gelen mesajları da ilgili bölümlere not ettim.
Alper, matematik ödevini yarım yapmış. Türker, Türkçe dersine atletle girmiş. Hafta sonu online veli toplantısı varmış. Salı günü online deneme sınavı olduğu için ders yokmuş. Selin’in sosyal bilgiler ödevinde hatalar çokmuş.
Hepsini ilgili alanlara not ettim.
Sonra veli gruplarına baktım. İki grupta sessizlik var. Çok şükür. Ama Alper’in olduğu sınıfın veli grubu kopmuş gidiyor. Fen bilgisi öğretmeni derste bir çocuğa “Ukala” demiş. “Toplanıp okula gidelim” diye konuşuyorlar. “Ben dağılmış vaziyetteyim, toplanamam” yazıp gönderdim.
Bu arada saate baktım. Öğle molasına yarım saat var. Hemen ocağa çorba koydum. Çorbayı yerken, “Okulda ne güzel kaşarlı tost yiyorduk” diyen Alper’i haşladım. Onlar derse girince de evi temizlemeye başladım. Evi derken koridoru, banyoyu ve mutfağı yani.
Dersler bitince çocuklarla bire bir görüşmeler yapıp, herkesin akşam hangi dersten, ne yapması gerektiğini anlattım. Sonra bütün cihazları toplayıp şarja taktım.
Akşam yemeğine ne yapsam diye düşünürken eşim aradı. “Canım, akşam annemler gelmek istiyor” dedi. “Gelmesinler” dedim. Şaşırdı. “Niye?” diye sordu. “Şarjım bitti” dedim. Biraz bozuldu. “Çocukları özlemişler ya” falan dedi. “Akşam Zoom’dan bağlanırız” dedim.
Akşam yemeğini ocağa koyup yatak odasına geçtim. Yastığın kenarına bulaşmış çikolatayı ve yerlere dökülmüş peynirleri temizleyip, koridorda uzuneşek oynayan çocuklara “Sessiz olun!” diye bağırdım ve gazeteyi aldım tekrar elime.
İkinci sayfada “TÜNELİN SONUNDA IŞIK GÖZÜKTÜ” başlıklı bir haber vardı ama yorgunluktan okuyamadım.
Ben de ışığı kapatıp uzandım.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.