"İnsanlar uykudadır ölünce uyanırlar...”

A -
A +
“Dünya hayatı, iş yapacak zamandır. Keyif yapacak, eğlenecek zaman ileride gelmektedir. Orada, dünyada yapılan işlerin karşılığı ele geçecektir.”
 
 
İslam âlimlerinin büyüklerinden Seyyid Abdülhakim Arvasi Hazretleri şöyle buyurur: “Bu dünya bir konaktır. Gölge gibi yavaş yavaş çekilmekte, geçip gitmektedir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (İnsanlar uykudadır. Ölünce uyanırlar.)
Yine İslam âlimlerinden bir zat şöyle buyuruyor: “Dünyaya milyarlarca insan gelmiş. Bir müddet yaşamışlar. Sonra, ölüp gitmişler. Bunların bazıları zengin imiş, bazıları fakir. Kimi güzel imiş, kimi çirkin. Kimi zalim imiş, kimi mazlum. O hâllerinin de hepsi geçti, unutuldu... Ey insan! İyi düşün! Birkaç sene sonra, sen de, bunlardan biri olacaksın. Şimdi, geçmiş senelerin nasıl bir hayal oldu ise, o zaman, bütün ömrün, bütün hayatın, çalışmaların, didinmelerin hep hayal, bir rüya gibi olacak.”
Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki: “Hayat hayaldir. Bu dünyada misafiriz. Gideceğimiz yerde lazım olan şeyleri burada toplamazsak, orada cezasını görürüz. Gençlik gidiyor, hayat gidiyor, son pişmanlık fayda vermez. Fırsat elde iken kazanmalı. Fırsat bir daha ele geçmez. Allahü teâlâ yalancı ve sahte güzelliklere kandırmasın.”
İslam âlimlerinin gözbebeği, tasavvuf bilgilerinin mütehassısı İmam-ı Rabbani hazretleri de şöyle buyurmaktadır: “Kıymetli ve merhametli efendim! Kazanç zamanı geçip gidiyor. Her geçen an, ömrümüzü azaltmakta, ecel zamanını yaklaştırmaktadır. Bugün aklımızı başımıza toplamazsak, yarın âh etmekten ve pişmanlıktan başka elimize bir şey geçmez. Bu birkaç günlük sağlık zamanında, parlak dine [İslam dinine] uygun yaşamaya çalışmalıyız! Ancak böylece kurtulmamız umulur. Dünya hayatı, iş yapacak zamandır. Keyif yapacak, eğlenecek zaman ileride gelmektedir. Orada, dünyada yapılan işlerin karşılığı ele geçecektir. İş zamanını eğlence ile geçirmek, çiftçinin tohum ekmemesi ve mahsul almaması gibidir.
İnsan, bu dünyada kalmak için yaratılmadı. Dünyada iş yapmak, çalışmak için yaratıldık. Çalışmalıyız! Çalışıp da, kazanıp da ölen bir kimse için korkacak bir şey yoktur. Ölmek, felaket değildir. Öldükten sonra, başına gelecekleri bilmemek felakettir.”
Yusuf Nebhanî hazretleri de şöyle buyurur: “Ey insan, kendine merhamet et. Gaflet perdesini üzerinden kaldır. Ölünce başına gelecekleri düşün. Ölüm gelmeden önce aklını başına topla.”
Hülasa, Allahü teâlâ, dünyada yaşadığımızın farkında olarak yaşamayı, hep faydalı, razı olduğu, beğendiği işlerle meşgul olmayı, mühim işleri öne almayı, mühim olmayanları sonraya bırakmayı nasip eylesin. Allahü teâlânın bir kimseyi sevmediğinin alameti, lüzumsuz, boş işlerle uğraşmasıdır. Ömür biter, iş bitmez. Hayat, nefes aldığımız andır. İnsanın ikinci nefesi almaya garantisi yoktur. Onun için insanın, vaktini lüzumsuz, boş ve faydasız şeylere harcama lüksü yoktur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.