Abi kardeşin ahşap evi

A -
A +
“Evi bir yaptıralım masrafı bölüşürüz. Biz de çalışır sadece usta malzeme parası öderiz...”
 
İlim irfan sahibi, çevrelerinde sevilip sayılan; akıl danışılan, salihlerden, ihlaslı iki kardeş idiler. Hayatları boyunca karıncayı dahi incitmekten sakınmışlar birbirlerine danışmadan iş yapmamışlardı.
Mahir Hoca memleketin çeşitli yerlerinde şehirde ilçelerde köylerde yirmi beş yıl hizmet ettikten sonra emekli olmuş şehre Kütahya’ya yerleşmişti. Zaman zaman bilhassa yaz aylarında sılayı rahim yapıp ata ocağına gidiyor birkaç ay olsa da babasının evinin bacasını tüttürüyordu.
Selim Hoca ise abisinden yaşça küçük olduğundan daha emekliliği hak edemediğinden aktif olarak hocalık (imamlık) yapmaya devam ediyordu. O da yurdun çeşitli yerlerinde görev yaptıktan sonra en nihayet doğduğu köye tayini çıkmıştı. Kendi köyünde imamlık yapmaya devam ediyordu.
Bir gün abi kardeş sohbet ederken babalarından kalan iki katlı ahşap evi restore (tamir) ettirmeye karar verdiler. Selim Hoca;
-Abi sen yaz aylarında geliyorsun bu ahşap evde kalıyorsun. Benim için mesele değil ben hoca evinde kalıyorum. Ama senin için bu ev büyük problem. Bir gün bu evin altında kalmadan gel bu evi yaptıralım, dedi.
Mahir Hoca itiraz etmedi.
-Tamam, Selim Hoca yaptıralım ama nasıl neyle? Bu ev bayağı eski. Ben şimdilik üst katta idare ediyorum. Yaptırınca nasıl olacak, dedi.
Selim Hoca:
-Hele evi bir yaptıralım abi, masrafı bölüşürüz. Bir usta tutarız biz de çalışırız sadece usta malzeme parası öderiz. Allah’ın izniyle evi ucuza tamir ettiririz. Ev yapıldıktan sonra kura çekeriz. Şansa kime neresi çıkarsa orası onun olur. Zaten şimdilik ben hoca evinde kalıyorum. Eve ihtiyacım yok. Problem olmaz...
Böylelikle Mahir Hoca ile kardeşi Selim Hoca babalarından kalan evi bir usta tutarak geceli gündüzlü çalışarak tamir ettirirler. Ortaya cillop gibi yepyeni bir ev çıkar. Sıra kura çekmeye gelmiştir. Köyün muhtarı evi yapan usta aileler muhtarlık binasında toplanırlar.
Mahir Hoca:
-Selim buyur kurayı çekmek senin hakkın kardeşim, çünkü fikir senden geldi...
Ve kura çekimine geçilir. Evin alt katı kime üst katı kime kalacaktır? Çünkü üst kat önemlidir.
Bu iki kardeş bakalım bu yeni evi paylaşma sevdasına kardeşliklerine zarar verecekler midir?.. DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.