Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Ekonomi iyileşiyor, cari açık düşüyor

Ekonomi iyileşiyor, cari açık düşüyor

EKONOMİ Haberleri

‘Cari açık yüksek’ diyerek Türkiye’nin notunu düşüren kredi derecelendirme kuruluşu Fitch “Ekonomideki ayarlamanın ilk sinyalleri ortaya çıkıyor, cari açık düşüyor, ekonomi dengeleniyor” dedi...

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, alınan tedbirlerin Türk ekonomisini yeniden dengelenmeye yönlendirdiğini bildirdi. Kurum tarafından yayınlanan yazıda, TL’deki sert düşüşün de yeniden dengeleneceği öngörüsünde bulunuldu. Türkiye’nin bu yıl yüzde 4,5 büyüyeceği öngörüsünü açıklayan kuruluş, tahminini revize etti ve 0,7 puanlık düşüşle 3,8’e indirdi. 2019’a ilişkin büyüme tahmini ise yüzde 2,4 puan birden azaltılarak 3,6’dan 1,2’ye indirildi. Fitch Türkiye’nin 2020’de ise 3,9 büyüyeceği tahmininde bulundu. Düşük büyüme ve daralan cari açığın TL’deki sert düşüşü dengeleyebileceği ifadesini kullanan kuruluş, 13 Temmuz’da Türkiye’nin notunu ‘yatırım yapılabilir’ seviyenin altına indirmişti.

AYARLAMANIN SİNYALLERİ
Kredi derecelendirme kuruluşu, dış ticaret açığında temmuz ayında görülen dikkate değer daralmanın, ekonomideki ayarlamanın ilk sinyalleri olduğunu belirtti. Kurum tahminine göre cari açık bu yıl gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 3,9’una, 2019’da da yüzde 1,7’sine gerileyecek. Hâlihazırda cari açığın GSYİH’ye oranı yüzde 6,8 seviyesinde bulunuyor. Cari açıktaki düşüşe, yüksek kur nedeniyle azalan ithalatın ihracatı desteklemesinin yanı sıra net ticaret ve turizmdeki büyüme de katkı sağlayacak. Merkez Bankasının bu ayki toplantısında faiz artıracağı tahmininde de bulunan Fitch yetkilileri, bunun enflasyonu 2020’ye kadar çift hanede tutacağı öngörüsünde de bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...