Russia Today: Son sürüm Pravda

A -
A +
Russia Today (Bugün Rusya), 2005 yılında Rusya devleti tarafından kurulan ve o tarihten beri devlet tarafından finanse edilen bir televizyon kanalı. İlk önce İngilizce olarak yayına başlayan ve daha sonra Arapça ve İspanyolca yayına da geçen dev bir medya kuruluşu. 2012 bütçesinin 300 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Dünyanın hemen her yerinde çalışan 2000 personeli var. Youtube'da en çok izlenen haber kanalları arasında.
Kuruluş amacı Rusya'nın dünyadaki itibarını düzeltmek. Kızıl Meydan görkemli askerî törenlere ev sahipliği yapmaya yeniden başlamışken, Rusya'nın emperyal vizyonuna eşlik eden karanlık bir yön de vardı. Dünya medyasında Rusya, Putin'in otoriter eğilimleri (ve elbette maço kişiliği), suikasta kurban giden gazeteciler, büyük yolsuzluk skandalları, zehirlenen, hapse atılan siyasi muhalifler ile yer buluyordu.
Russia Today, böylesi bir imaj tazeleme ihtiyacı üzerine kuruldu. Eski KGB görevlilerinden Konstantin Preobrazhensky kanal hakkında "Rus dezenformasyon ve manipülasyon sanayisinin bir parçası" diyordu. Bu büyük yatırımın sonuçları Rusya Devletini ziyadesiyle memnun etmişti. Öyle ki Putin'in eski danışmanlarından Andrei N. Illarionov Russia Today'i "dış dünya için en iyi propaganda makinesi" olarak tarif ediyordu.
"Rusya'ya dair mitleri kırmak" programlarında lüks alışveriş merkezleri, ışıltılı gece hayatı, Putin aşkı ile yanıp tutuşan iyi eğitimli genç Ruslar vardı. Putin ve Medvedev'e yönelik herhangi bir eleştirel haber nedense kadraja giremiyordu.
Dış politika haberleri de bu minvaldeydi. 2008 yılında Güney Osetya savaşı sırasında William Dunbar, kanaldan Rusya'nın sivillere yönelik hava saldırılarının görülmemesi üzerine istifa etti. Gürcü köylerinde yapılan etnik temizlik konusunda haber yapılmamasına dair muhabirlere talimat verildiği Independent gazetesi tarafından iddia edildi. Çeçenistan'daki siyasi talepler, "Söz ile savaş: Yeni Çeçen terörü" başlıkları ile sunuluyordu. Kaddafi büyük bir kahraman, muhalif gösteriler ise Batı medyasının uydurmasıydı Russia Today'e göre.
Russia Today'in en fantastik yayınları ise Suriye meselesinde oldu. Krizin başından beri Esad'ın resmî görüşü olan el-Kaide unsurlarının kullanıldığı bir uluslararası komplo senaryosu binbir açıdan işlendi.
Nazi rejiminin meşhur Propaganda Bakanı Joseph Goebbels'in Hitler'den ilhamla geliştirdiği "büyük yalan" stratejisi şunu tavsiye eder: "Eğer yeterince büyük bir yalan söylersen ve bu yalanda ısrarcı olursan, insanlar nihayetinde sana inanmaya başlayacaktır."
Onlarca delile, istihbarat raporuna rağmen, Russia Today, kimyasal silahların rejim tarafından kullanılmadığı haberlerini yapmakta beis görmüyor, Belki de Goebbels'e katıldıkları için...
İşin ilginç tarafı Russia Today'in birbiriyle çelişiyormuş gibi görünen iki unsuru stratejik şekilde kullanması. Bir yandan gelişmekte olan ülke seyircilerine anti-Batıcılığı körükleme amacı güderken, Batılı seyirciler için İslamofobiyi körüklüyor. Satır aralarında ise sunulan Putin'in dünya vizyonu oluyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.