2 bin Yezidi geldi, Türkiye Duhok'a kamp kuruyor

2 bin Yezidi geldi, Türkiye Duhok'a kamp kuruyor

DÜNYA Haberleri

IŞİD teröründen kaçarak Türkiye'ye gelen Yezidilerin sayısı giderek artıyor.

Habur Sınır Kapısı'na ulaşan yaklaşık 20 bin Yezidi'den pasaportu olanların Türkiye'ye girişine izin verildi. Türkiye topraklarına geçen yaklaşık 2 bin Yezidi'ye, Güneydoğu'daki akrabaları ve belediyeler kucak açtı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, sağlık kontrollerinden geçirilen Yezidiler için Sümer Park Sosyal Yaşam Merkezi'ni, Kayapınar Belediyesi ise spor kompleksini tahsis etti. Silopi Belediyesi 400 kişilik çadır kurarken, Cizre'de ise 350 kişi taziye evlerine yerleştirildi. Şanlıurfa'da Viranşehir Belediyesi 3 bin kişilik kamp kuracağını açıkladı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) da Yezidiler için harekete geçti. AFAD, Kuzey Irak'taki Zaho şehrinde 16 bin kişilik kamp kuracak. AFAD'dan alınan bilgiye göre, çoğunluğu Yezidi 200 bin kişi Sincar'dan, Duhok'a ve Suriye'ye kaçtı. Suriye'ye kaçan Yezidiler'in sayısının 30-40 bin olduğu, Duhok ve Zaho bölgelerinde ise yaklaşık 100 bin Yezidi bulunduğu tahmin ediliyor. Türk Kızılayı da Şırnak'ın Silopi ilçesine sığınan Yezidiler'e ilk etapta 20 bin uyku pedi, 20 bin battaniye, bir tır dolusu bisküvi ve içme suyundan oluşan yardımda bulundu. nbsp;

2 BİN TÜRKMEN ÖLÜM KALIM MÜCADELESİ VERİYOR
Irak Yerel Kürt Parlamentosu'nun Türkmen milletvekili Aydın Maruf Selim, "IŞİD'in Sincar'a saldırmasından önce Telafer'den Sincar Dağı'na kaçan 5 bin Türkmen'den 3 bini kurtarıldı. Yaklaşık 2 bin Türkmen, Yezidilerle birlikte Sincar Dağı'nda ölüm kalım mücadelesi veriyor" dedi.


DAHİL İSTANBUL'DA TEDAVİ EDİLİYOR
nbsp;Irak Meclisi'nin tek Yezidi milletvekili Feyyan Dahil, içinde bulunduğu yardım helikopterinin Sincar dağında düşmesi sonucu yaralanmıştı. Sol bacağı ve iki kaburgası kırılan Dahil, İstanbul'da tedavi altına alındı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...