Filistin bayrağı taşıyanlar cezalandırılacak

/ Kaynak: AA
Filistin bayrağı taşıyanlar cezalandırılacak

DÜNYA Haberleri  / AA

İsrail'in hazırladığı 8 maddelik yeni plan, Filistin bayrağı taşıyanların cezalandırılması gibi ağır maddeleri içeriyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun talebi doğrultusunda, İsrail karşıtı eylem girişiminde bulunanlara ve ailelerine yönelik ağır yaptırımlar içeren 8 maddelik bir plan hazırlandı.

Söz konusu planla, Filistin bayrağı taşıyanlara da ceza verilmesi öngörülürken, ülkedeki kargaşa ortamı nedeniyle iş bulmakta zorlanan Filistin asıllı İsrail vatandaşlarının durumunun daha da zorlaşacağı tahmin ediliyor. Plan, bazı matbaaların kapatılmasını da içine alıyor.

İsrail'de yayımlanan Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre, son dönemde ülkedeki kargaşa ortamının ardından yaşanan, güvenlik güçlerine taş atılması gibi olayların önlenmesi için, Başbakan Netanyahu'nun talebi doğrultusunda Likud milletvekili ve Knesset Komisyonu Başkanı Yariv Levin, 8 maddeden oluşan bir plan hazırladı.

Gazetenin haberine göre planın, "geçici" olarak sınıflandırılması, böylelikle Knesset oylamasına sunulmadan yürürlüğe konulması öngörülüyor.
Filistin bayrağı taşıyanlar cezalandırılacak
İsrail askerlerine taş atanların ve gösteri düzenleyenlerin "terörist" olarak etiketlendiği planın maddeleri ise şöyle:

- Terör eyleminde bulunduğu için gözaltına alınan kişilerin, vatandaşlıkları ve oturma izinleri iptal edilecek. Hakkında verilen hapis cezasını tamamlamalarının ardından, İsrail'in kontrolü dışındaki yerlere gönderilecek.

- Terör eylemi gerçekleştirenlerin cenazeleri ailelerine teslim edilmeyecek ve tören yapılmadan defnedilecek. Akrabaların kabre yaklaşmasına izin verilmeyecek.

- Eylemleri gerçekleştirenlerin evleri 24 saat içinde yıkılacak.

- İzinsiz toplanan provokatörler, taş atanlar ve yüzleri maskeli kişiler haklarındaki yargı süreci tamamlanana kadar tutuklu kalacaklar. Gösteri sırasında Filistin bayrağı da dahil olmak üzere, "düşman devlete" ait bayrağı kaldıranlar yargılanacak.

- Terörü destekleyen yayınlar basan matbaalar kapatılacak.

- Suç işledikleri kesinleşenlerin, suçun işlendiği günden itibaren 10 yıl süresince ehliyetleri ve sosyal hakları alınacak.

- Teröristlerin aileleri, sosyal medya, herhangi bir yayın veya medya aracılığıyla yakınlarına desteklerini açıklamaları halinde vatandaşlıkları iptal edilecek ve Gazze Şeridi'ne gönderilecekler.

- İş sahiplerine, polisten çalışanları hakkında açılan bir emniyet dosyası olup olmadığını öğrenme imkanının sağlanması. İş sahiplerine, hakkında emniyet dosyası açılmış çalışanlarının, tazminatsız ve hakları iade edilmeden işten çıkarabilmelerinin sağlanması.

Bunun yanı sıra Hristiyan ve Müslümanlardan oluşan yaklaşık 1 milyon 600 bin Filistin asıllı İsrail vatandaşının bulunduğu ülkenin meclisinde, gelecek Çarşamba günü, İsrail devletini, bölgesel bir devlet şeklinde değil tüm dünya Yahudilerinin temsilcisi, etnik-dini bir devlet olarak tanımlayan bir kanun tasarısının görüşülmesi planlanıyor.

İsrail'den Orta Çağ uygulaması

Kudüs'teki sinagog saldırısını düzenleyen kişilerin cesetlerinin ailelerine teslim edilmeyeceği, faillerden Cemal'in eşinin de Kudüs'te oturma izninin iptal edildiği bildirildi.

Vicdan İnsan Hakları Kurumu avukatı Muhammed Mahmud, İsrail polisinin, sinagog saldırısını gerçekleştiren Gassan Muhammed Ebu Cemal ve Adiy Ebu Cemal'in cesetlerinin ailelerine teslim edilmeyeceği yönünde tebligat gönderdiğini belirtti.

Mahmudi, askeri savcılığın, İsrail ordusu İç Cephesi'nin "saldırganların evinin yıkılmaması" yönündeki görüşünü reddettiğini kaydetti.

Öte yandan, Gassan Muhammed Ebu Cemal'in eşinin kentte oturma izninin iptal edildiği kaydedildi.

İsrail ordu radyosunda yer alan habere göre, İsrail İçişleri Bakanı Gilad Erdan, sinagog saldırısını gerçekleştiren Ebu Cemal'in eşi Nadya Ebu Cemal'in tüm sosyal haklarından mahrum bırakılarak Kudüs'ten çıkarılması talimatını verdi.

Kudüs'te 18 Kasım'da bir sinagoga düzenlenen saldırıda 5 İsrailli hayatını kaybetmiş, 7 kişi yaralanmıştı. İsrail polisi, Har Nof Mahallesi'ndeki sinagoga saldırı düzenleyen Doğu Kudüs'ten 2 kişinin polisler tarafından öldürüldüğünü duyurmuştu.

Olayın ardından Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da İsrail askerleri ile Filistinliler arasında gerginlik yaşanmış, bazı Filistinliler plastik mermiyle yaralanmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...