ABD yönetimi, Irak eleştirisinin arkasında

ABD yönetimi, Irak eleştirisinin arkasında

DÜNYA Haberleri

ABD yönetimi, Savunma Bakanı Carter'ın Irak ordusuna getirdiği eleştirinin arkasında durdu

Beyaz Saray yönetimi, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ın Ramadi kentinin DAEŞ'in kontrolüne geçmesi hakkında Irak ordusuna getirdiği eleştirilerin arkasında durdu ve Ramadi'deki gerilemeye komuta ve planlamadaki bozulmanın neden olduğunu Irak hükümetinin kabul ettiğini belirtti.
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'a günlük basın brifinginde, Carter'ın Ramadi konusunda Iraklı güvenlik güçlerinin "savaşma isteği göstermediği" ifadelerine ABD Başkanı Barack Obama'nın katılıp katılmadığı soruldu. Earnest, yanıtında şunları söyledi:
"Irak hükümeti, Ramadi'de yaşadıkları gerilemenin kısmen bazı askeri komuta ve planlamadaki bozulmadan kaynaklandığını kabul ediyor. Başkan Obama, Ramadi'de DAEŞ'e karşı savaşan güvenlik güçlerinin hepsinin olmasa da birçoğunun, Iraklı güvenlik kuvvetlerinin kapasitelerini artırmak için ABD'nin ve koalisyon güçlerinin sunduğu eğitimden yararlanmadığını biliyor."
Irak ordusunun, Ramadi kentini DAEŞ'ten kurtarmak ve grubu Enbar vilayetinden çıkartmak amacıyla geniş kapsamlı operasyon başlatmasından memnuniyet duyduklarını belirten Earnest, "Bunun Iraklı güvenlik birimlerinin savaşmak isteğinin belirgin bir göstergesi olduğunu düşünüyorum. ABD ve koalisyon ortaklarımız bu noktada onların yanında yer alacak" dedi.
Earnest, ülkedeki güvenlik birimlerinin Tikrit ve Enbar vilayetinin El-Bağdadi nahiyesini DAEŞ militanlarından geri aldığını hatırlatarak, ABD yönetiminin yürüttüğü stratejiyi savundu. Bu stratejinin başarılı olacağına inandıklarını vurgulayan Earnest, Obama'nın stratejinin işlediğini düşündüğünü ve sahadaki durumu inceleyen ulusal güvenlik ekibinin ve alandaki komutanların değerlendirmelerini dikkate almaya devam edeceğini kaydetti.
Earnest, bir soru üzerine, "Bazı güçler, DAEŞ ile mücadelede gerekli teçhizata sahip olmadıklarına yönelik endişelerini dile getiriyordu. Başkan Obama ve yönetimin geri kalanı, askeri teçhizatın ihtiyaç olan yerlere ulaştırılmasında Irak hükümetiyle yakından çalışma sözü verdi" ifadesini kullandı.
Muhabir: Erkan Avci

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...