Türkmenler, Irak'ta yeni makamlara talip

/ Kaynak: AA
Türkmenler, Irak'ta yeni makamlara talip

DÜNYA Haberleri  / AA

ITC Milletvekili Aydın Maruf: 'Türkmenler, Irak'ta üçüncü, Kürdistan bölgesinde 2'inci ana unsurdur'

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf, "Türkmenler, Irak'ta üçüncü, Kürdistan bölgesinde 2'inci ana unsurdur. O nedenle Cumhurbaşkanlığı, Başkanlık ve Başbakan yardımcılıkları makamlarının Türkmenlere verilmesini istiyoruz. Bu bizim yasal ve doğal hakkımızdır" dedi.
Maruf, Türkmenlerin Bağdat ve Erbil'deki siyasi ağırlığının arttığını belirterek, "Anayasaya ve siyasi varlığımıza göre bir konum talep ediyoruz. Bu talebimizi daha önce de dile getirmiştik, şimdi yeniliyoruz. Eğer demokrasiden ve siyasi haklardan bahsediyorsak bu konum Türkmenler için çok önemlidir" ifadelerini kullandı.
Irak ve Kürt bölgesinde Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ile Bölgesel Başkanlıkta Türkmen işlerinden sorumlu bir yardımcının olması gerektiğini dile getiren Maruf, "Bunlar önemli görevlerdir. O nedenle burada Türkmenleri de temsilen bir kişi bulunmalıdır. Bu hem Arap-Türkmen hem de Kürt-Türkmen ilişkileri için önemlidir. Böyle bir adım ülkemizin geleceği için de faydalı olacaktır" diye konuştu.
Mesut Barzani'nin önceki dönemde Irak Cumhurbaşkanlığı yardımcılığının Türkmenlere verilmesini talep ettiğini hatırlatan Maruf, şunları söyledi:
"Biz de şimdi Bölge Başkanlığı'nda, yani Sayın Barzani'nin yanında bir Türkmen yardımcının olmasını istiyoruz. Bu, Kürdistan bölgesi için de olumlu bir gelişme olacaktır. Bu talebimizi ısrarlı bir şekilde gündemde tutuyoruz. Bölge Başkanlığı'ndan olumlu bir cevap alacağımıza inanıyoruz."
Maruf, söz konusu taleplerini ilgili makamlara yazılı olarak ilettiklerini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Kürdistan Başkanlığı'ndan olumsuz bir cevap geleceğini düşünmüyorum. Onlar da Türkmenlerin bu talebini değerlendirip destekleyecektir. Bu kotanın dışında ayrı bir taleptir. Türkmenlerin parlamentodaki kotası yasal bir haktır zaten. Biz ayrıca Başkanlık, Başbakanlık ve Parlamento Başkanlığı'nda da Türkmen işlerinden sorumlu bir yardımcının olmasını istiyoruz. Bu ilk defa dile getirilen bir taleptir. Şu ana kadar olmaması da demokrasinin eksikliğidir."
Aydın Maruf, Kürt bölgesinde ayrıca Türkmen işlerinden sorumlu bir bakanlığın kurulmasını istediklerini sözlerine ekledi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...