ABD'de 50 bin asker evsiz

/ Kaynak: AA
ABD'de 50 bin asker evsiz

DÜNYA Haberleri  / AA

Sokaklarda evsizlerin sayısı bir çok eyalette artarken, ülkede çözüm bekleyen evsizlik ve çadır kent problemi gün geçtikçe kronik bir krize dönüşüyor.

Uluslararası işgallere katılmış eski askerlerden evsizlerle birlikte evsiz çocukların sayısındaki büyük artış yaşanıyor. ABD Konut ve Kentsel Kalkınma Bakanlığının verilerine göre, 45 milyon yoksulun olduğu ülkede yıllık toplam 3 milyon civarında kişi evsizlik deneyimi yaşarken, bunların 1 milyon 350 binini çocuklar oluşturdu. Raporda ayrıca ABD'de 1 milyon tam gün veya yarım gün çalışanın konut masrafını karşılayamadıkları belirtildi.
2014 yılında da toplam 49 bin 933 kişi geceyi evsiz olarak geçirdi. 2010 yılından bu yana evsiz muharipler yüzde 25 oranında artarken, en büyük artışın yaşandığı eyalet Virginia oldu.
NEW YORK BAŞI ÇEKİYOR
Evsizlerin 67 bini New York'ta yaşarken bunlardan 22 binini çocukların oluşturması kronik evsizlik probleminin kentte ne derece sosyal ve insani bir krize dönüştüğüne işaret ediyor.
1990'lı yıllarda ortalama 20 bin civarında olan barınaklardaki evsiz sayısının, 2000'li yılların başında 30 bin seviyesine ve Mayıs 2015'te ise 60 binlere ulaştı. Barınaklardaki evsizlerin sayısının kışın 100 bini aştığı New York'ta barınaklarda kalan evsizlerin yüzde 57'sini siyahi Amerikalılar oluştururken, yüzde 31'ini Latin kökenliler ve yüzde 8'ini de beyaz Amerikalılar şeklinde sıralanıyor.
HARVARD MEZUNU DA VAR
Barınaklarında ağırlanan evsizler arasında profesörler ile Harvard Üniversitesi gibi dünyanın en bilinen okullarından mezunlar var. Bir süre barınaklarında kalan New York'un ünlü pizza şampiyonu Hakkı Akdeniz'in de barınağa her akşam pizza dağıttığını kaydediliyor. Dünya genelindeki bir çok bölgesel sorunun bir takım ülkelerin ulusal menfaatleri doğrultusunda şekillendirilmesi, yurtlarından edilmiş çatışma ve savaş mağdurlarının oluşturduğu çadır kentlerin sayısını artırırken, ABD sınırları içindeki kapitalist sisteme ayak uyduramayan evsizlerin sayısındaki yükselme, çadır kentlerin çoğalmasına yol açıyor.
TÜRKLER YARDIM EDİYOR
Bowery Mission'un tüm bölümlerini gün boyunca gezdiren Padarath, barınaktaki bir günlük yaşam hakkında bilgi verdi. Padarath, ABD'de yaşayan Türklerin de kendilerine yardım edenler arasında yer aldığına belirtti. Padarath, Chobani Yoğurt'un kurucusu Hamdi Ulukaya'nın düzenli olarak yoğurt bağışladığını ve bir süre barınaklarında kalan New York'un ünlü pizza şampiyonu Hakkı Akdeniz'in de barınağa her akşam pizza dağıttığını kaydetti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...