Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ABD'den Rusya cevabı

ABD'den Rusya cevabı

DÜNYA Haberleri

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby Rusya'nın Suriye'ye askeri yardım sağlaması hakkında açıklamada bulundu

 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Rusya'nın Suriye'ye askeri yardımını oluşturmak için Irak'ın hava sahasına yöneldiği haberlerine ilişkin, Irak'ın egemen bir ülke olarak hava sahasından kendisinin sorumlu olduğunu söyledi.
Kirby, günlük basın toplantısında, Rusya'nın Suriye'ye askeri yardımını içeren haberlere dair soruları yanıtladı. Rusya'nın Suriye'deki askeri aktivitelerinin içeriğine dair bir netliğin bulunmamasından da endişe duyduklarını kaydetti.
John Kirby, Rusya'nın eylemlerinin ardından Washington yönetiminin bu noktada herhangi bir adım atıp atmadığının sorulması üzerine, "Gelecekteki adımlar veya seçenekler hakkında herhangi bir spekülasyonda bulunmak istemiyorum. Bizim için önemli olan Suriye'de siyasi çözüme yönelik ilerleme sağlanması. DAEŞ ile mücadelede Rusya'nın yapıcı katkısını memnuniyetle karşılarız ancak Suriye'de rejimi güçlendirecek herhangi bir eyleme karşıyız" yanıtını verdi.
"Rusya ve İran gibi ülkeler için en yapıcı şey, Esed rejimini desteklemeyi ve cesaretlendirmeyi durdurmaktır" diyen Kirby, akan kanı durduracak siyasi çözümün sağlanması noktasında da Moskova yönetimiyle görüşmeyi sürdürdüklerini dile getirdi.
Rusya'nın Suriye'ye askeri yardımlarını ulaştırmak için Hazar Denizi, İran'ın kuzeyi ve Irak güzergahına yöneldiğine dair haberlerin hatırlatılması üzerine Kirby, genel anlamda Esed rejimine yönelik devam eden materyal desteği hakkında kaygılarının sürdüğünü yineledi.
Irak'ın egemen bir ülke olarak hava sahasından kendisinin sorumlu olduğuna işaret eden Kirby, ABD olarak Iraklıları, Rusya'nın kendi hava sahasını kullanmasına izin vermemesi noktasında ikna etmeye çalışıp çalışmadıklarına dair soru üzerine ise diplomatik görüşmeler hakkında bilgi veremeyeceğini kaydetti.
Kirby, ancak bölgedeki dost ve ortaklarına Rusya'nın niyetlerini sorgulamaları tavsiyesinde bulunduklarını dile getirdi.
- "Rusya'nın Suriye'de olumlu rol oynadığını görmek istiyoruz"
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Peter Cook da düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın Suriye'ye askeri yığınağına ilişkin haberleri yakında takip ettiklerini söyledi.
Bölgedeki müttefik ve ortaklarıyla iletişim içinde olduklarını vurgulayan Cook, şunları kaydetti:
"Suriye'deki savaşın siyasi çözümle sonuçlandırılması gerektiğine yönelik inancımız sürüyor. Suriye'deki durumu yakından izlemeye devam ediyoruz. Esed rejimine daha fazla askeri desteğin siyasi çözüm çabalarına zarar vereceğini düşünüyoruz. Savunma Bakanı durumu dikkatle takip ediyor. Rusya'nın Suriye'de olumlu rol oynadığını görmek istiyoruz."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...