Rusya'dan Suriye'ye hava üssü

Rusya'dan Suriye'ye hava üssü

DÜNYA Haberleri

ABD, Rusya'nın Lazkiye'de 'ileri hava harekat üssü' kurmayı planladığını açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Rusya'nın Suriye'nin Lazkiye kenti ve havaalanı çevresine askeri yığınak yaptığını ve bunun da Moskova'nın orada bir hava harekat üssü kurmayı planladığına işaret ettiğini belirtti. Pentagon Sözcüsü Jeff Davis, ABD'nin bölgedeki Rus askeri hareketliliğini yakından takip ettiğini söyledi.
DAEŞ'İ BAHANE ETME
ABD'nin, Rus askeri hava hareketliliğinin Suriye'de DAEŞ hedeflerine karşı yürütülen koalisyon hava operasyonlarıyla çatışmamasının sağlanması noktasında endişelere sahip olduğunu ifade eden Davis, “Rusların DAEŞ'e karşı yürütülmekte olan kapsamlı küresel çabaya katkıda bulunmasından memnuniyet duyacağımızı daha önce söylemiştik, ancak Esed rejimine özellikle askeri destek verilmesi faydalı değil ve zaten istikrarsız bir duruma daha da kötüleştirme riskini içinde barındırıyor" diye konuştu. Öte yandan Amerikalı yetkililer, Moskova'dan yapılan son sevkiyatlarla kente Rus tanklarının da geldiğini, Rusya'nın teknolojik açıdan en gelişmiş tankı olan T-90'lardan 10 adet gönderdiğini ve üssün güvenliğini sağlamak için pozisyon aldıklarını ifade etti.
LİBYA BENZETMESİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de düzenlenen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) Liderler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, DAEŞ'le mücadele için Suriye'ye silah gönderdiklerini kabul etti. Putin, tüm ülkelerin Suriye yönetimiyle birleşerek DAEŞ'e karşı ortak mücadele etme çağrısında bulundu. Rusya'nın Suriye'yi desteklemediği takdirde o bölgenin Libya'dan da kötü durumda olacağını ve mülteci sayısının da artacağını öne süren Putin, insanların Suriye yönetiminden değil, savaştan ve teröristlerin zulmünden kaçtığını savundu.
İÇ SAVAŞIN SORUMLUSU BATI
Finlandiya eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari, Batı ülkelerinin, Rusya'nın 2012'de yaptığı ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in görevinden ayrılmasını içeren teklifi reddettiğini ileri sürdü. Taraflar arasındaki gizli görüşmelerde bulunan Athisaari'nin iddiasına göre, 2012'nin Şubat ayında Rusya'nın BM Büyükelçisi Vitali Çurkin'in üç maddelik planı Batı tarafından reddedildi. İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre, Athisaari, ABD, İngiltere ve Fransa'nın, “Esed'in düşeceğinden zemin oldukları" için planı reddettiğini öne sürdü.
KONTROL NOKTASI HAVAYA UÇTU
Terör örgütü IŞİD Suriye'nin Haseke kentinde PYD güçlerine ait kontrol noktasına bomba yüklü iki araçla intihar saldırısı düzenledi. Saldırılarda 20 kişi hayatını kaybetti, 40 kişi yaralandı.
KAYNAK: YENİ ŞAFAK

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...