HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

John Kirby: Esed, sözlerine değer verilecek biri değil

Kaynak: AA
John Kirby: Esed, sözlerine değer verilecek biri değil

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby DAEŞ'e karşı yürütülen operasyonları değerlendirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, "Esed rejimi, DAEŞ'e karşı mücadele etmek şöyle dursun, Suriye'deki duruma istikrar getirilmesi çabalarında bile bir rol üstlenemez" dedi.
Kirby'e, günlük basın toplantısında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, tüm ülkelere, Suriye yönetimiyle birleşerek DAEŞ'e karşı ortak mücadele etme çağrısında bulunması soruldu.
Esed rejiminin desteklenmemesi gerektiğine yönelik düşüncelerinin değişmediğini belirten Kirby, "Esed rejimi, DAEŞ'e karşı mücadele etmek şöyle dursun, Suriye'deki duruma istikrar getirilmesi çabalarında bile bir rol üstlenemez" diye konuştu.
Kirby, DAEŞ ile mücadelede 60'den fazla ülkenin yer aldığı bir koalisyonun bulunduğuna dikkati çekerek, Rusya'nın da bu noktadaki yapıcı rolünü memnuniyetle karşılayabileceklerini tekrarladı. Kirby, "Ancak bu (Rusya'nın yapıcı rolü), Esed rejiminin askeri destek almaya devam etmesi şartları altında başlayamaz" ifadesini kullandı.
"KOALİSYONUN PARÇASI OLAMAYACAK ŞEY, BEŞŞAR ESED VE REJİMİDİR"
Rusya'nın kendi koalisyonunu oluşturması yönünde bir kaygılarının olup olmadığına yönelik soru üzerine Kirby, Esed rejiminin kapasitesine yönelik herhangi bir desteğin ülke içindeki şiddeti artıracağına işaret ederek, "Bizim kaygımız, Esed rejimine devam eden destektir. 60'dan fazla ülkenin oluşturduğu koalisyonun DAEŞ ile mücadelede etkin olduğu bir ortamda örgüte karşı başka bir uluslararası koalisyona gerek yok. Ancak, Rusya'nın halihazırdaki koalisyonda yapıcı rolünü memnuniyetle karşılayacağımızı söyledik ama bu koalisyonun parçası olamayacak şey ise Beşşar Esed ve rejimidir" diye konuştu.
Suriye'de siyasi değişimin Esed'siz olması gerektiğine yönelik görüşlerinin değişmediğini ifade eden Kirby ayrıca, "Esed, Irak veya Suriye'de DAEŞ ile savaşan koalisyonun bir üyesi olamaz. DAEŞ ile uğraşmamızın nedeni kendisi" ifadesini kullandı.
"SÖZLERİNE DEĞER VERİLECEK BİRİ DEĞİL"
Esed'in bir Rus medya organına röportajında, DAEŞ ile birlikte mücadele edilmesi ve sonrasında siyasi çözüme ilerlenebileceğine yönelik sözlerinin sorulması üzerine Kirby, "(Esed) Sözlerine değer verilecek biri değil" dedi.
Öte yandan New York Times gazetesi, Amerikan askeri uzmanların uydu fotoğraflarını incelemesi sonucunda, Rusya'nın Suriye'de 6 adet T-90 tankı, 15 havantopu, 35 silahlı personel taşıma aracı, bin 500 civarında askeri personeli alabilecek 200 iskanı bulunduğunun görüldüğünü yazdı.
Pentagon Sözcüsü Peter Cook, günlük basın toplantısında konuyla ilgili soru üzerine, haberi teyit edemeyeceğini kaydetti.
Konuyu dikkatli biçimde izlediklerini belirten Cook, Esed rejimine askeri desteğin Suriye'de barışçıl bir çözüm amacına ters düştüğünü bildirdi.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...