ABD'de Carson'ın sözlerine tepkiler büyüyor

/ Kaynak: AA
ABD'de Carson'ın sözlerine tepkiler büyüyor

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD'li siyasetçiler, din adamları ve sivil toplum kuruluşları Ben Carson'ın İslam karşıtı sözlerinden dolayı başkanlık yarışından çekilmesini istiyor.

ABD'li siyasetçiler, din adamları ve sivil toplum kuruluşları Cumhuriyetçi Parti'den 2016 başkanlık seçimleri için yarışan aday adayı Ben Carson'ın İslam karşıtı sözlerinden dolayı başkanlık yarışından çekilmesini istiyor. Carson'ın İslam karşıtı sözleri ABD'li siyasetçiler, din adamları ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra ABD kamuoyundan da yoğun tepkiler almaya devam ediyor. Cumhuriyetçi aday adayı Carson, geçtiğimiz hafta sonunda NBC televizyonunda katıldığı programda, "Müslüman birini ABD Başkanı olarak seçmenin yanlış olacağını" ifade etmesi ülke genelinde geniş bir tartışma başlatmıştı. Cumhuriyetçi aday adayına yönelik ABD kamuoyunda geniş bir şekilde tartışılan Carson'ın sözleri, ABD anayasasının 6. maddesindeki, "Ancak ABD'de herhangi bir görev veya kamu hizmeti için liyakat unsuru olarak bir din sınavı gerekmeyecektir" ifadeleriyle çeliştiği yönünde eleştiriler alıyor.
- Trumph'da çekilsin
Carson'ın İslam karşıtı söylemine tepki gösteren Başkent Washington'da bulunan "Church of Christ" kilisesi vaizlerinden Graylen Hagler, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Görünen şu ki, başkanlık yarışında nefret ve düşmanlık başkan aday adaylarının başlıca söylemleri arasında yer alıyor. Aslında bu söylemleriyle öne çıkan aday adaylar (Donald Trumph ve Ben Carson'ı işaret ederek) siyasi söylemin kalitesini çok aşağılara çekmiş bulunmaktalar" dedi. Hagler, çok kültürlü toplumlarda başkanlık için her hangi bir kişinin yarışabileceğini belirterek, "Buna ateistlerde dahildir ve aslında bizim konuşmamız gereken şey dini özgürlükler ve bunun hayata yansımasıdır. Bizler özgürlüğe inanan insanlarız" diye konuştu. "Başkan adayları arasında kimin daha duygusuz olacağı yönünde resmen bir yarış yaşanmaktadır" diyerek Carson'a tepki gösteren Hagler, "Carson'ın sözleri çok sağlıksızdır ve kendisi yarıştan çekilmelidir. Aynı şekilde, nefret ve düşmanlık söylemini sürekli kullanan Trumph'da çekilmelidir" dedi.
- İslam'ı tanımıyorlar
ABD'de Müslümanları temsil eden en büyük sivil toplum kuruluşu olan Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Başkanı Nihad Awad da bir çok Amerikalı gibi kendisinin de "şok" olduğunu belirterek, Carson'ın ABD anayasasını bilmemekle suçladı. Carson'ın başkan olmak için yeterli donanıma sahip olmadığı belirten Awad, adaylıktan çekilmesi yönünde çağrı yaptı. Konuya ilişkin olarak AA'ya konuşan CAIR iletişim direktörü İbrahim Hooper da, Carson'ın sözlerinin ülkede Müslümanlara karşı yapılan propagandanın bir parçası olduğunu belirterek, "Bu toplum İslam'ı tanımıyor. Özellikle siyasetçiler kitleleri belli bir grubun üzerine yönlendirebilecek söylemlerden kaçınmalılar. Müslümanlar olarak bizlere bu topluma İslam'ı gerçek kaynaklardan anlatmak düşüyor" ifadelerini kullandı. CAIR'in ülke genelinde ücretsiz olarak Kur'an-ı Kerim dağıtarak, insanları İslam'ın gerçek kaynağına yönlendirmeye çalıştıklarını belirten Hooper, "Carson'a da bir kopyasını yollayacağız, umarım O da okuyup anlar" dedi. MUSIAD ABD Başkan Yardımcısı İbrahim Uyar, Carson'ın sözlerinin ABD anayasasının önemli unsurlarından birisi olan "çok kültürlülük" le uyuşmadığına vurgu yaparak, "Irk, cinsiyet dini kimlik tartışmalarını siyasal bir söylemin parçası yaparak bundan medet ummanın başkanlık yolunda pek de bir karşılığı olacağını sanmıyorum" şeklinde konuştu. Carson'ın Müslüman karşıtı söyleminin her zaman bir alıcı kitlesi olabileceğini belirten Uyar, "ABD Anayasa'sı ile uyuşmuyor oluşu bir yana, Müslümanların gerek ABD üniversitelerinde gerekse iş hayatındaki başarılarını kimse gözardı edemez. Müslümanların bu ülkeye katkısını inkar ederek, Müslüman karşıtı bir söylem üzerine siyaset yapılmasını kınıyoruz" dedi.
- ABD yönetimi de Carson'ı eleştirdi
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Carson'ı eleştirerek, "Dr. Carson tarafından dile getirilen görüşler, bu ülkede dini özgürlükleri garanti altına alan anayasaya tamamen aykırı. Dolayısıyla bunun sonuçları olacaktır. Elbette bu görüşler hem ön seçimlerde hem de genel seçimlerde seçmenler tarafından hesaba katılacaktır" diye konuşmuştu.
- Carson'a diğer aday adayları da tepkili
Carson'ın sözleri kendi partisi içerisinde de destek bulmuyor. Carson'ın sözlerine tepki gösteren Cumhuriyetçilerden Teksas senatörü Ted Cruz, "Anayasanın da özellikle belirttiği gibi dini faktörler liyakat unsuru olamaz ve ben anayasayı savunan bir insanım" şeklinde konuşarak, ABD'de başkan olacak kişinin dini inançlarının ön plana çekilmemesi gerektiğini vurguladı. Cumhuriyetçi partiden diğer bir aday adayı Lindsey Graham'da katıldığı bir televizyon programında Carson'ı Müslümanlardan özür dilemeye davet ederek, "Amerika herhangi bir din, ırk veya başka hiçbir şey tarafından sahiplenemeyecek bir fikirdir. Carson bu ülkeye hizmet etmekte olan Müslümanlardan özür dilemelidir" dedi. Demokrat Partinin güçlü adayı Hillary Clinton da, konuya ilişkin kendi Twitter hesabından paylaştığı mesajla tartışmaya dahil olarak, "Müslüman birisi ABD Başkanı olabilir mi? Tek kelimeyle: Evet, şimdi yolumuza devam edelim" şeklinde Carson'a tepki gösterdi.
- Carson'ın popülaritesi düşüyor
Açıklamaları ile eleştirilerin hedefi haline gelen Carson'ın popülaritesi de geriliyor Başkanlık seçiminin nabzını yaptıkları anketlerle tutan CNN/ORC'nin son anket sonuçlarına göre, geçtiğimiz hafta 16 Cumhuriyetçi aday adayı arasında göçmen karşıtı söylemleri ile bilinen Donald Trumph'u takiben 2. sırada bulunan Carson, Müslüman karşıtı sansasyonel sözlerinden sonra 3. sıraya düşerek, yerini Carly Fiorina'na kaptırmış durumda. Bu gerilemeyi görmezden gelen Carson'ın seçim kampanyasını yürüten Barry Bennet ise AP'ye yaptığı açıklamada, "Son 24 saat içerisinde yaklaşık yüz bin kişi Facebook üzerinden kampanyamıza destek verdi. Belki Carter'in sözleri ülkedeki sol görüşlü kişilerden tepki almış olabilir fakat Cumhuriyetçilerin yüzde 80'i bizi destekliyor" diye konuştu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...