Rusya'nın amacı Akdeniz'e üs kurmak

Rusya'nın amacı Akdeniz'e üs kurmak

DÜNYA Haberleri

Rus Genelkurmayı, Suriye'de gerçek planlarının devasa bir askeri üs kompleksi kurmak olduğunu belirtti.

Rusya'nın Suriye'deki operasyonlarından sorumlu Operasyonel Birim Başkanı Andrey Kartapolov gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın Suriye'de dev bir kara, hava ve deniz üssü kuracağını açıkladı. Kartapolov, üssün hangi gerekçeyle kurulacağı konusunda ise bir değerlendirmede bulunmadı. “Komsomolskaya Pravda" gazetesine demeç veren General Kartapolov, “Suriye'deki mevcut Tartus deniz üssümüzün yanı sıra bir de kara üssü kurmayı düşünmüyoruz. Asıl planımız tek bir üs oluşturmak. Burada deniz, kara ve hava birlikleri bir arada yer alacak" dedi.
GENELKURMAYA FIRÇA
Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı olan Kartapolov, Suriye'nin Akdeniz kıyılarında bulunan çok sayıdaki savaş gemisinin İŞİD'e karşı operasyonlara her an füze ateşiyle katılabileceklerini bildirdi. Öte yandan Kartapolov'un açıklamalarına Kremlin Sarayından jet yanıt geldi. Kremlin Sarayı,“Rusya'nın nerede askeri üs kuracağına Başkomutan Vladimir Putin karar verir" dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in basın danışmanı Dimitri Peskov gazetecilerin “Rusya Suriye'de yeni askeri üs mü kuruyor" sorusuna sinirli bir şekilde cevap vererek, “Bu soruyu bana yöneltirken bizim Genelkurmay'ın Başkomutan Putin'in bilgisi dışında karar aldığını mı ima ediyorsunuz? Böyle düşünüyorsanız diğer sorularınıza geçelim lütfen" ifadesini kullandı.
VAKİTSİZ AÇIKLAMA
Moskova'daki farklı tutumu yorumlayan askeri gözlemciler, yönetimde “Suriye'deki krize Rusya hangi derinliğe kadar ilerlemeyi düşünüyor" tartışması başlamış olabileceğini belirtti. İkinci ihtimal ise Rusya'nın Suriye'de gerçekten kalıcı ve büyük bir üs kurmayı planladığı, ancak General Kartapolov'un aceleci davranarak bu bilgiyi zamanından önce basınla paylaşmış olduğu yönünde. Bu arada Putin, IŞİD saflarında Rusya ve BDT ülkelerinden 5 ila 7 bin militanın savaştığını söyleyerek, “Suriye'de edindikleri 'deneyimleri' gelip evlerinde uygulamalarına izin veremeyiz. Onların evlerine geri dönmesine izin veremeyiz'' ifadelerini kullandı.
JETLER SİVİLLERİ BOMBALADI
Rus ordusuna ait savaş uçaklarının, Suriye'nin İdlib vilayetine bağlı muhaliflerin kontrolündeki Kafr Karmin köyüne düzenlediği saldırıda 3'ü çocuk 10 sivil hayatını kaybetti. Sivil savunma yetkilisi Mustafa Şerif, yaptığı açıklamada, Rus savaş uçakları cuma namazından sonra İdlib'te muhaliflerin kontrolündeki Kafr Karmin köyünde sivil yerleşim yerine saldırı gerçekleştirdiğini belirtti. Şerif, yıkılan evlerin enkazında kalanları ağır iş makineleriyle çıkarmaya çalıştıklarını aktardı.
PUTİN PROTESTOSU
Rusya'nın Suriye'de düzenlediği hava saldırıları başkent Moskova'da düzenlenen gösteriyle protesto edildi. Moskova'nın merkezindeki Suvorov Meydanı'nda toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suriye rejim lideri Beşşar Esed aleyhine sloganlar attı. Göstericiler üzerinde, “Bu savaş Rusya'nın utancı", “Savaş açacaksanız yolsuzluğa açın" yazılı dövizler taşıdı.
KAYNAK: YENİ ŞAFAK

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...