'ABD, PKK'ya Stinger verdi'

'ABD, PKK'ya Stinger verdi'

DÜNYA Haberleri

ABD'nin Suriye'de PYD'ye gönderdiği silahlardan PKK'ya da gittiği netleşti. Bu silahlar içinde Stinger füzelerinin de olduğu saptandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 24 Temmuz'da başlattığı terör operasyonları PKK'yı büyük sıkıntıya sokarken, ABD'den silah desteği üst noktaya ulaştı. ABD'nin Suriye'ye gönderdiği silah ve mühimmatların içinde karadan havaya hedefleri vuran Stinger füzeleri olduğu da belirtilirken güvenlik uzmanları “PYD bu füzeleri Rusya ve Suriye'ye karşı kullanamaz. Tek ihtimal bu füzelerin Türk jetlerine karşı kullanılacağı” tespitini yapıyor. 
Suriye Demokratik Güçleri adı verilerek oluşturulan kuvvetin ana gücü PKK'nın Suriye kolu PYD olurken, PKK'nın da bölgede yaklaşık 2 bin 400 militan bulundurduğu bildiriliyor.
ABD, geçtiğimiz günlerde Suriye'nin kuzeyindeki Haseke bölgesine 50 tonluk 112 palet içinde silah ve cephane indirdi. ABD yetkilileri, Türkiye'nin tepkisi üzerine, silah ve cephanenin PYD'ye değil, Suriye'nin kuzeyinde yeni oluşturdukları Suriye Demokratik Güçleri adı verilen gruba gönderildiğini açıkladı. Ancak bölgeden gelen bilgiler, ABD yetkililerinin açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını ortaya koydu. Suriye Demokratik Güçleri adı verilen grup, bölgede gerçekleştirilecek yeni saldırılar için oluşturuldu. Basına yansıyan bilgilere göre grup, PYD/YPG'den en az 20 bin, silahlı Arap gruplardan ise 5 bin militanla oluşturuldu. Yani grubun ana kuvvetini PKK oluşturdu. 
UZMANLAR: SİLAHLARA PKK EL KOYAR
Terörle mücadelesini yürüten Türk Silahlı Kuvvetleri de, PKK'nın açılım sürecinde yaklaşık 2 bin 400 militanını Suriye'nin kuzeyine kaydırdığını saptadı. Bu militanların büyük çoğunluğunun, halen bu bölgede olduğu belirtiliyor. Ayrıca açılım sürecinde Fehman Hüseyin, Nurettin Sofi, operasyonlardan sonra da Kandil Dağı'ndaki bazı PKK yöneticileri Irak'tan kaçarak Suriye'ye gitmişti. Uzmanlar, PKK'nın silahlara el koyma ihtimalinin yüksek olduğunu, ABD'nin de bunu iyi bildiğini belirtiyor. 
Atılan silahların içeriği konusunda da çarpıcı bilgiler yer alıyor. Buna göre silahların içinde roketatar, mühimmat, patlayıcıların yanı sıra Stinger füzelerinin de yer aldığı belirtiliyor. Terör örgütünün, ABD'den Stinger füzesi istediği basına yansımıştı. Aydınlık'ın yaptığı araştırmada, bu füzelerin gönderildiği doğrulandı. Uzmanlar, “PYD bu füzeleri Rusya ve Suriye'ye karşı kullanamaz. Tek ihtimal bu füzelerin PKK'yı havadan vuran Türk jetlerini hedef alması” değerlendirmesini yapıyor.
STINGER NEDİR?
Stinger füzeleri karadan havaya atılan ve alçak uçuş yapan uçak ve helikopterleri vurabilen silahlar olarak biliniyor. Omuzdan ateşlenen ve bir kişi tarafından rahatlıkla taşınabilen füze, hedeften yayılan kızılötesi ve mor ötesi ışınlarla hedefe yöneliyor. Stingerler yüksek isabet ve tahrip özelliği gibi sebeplerle kara birliklerinin hava savunmasında önemli bir yere sahip bir silah olarak biliniyor. 
Füze ayrıca helikopter, her çeşit kara aracı ile kaideye monte edilebilir.
YALANA DEVAM: UÇAKSAVAR VERMEDİK
ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri AA'ya yaptığı değerlendirmede bu silahların yanlış ellere geçmesi halinde olumsuz sonuçlar doğacağını, bu yüzden PYD'ye omuzdan havaya atılan uçaksavar füzeler vermeyeceklerini iddia etti. Bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi “Stratejimiz dahilinde bu yok. DAEŞ'in elinde uçak yok. O nedenle bu gruplara yerden havaya fırlatılan füzeler veya omuzdan fırlatılan füzeler vermemizin bir anlamı yok. Ayrıca, omuzdan fırlatılan uçaksavar füzelerinin terörizm için yaşattığı tehdidin farkındayız. Bu yüzden bu tür malzemenin kesinlikle yanlış kişilerin eline geçmesini istemeyiz” ifadelerini kullandı.
KAYNAK: HABER 7


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...