Tadilat sırasında Nazi sürprizi

Düzenleyen:
Tadilat sırasında Nazi sürprizi

DÜNYA Haberleri

Macaristan'ın başkenti Budapeşte’de bir tesadüf eseri olarak 2. Dünya Savaşı tarihi açısından son derece önemli belge bulundu.

Macaristan Parlamentosu yakınlarında yüz yıllık eski bir apartman dairesinde yapılan tadilat esnasında, duvarla ayrılan bir iç bölmede Nazi'lerden kalan 6300 adet gizli belge bulundu.

1944 yılında hazırlandığı anlaşılan belgeler, Budapeşte'de o yıl Almanlar tarafından planlanan ve Macar resmi makamları tarafından gerçekleştirilen nüfus sayımının ayrıntılı dökümlerini içeriyor.
CNN Türk'de yer alan habere göre; ev sahipleri kendilerine miras olarak kalan evde tadilat yapılırken duvarda bir tuğlanın yerinden oynaması sonucunda gizli bir bölmeyle karşılaştıklarında çok şaşırdıklarını söylediler.
Gizli odadan kutular dolusu çıkan ve toplam 61 kg ağırlığındaki belgeler aradan geçen 70 yıla rağmen çok iyi durumda. Uzmanlar gizli odanın çok iyi yalıtılanmış olması nedeniyle kâğıtlardaki mürekkebin bozulmadığını söylüyorlar.
600 bin Macaristan kökenli Yahudi hayatını kaybetmişti
2. Dünya Savaşı döneminden kalan ve Budapeşte'de o yıllarda yaşayan yaklaşık 200 bin Yahudi'yle ilgili çok önemli bilgiler içeren belgelerin, 2. Dünya Savaşı'nın tarihiyle ilgili şimdiye kadar bilinmeyen bazı noktaların ortaya çıkarılmasında çok yararlı olacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Belgelerin hazırlanma tarihinden yaklaşık iki ay sonra Alman orduları Macaristan'ı tamamen işgal etmiş ve ardından da bu belgelerde kimlikleri ve adresleri saptanan Yahudiler evlerinden toplanıp gettolara kapatılmışlardı. Bunun ardından da Budapeşte Yahudileri trenlerle ölüm kamplarına taşınmışlardı. 2. Dünya Savaşı'nda Nazi ölüm kamplarında toplam 600 bin civarında Macaristan kökenli Yahudi hayatını kaybetmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...