HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Gardaşlık zor zamanda gerek

Düzenleyen: /
Gardaşlık zor zamanda gerek
Azerbaycan, Haber

DÜNYA Haberleri

Rusya’nın gümrük kapılarında beklettiği TIR'larımızın Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan’a ulaşması için Azerbaycan kapılarını açtı.

Rusya tarafından geçişi engellenen Orta Asya yolcusu Türk TIR'ları için Devlet Başkanı İlham Aliyev'in talimatıyla Azerbaycan üzerinden geçiş kolaylığı sağlandı. Dışişleri Bakanlığı'nın Uluslararası Nakliyeciler Derneği'ne (UND) ilettiği bilgilendirmeye göre; Rusya üzerinden Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan transit geçiş yapmak isteyen Türkiye plakalı araçlar, Hazar Koridoru'nu kullanacak. Uçak düşürme olayının ardından Moskova yönetiminin yaptığı engelleme nedeniyle Türkiye plakalı TIR'lar, günlerdir Gürcistan'dan Rusya'ya geçiş yapamıyor.

ALİYEV, TALİMAT VERDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Azerbaycan'daki temasları sırasında taşımalarla ilgili mevcut durumu Azeri mevkidaşı Elmar Memmedyarov'un dikkatine sunduğu bildirildi. Bakan Memmedyarov'un konuyu Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'e ilettiği belirtildi. Talebi olumlu karşılayan Aliyev'in Türk TIR'larının geçişi için her türlü kolaylığın gösterilmesi talimatını verdiği ifade edildi. Talimatın ardından masaya oturan iki ülke yetkililerinin; güzergâhı kullanacak Türk şoförlerinden vize itası ve geçiş belgesi olmasa da ceza alınmaması üzerinde mutabakat sağladığı kaydedildi.

'ZOR DÖNEMDE YANIMIZDA OLDU'

Gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunan UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Azeybaycan güzergâhının şu ana kadar karayolu geçiş ücreti ve Hazar'daki yüksek maliyetler nedeniyle pek kullanılmadığını söyledi. Aliyev'in talimatını hatırlatan Şener, “Tam da bu güzergâhın kolaylaşmasını beklediğimiz bir dönemde Rusya krizi yaşandı ve Azerbaycan, mağdur olan araçlarımıza sahip çıktı” şeklinde konuştu.

Bu kararı veren Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e teşekkür eden UND Başkanı Şener, “ Orta Asya Kafkaslar ve Türkiye'yi birbirine bağlayacak bu güzergâhın kalıcı olmasını istiyoruz” talebini de dile getirdi.

Hazar Koridoru mesafesi daha kısa

Gürcistan'da günlerdir bekleyen Türk TIR'larının önceki geceden itibaren Hazar Koridoru'nu kullanmaya başladığının bilgisini veren Şener, “Araçlar şu anda Azerbeycan'ın transit geçişi açması ile Hazar üzerinden Kazakistan ve Kırgızistan'a doğru yola çıktı. Gürcistan'da bekleyen araç sayısı 30'a geriledi” ifadelerini kullandı. Bakü üzerinden Türkmenbaşı (Türkmenistan) ve Aktau (Kazakistan) limanlarına doğru seferlerin başladığını aktaran Şener, “Bu güzergahın mesafesi çok daha kısa. Güzergah kalıcı olursa Azerbaycan ekonomisine de fayda sağlayacak” değerlendirmesinde bulundu.

İNDİRİM SAĞLANIRSA GEÇİŞ SAYISI 25 BİNİ BULUR

Hazar güzergahının daha aktif kullanılabilmesi için transit geçişlerde alınan 465 dolarlık ücretin kaldırılmasını talep eden Şener, Ro-Ro taşımalarını pahalı hale getiren seferlik 15 bin dolar liman masrafının da indirilmesini istedi. Şener, bu kolaylıkların sağlanması halinde yıllık 5 bin olan Hazar geçiş sayısının 25 bini bulabileceğini söyledi.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...