Irak'tan büyükelçiliğe saldırıya kınama

Irak'tan büyükelçiliğe saldırıya kınama

DÜNYA Haberleri

Irak, Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliğinin saldırıya uğramasını kınadı.

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi'nin Tahran'a yapacağı ziyarete saatler kala Bakanlık Sözcüsü Ahmet Cemal, yazılı açıklama yaptı. Cemal, "Bakanlık olarak Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliğinin uğradığı gibi ülkelerin diplomatik misyonlarının saldırıya uğramasını kınıyoruz. Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliğinin saldırıya uğramasını da kabul etmiyor ve kınıyoruz. Bu, uluslararası ilişkiler ve her devletin koruması gerektiği diplomatik misyon temsiliyeti prensiplerine ters düşüyor" ifadesini kullandı.
Irak Meclisi Dış İlişkiler Komitesi üyesi Abdulbari Zebari de AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkesinin İran ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin gerilmesini istemediğini ifade ederek, bu gerginliğin bölgeye olumsuz yankıları olacağını dile getirdi.
Zebari, "Bölge, özellikle Irak ve Suriye'deki terör tehdidinin varlığından dolayı daha fazla sakinliğe ihtiyaç duyuyor. Irak olarak herkesi bölgedeki gerginliği yatıştırmaya davet ediyoruz" dedi.
Suudi Arabistan yönetimi, cumartesi günü aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuş, İran'ın idamlara tepki göstermesinin ardından Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası göstericilerce ateşe verilmişti. 
Suudi Arabistan yönetimi de büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yönelik saldırıların ardından İran ile diplomatik ilişkilerini kestiklerini ve İranlı görevlilerin ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre tanındığını açıklamıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...