Arap Birliği'nden İran'a karşı ortak tavır çağrısı

Düzenleyen:
Arap Birliği'nden İran'a karşı ortak tavır çağrısı

DÜNYA Haberleri

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, İran'ın Arap ülkelerine müdahalelerine son vermesi için Arap ülkelerine ortak tavır alma çağrısı yaptı.

Arap Birliği Konseyi, İran'ın bölge ülkelerinin içişlerine müdahalesini görüşmek üzere Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkanlığında, Dışişleri Bakanları düzeyinde toplandı.

Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen toplantıda konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr, Arap ülkelerinin içişlerine karışan İran'a kararlılık ve ciddiyetle karşı koyacaklarını belirtti.

Cübeyr, "Konsey, İran'daki saldırıların Suudi Arabistan aleyhindeki açıklamaların ardından yapıldığını ve tüm uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu bilmektedir" dedi.

"İran'ın tehditleri kabul edilemez"

Toplantıda konuşan BAE Dışişleri Bakanı Eş-Şeyh Abdullah bin Zayid de "İran'da pek çok defa diplomatlara ve konsolosluklara bu tarz saldırılar gerçekleştirildi. Bu durum, ya İran hükümetinin kurumları korumayı istememesinden ya da ihmal sonucu meydana geliyor" diye konuştu.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ise son 10 yılda İran ile Arap ülkeleri arasında artan bir gerginlik yaşandığını kaydetti.

Şükri, İranlı yetkililerin, ülkesinde kendi kanunlarını uygulamak isteyen Suudi Arabistan'a yaptıkları tehditleri kabul edemeyeceklerini ifade etti.

İran'a karşı ortak tavır çağrısı

Öte yandan, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi de İran'ın müdahalelerine son vermesi için Arap ülkelerine ortak tavır alma çağrısı yaptı.

Arabi, "İran, Arap ülkeleriyle yaşadığı gerginliği ortadan kaldırmayı istediğini fiilen göstermelidir" ifadesini kullandı.

İran'a kınama kararı

Toplantının sonuç bildirgesinde; "Suudi Arabistan’ın Tahran’daki büyükelçiliği ile Meşhed’deki konsolosluğuna yapılan saldırılardan dolayı İran’ın kınanmasının kararlaştırıldığı" belirtildi.

Toplantının ardından Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, ortak basın toplantısı düzenledi.

Zayid, "İran bizim komşumuz. Bu sebeple konumunu belirlemesi gerekiyor. İran, Batı ile ilişkilerini düzeltmeye çalışıyor ama Arap ülkelerine karşı bu yönde bir adım atmıyor" dedi.

Arabi ise İran konusundaki gelişmeleri takip etmek ve konseyin mart ayında yapılacak devlet başkanları toplantısına sunmak üzere bir komite kurulacağını belirtti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...