Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Pakistan denge arayışında

Düzenleyen:
Pakistan denge arayışında

DÜNYA Haberleri

Topraklarında büyük bir Şii nüfusu barındıran Pakistan, Suudi Arabistan ile geçmişteki yakın ilişkilerini de göz önünde bulundurarak, iki ülke arasında "denge politikası" gütmeye çalışıyor.

Topraklarında büyük bir Şii nüfusu barındıran Pakistan, Suudi Arabistan ile geçmişteki yakın ilişkilerini de göz önünde bulundurarak, iki ülke arasında "denge politikası" gütmeye çalışıyor. Uzmanlar, Pakistan'daki büyük ekonomik yatırımların sekteye uğramaması ve sosyal dokunun mezhepsel çatışmalardan etkilenmemesi için, tarafsız bir siyaset güdülmesi gerektiği değerlendirmesinde bulunuyor.

Geçen hafta Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ile hemen arkasından Suudi Arabistan Savunma Bakanı Muhammed Bin Selman'ın Pakistan ziyareti, görüşmelerde ele alınan konuların ve Suudi Arabistan'ın İslamabad yönetiminden beklentilerinin ne olduğunu tartışmaya açmıştı.

Görüşmelerde, Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerginliğin ve Suudi Arabistan önderliğinde geçen ay teröre karşı kurulan koalisyonun öne çıktığı gözlemlenmişti. Yerel medyada, söz konusu ziyaretlerlerle Pakistan'ın desteğini almaya çalışan Suudi Arabistan'ın, bölgede yeniden alevlenmesi muhtemel mezhepsel çatışmalarda elini güçlendirmeyi amaçladığı sıkça gündeme gelmişti.

Pakistan'ın denge arayışı

Nüfusu 200 milyona yaklaşan Pakistan'da Şiilerin oranının yüzde 10 ila 15 arasında olduğu tahmin ediliyor. Bu oran Pakistan'ı, İran'dan sonra dünyada en büyük Şii nüfusunun yaşadığı ülke konumuna getiriyor. Bu nedenle, hükümetin olası Şii karşıtı politikalar benimsemesinin ülkedeki hassas sosyal dokuyu sarsma riski doğurabileceği öne sürülüyor.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in 2000'li yılların başında askeri darbeyle görevden ayrılmasının ardından Suudi Arabistan'da yaşadığı biliniyor.

Suudi Arabistan'ın uzun yıllardır Pakistan ordusu ile de sıcak ilişkilere sahip olduğu belirtiliyor. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cübeyr'in geçen hafta yaptığı İslamabad ziyaretinde Başbakan'dan önce Genelkurmay Başkanı Rahil Şerif ile görüşmesinin de bunun bir göstergesi olduğu medyaya yansımıştı.

Pakistan ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkileri önemli kılan bir başka husus ise bu ülkede yaşayan Pakistanlılar. Yaklaşık 1,5 milyon Pakistanlının yaşadığı tahmin edilen Suudi Arabistan, böylece Pakistan'a sıcak para akışında da önemli bir ülke konumunda bulunuyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...