Sultanahmet saldırısına dünyadan tepkiler

Düzenleyen:
Sultanahmet saldırısına dünyadan tepkiler

DÜNYA Haberleri

Sultanahmet'teki saldırı başta ABD ve AB olmak üzere dünyanın pek çok ülkesi tarafından kınandı.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John R. Bass, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, İstanbul Sultanahmet Meydanı'ndaki patlamayı kınadı.

Büyükelçi Bass, Twitter hesabında paylaştığı mesajında, Sultanahmet’deki patlamayla ilgili haberleri yakından takip ettiğini belirterek, "Kalplerimiz, olaydan etkilenenlerle beraber" dedi.

"Hunhar terör saldırısını kınıyorum"

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Haber de Twitter hesabındaki mesajında patlama sonrası duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Sultanahmet Meydanı'ndaki patlamaya ilişkin haberlerle ilgili büyük üzüntü duydum. Bu trajik olaya ilişkin resmi açıklamaları beklerken, kederli ailelerin, dostların ve Türkiye'deki tüm yurttaşların acılarını paylaşıyoruz" ifadelerine yer verdi.

AB Konseyi Başkanı Tusk ise "Bugün İstanbul'da yaşanan hunhar terör saldırısını kınıyorum" ifadesini kullanarak, mağdurların acılarını paylaştığını kaydetti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, ortak açıklamalarında Sultanahmet Meydanı'nda düzenlenen terör saldırısını kınayarak, Türkiye ile dayanışma mesajı verdi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığından açıklama

İngiltere Dışişleri Bakanlığından patlamaya ilişkin AA'ya gönderilen açıklamada ise "Sultanahmet'te bu sabah düzenlenen saldırıyla ilgili acil bilgi almak için Türk yetkililerle irtibat halindeyiz" ifadesi kullanıldı. 

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore da resmi Twitter hesabında, "İstanbul'daki patlamaya ilişkin haberlerden büyük kaygı duydum. Türk yetkililerle temas halindeyiz. Yaralılara acil şifa diliyorum. Olayın mağdurlarının milliyetleri henüz bilinmiyor" diye yazdı.

Fransa Başbakanı Valls: Terör saldırılarına hedef olan ülkeler dayanışma içinde olmalı

Fransa Başbakanı Manuel Valls, "Fransa, Türkiye ve terör saldırılarına hedef olan bütün ülkeler dayanışma içinde olmalı ve bütün imkanlarını terör tehdidine karşı mücadele etmek için seferber etmeli" dedi.

Valls, şu aşamada saldırılarda ölen veya yaralananlar arasında Fransız vatandaşı olup olmadığı konusunda ellerinde kesin bilgi olmadığını ifade etti.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ise sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada saldırılarda ölenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diledi ve İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a dayanışma mesajı gönderdi. 

Pakistan saldırıyı kınadı

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da “Pakistan ilk gelen haberlere göre birçok değerli yaşamın yitirildiği ve birçoğunun yaralandığı İstanbul Sultanahmet’teki patlamayı şiddetle kınıyor” ifadesi kullanıldı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "İstanbul'un turistik bölgesinin merkezindeki hunharca terör saldırısını" şiddetle kınadı.

Stoltenberg yaptığı açıklamada, kurbanların ailelerine en içten başsağlığı dilerken, düşüncelerinin yaralananlar, Türk halkı ve etkilenen diğer uluslarla birlikte olduğunu kaydetti. 

NATO Genel Sekreteri, "Bu tür saldırılara hiçbir şekilde meşruiyet addedilemez. Tüm NATO müttefikleri, terörün her türlüsüyle mücadelede birlikte duruyor" ifadesini kullandı.

Yunanistan'dan terör saldırısına kınama

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da İstanbul Sultanahmet Meydanı'ndaki terör saldırısını kınadı.

İspanya

İspanya Hükümeti, Sultanahmet'te meydana gelen terör saldırısını kınayarak, hayatını kaybedenlerin aileleriyle acının paylaşıldığını bildirdi. Hükümetten yapılan yazılı açıklamada, terör saldırısıyla ilgili İstanbul'dan gelen haberlerin dehşet verici olduğu belirtildi.

İran ve Mısır terör saldırısını şiddetle kınadı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabiri Ensari, tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınayan İran devleti, olayda hayatını kaybedenlerin aileleri başta olmak üzere dost ve kardeş ülke Türkiye devleti ve milletine baş sağlığı dilemektedir" ifadelerine yer verildi. 

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd de yaptığı yazılı açıklamada, Sultanahmet'teki saldırıyı "terör saldırısı" şeklinde nitelendirerek, ülkesinin söz konusu saldırıyı şiddetle kınadığını ifade etti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...