Gazzelilerin 'sahte para' ile mücadelesi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
Gazzelilerin 'sahte para' ile mücadelesi

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Filistin'de 1948 yılından bu yana alışverişlerde İsrail şekeli, Ürdün dinarı ve dolar kullanılıyor ancak son yıllarda giderek yaygınlaşan sahte paralar sebebiyle Gazzeliler sıkıntı yaşıyor.

Filistinliler, 1948 yılından bu yana resmi paraları olmadığı için alışverişlerinde İsrail şekeli, Ürdün dinarı ve dolar kullanıyor ancak son yıllarda giderek yaygınlaşan sahte paralar özellikle Gazzelilerin sıkıntı yaşamasına sebep oluyor.

Gazzeli Savcı Vekili Sait Abdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılında 63, 2015 yılında 51 sahte para mağduriyeti olayının kayıtlara geçtiğini belirterek, "Sadece 2013 yılında sahte 48,9 bin dolar ve 64,5 bin dolar değerinde de şekel tespit edildi" dedi.

Sahte paraların tedavülünün organize bir şekilde yapılmadığı takdirde bireysel suç olarak kabul edildiğini ifade eden Abdu, son 4 yılda piyasada dolaşıma sokulan sahte paraların Gazze ekonomisini derinden etkilediğini dile getirdi.

Filistin İçişleri Bakanlığına bağlı Sahtecilik ve Dolandırıcılık Suçları Birim Başkanı Ahmet Kelh de Gazze'de yaygınlaşan dolandırıcılık ve sahtecilik suçlarının organize şebekeler tarafından gerçekleştirilmediğini, bu konunun Gazze'deki ekonomik sıkıntılar göz önüne alınarak incelenmesi gerektiğini ifade etti.

Sahte para suçunun daha çok şahsi alışverişlerde ortaya çıktığını aktaran Kelh, şunları söyledi:

"Gazze'de sahte paraların artışı yeni nesil para basma makinelerine erişimle mümkün oldu. Birebir kopyalanan paralar piyasada daha çok görülmeye başladı. Bunlar şahsi eğilimlerle gerçekleşiyor."

Sahte para kurbanlarından Ahmet Salim ise inşaat işçiliğinden kazandığı parayla evinin ihtiyaçlarını almak üzere markete gittiğini ve burada kendisindeki paraların sahte olduğunun anlaşıldığını söyledi. Salim, "Sahte para olayından sonra aynı hataya bir daha düşmemek için paraları kontrol ettirmeden almıyorum" dedi.

İsrail ablukası nedeniyle 100 şekelin (28 dolar) Gazze'de yaşayan biri için çok kıymetli olduğunu ifade eden Salim, bu parayla evinin aylık temel giderlerini karşılamaya çalıştığını dile getirdi. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...