Türkiyesiz masa kurulamaz

Düzenleyen:
Türkiyesiz masa kurulamaz

DÜNYA Haberleri

Gözler Cenevre'de yapılacak 3. Suriye toplantısında. Rus kanalları Türkiye'nin PYD'nin davet edildiği gerekçesiyle katılmayacağı propagandası yapıyor. Ankara ise "bizi kimse göz ardı edemez" diyor.

Haber Merkezi Ankara
Suriye’de demokratik geçişin sağlanması için Cenevre’de 3’ncüsü yapılacak toplantıda masada PYD’nin olacağı ancak Türkiye’nin olmayacağına yönelik iddialar Rusya ve PYD’nin algı operasyonu çıktı. Dün bazı internet sitelerinde yer alan iddialar Dışişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından ‘gerçek dışı’ olarak değerlendirdi. Toplantının katılımcıları ve tarihi henüz netleşmemişken, Türkiye’nin terör örgütü olarak değerlendirdiği PKK’nın Suriye kolu PYD’nin Cenevre’de masada olacağı iddiaları ortaya atıldı. Bu iddialar ‘Türkiye Cenevre’de masada yok’ şeklinde de daha ileri boyuta taşındı. Toplantının resmi tarihinin henüz netleşmediğini ve katılımcılara da resmi bir davet gitmediğini belirten Dışişleri kaynakları, hal böyleyken ‘PYD Cenevre’de masada ancak Türkiye masada yok’ şeklindeki bir değerlendirmenin gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.
PYD, ABD VE RUSYA İLE DİRSEK TEMASINDA
Öte yandan, Türkiye’nin vetosuna rağmen PYD ise Cenevre’deki görüşmelere katılmak için girişimlerde bulunuyor. PYD’li yetkililer perde gerisinde hem ABD’li hem de Rus yetkililerle bu konuyu görüşüyor. PYD’nin Avrupa temsilcisi Zuhat Kobane, “Rusya ve ABD dahil birçok ülkeyle görüşüyoruz” itirafında bulundu. Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi sonrasında Türkiye karşıtı her türlü stratejiye onay veren Moskova yönetiminin PYD’nin Cenevre’de olmasında ısrar ettiği, ABD’nin de DAEŞ ile mücadelede sahada muhatap olarak gördüğü PYD’nin Cenevre’ye gitmesine soğuk bakmadığı belirtiliyor. Toplantının ay sonunda yapılması öngörülüyor.
Bu arada uluslararası camianın Türkiye’nin terör örgütü olarak kabul ettiği PYD’yi masaya oturtma çabası Ankara’nın tepkisine yol açtı. Muhataplarına PYD’nin bir terör örgütü olduğunu ve Türkiye’nin bir terör örgütüyle aynı masada oturmayacağını aktaran Ankara, diplomatik kanallardan bütün uyarılarını yaptı. Diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin kritik dönemde hem mülteci krizi konusunda, hem Suriye’nin geleceği konusunda söylediklerinin belirleyici nitelik taşıdığı, dolayısıyla Ankara’nın hassasiyetlerinin uluslararası camia tarafından göz ardı edilemeyeceğini belirtiliyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...